Select Slalom Fin Range (S07, S09, S10, S11, S12, Devil)

Tijdens The Mission 2011 met Caspar Verhaagen staan praten en hem helemaal uitgevraagd naar de verschillen tussen de 4 modellen slalom van Select. Ik vond de site van Select niet duidelijk in het uitleggen van het verschil tussen de verschillende vinnen, hopelijk maakt dit het een stuk duidelijker.

S07 (en SL7)
Zeer goede allround slalom vin, zeer efficiënt, kan erg klein worden gevaren: Een echte alleskunner. Enige minpuntje: downwind door chop zijn er vinnen die meer controle en rust geven waarmee je dus in chop sneller kunt zijn.
Eigen ervaring: Klopt met hierboven. Zeer fijne allround vin, geeft rust, is snel en loopt goed hoogte, ook bij weining snelheid/zeildruk en kun je ongelofelijk klein varen.

S09 (en SL9) De S09 is ontworpen voor meer controle in chop en makkelijker richting veranderen. Moet groter worden gevaren dan de S07. Niet helemaal gelukt qua vin, als je hem te klein vaart, of zeil druk valt weg in een vlaag, dan wordt de vin onvoorspelbaar, makkelijk spinouts. Vooral goed voor downwind slalom in chop voor iemand die technisch heel goed is.
Eigen ervaring: Ik heb een 33cm, als je hem groot genoeg vaart is het een top ding, 1x iets te klein gevaren.. inderdaad spinouts.

S10
Volgens Caspar Verhagen is deze ontworpen als opvolger van de in zijn ogen niet goed gelukte S09. De S10 moet controle geven en vertrouwen aan de rider, de S09 wilde nog wel eens de rider gespannen op het board laten staan omdat hij wel eens in een spinout wilde schieten als de druk op de vin niet goed was. Met de S10 moet dat weg zijn en zou je dus een goede controle vin die vooral goed downwind werkt en de rider het vertrouwen geeft dat hij geen spinouts krijgt.
Ook de S10 moet iets groter worden gevaren dan de SL7/S07.
De S10 is vooral goed voor een echte downwind slalom baan.
Eigen ervaring: geen, nog niet mee gevaren.

S11
De S11 is volgens Caspar Verhagen ontworpen als opvolger van de zeer sucessvolle S07. De maten 39cm en kleiner zijn bijna helemaal gelijk aan de S07. Er is een kleine aanpassing in de twist, die is aangepast aan de laatste inzichten. Volgens Caspar zullen alleen de toppers het verschil voelen tussen een S07 en S11 in de kleine maten. De grote maten zijn een nieuw ontwerp dat vooral beter is voor lichtweer zonder verlies van controle. De S11 is dan ook weer een echte allround slalom vin en zou vooral voor figure 8 erg goed zijn.
Eigen ervaring: geen, nog niet mee gevaren.

Devil
O ja, en dan hadden we ook nog de Devil. De Devil is maar 2 jaar gemaakt en volgens sommige surfers helemaal mislukt, andere hebben er goede ervaringen mee. De Devil is een poging van Select om een Tectonics Falcon te maken, maar dan met Carbon. Maar zoals misschien wel bekend is een G10 ontwerp niet 1-op-1 te copieren naar Carbon.
Volgens sommige testers een goede vin tot 60 a 65km/u, daarboven gaat de vin een eigen leven leiden en is hij erg onbetrouwbaar.
Eigen ervaring: Ik heb een 31cm. Top vin voor zware omstandigheden, snel en geeft veel rust. Eigen leven leiden boven de 60 km/u. Hele held die in de omstandigheden waar deze vin voor is gemaakt 60 km/u haalt: Downwind slalom met een klein (<6.5m) slalom zeil full power door dikke chop downwind knallen. Nee, die zijn er weinig, en ja, het is geen speed vin.

Update 02-2012
S12
In 2012 heeft Select de S12 geintroduceerd. Caspar schrijft er het volgende over op forum.windsurfing.nl:
 De S12 gaat proberen de keuze wat makkelijker te maken. In de range van 31 - 61 cm zijn de meest succesvolle vinnen uit de S10/11 serie bij elkaar gebracht en nog een tikje verbeterd. 

S12 SLAM lengte van 31 - 41 (verbeterde versie van de S11 en daarvoor de SO7)
S12 SLAM XL lengte van 41 - 49 (verbeterde versie van de S10)
S12 RACE lengte van 49 - 61 (verbeterde versie van de S11)
 
Op de overgangen 41 en 49 heb je nog een dubbele keuze. De Slam lijkt het meest op de oude S07 en geeft net een tikje meer lift als de Slam XL. De S12 Race heeft een breder profiel en geeft wat meer lift dan de S12 Slam XL.
Je kunt bij de overgang ’s maten dus kiezen voor iets meer of minder lift. 
 
Voor vinnen korter dan 31 cm en voor speed adviseren Peter de Wit en ik om de CROSSFIRE te nemen.

Ik heb zelf nu 2 S10s, als ik die heb getest zal ik er ook iets over schrijven.