Surfdag
<< Vorige    Volgende >>

14 Juli 2011

Zomer storm: Regen
Ze hielden al 2 dagen dikke wind. Gisteren kon ik niet vroeg weg op mijn werk, maar vandaag wel.
Dus om 16:30 was ik na een toch door de regen op de Grevelingendam. Daar was het erg rustig, mannetje of 3 a 4 op het water en regen.
Meeste surfers waren met 4.0 en 4.2 bezig. Dus voor de Ice 4.2 gekozen, board was voor vandaag makkelijk. De AHD 253.

Ice 4.2
Eerste keer met de Ice 4.2 gevaren. Was zo dom geweest om mijn 380cm mast niet in de kar te gooien. Dan maar op de 400cm op getuigd.
Op het open water was al snel duidelijk dat de 4.2 toch wel groot was. Water was een grote chaos, geen mooie lijnen, kon nergens het board lekker laten lopen, stond ook niet lekker op het board, voetbanden stonden te groot (winter stand) Kreeg ook snel last van mijn armen, trapeze touwtjes leken erg kort... Naar de kant gegaan. 28 inch trapeze lijntjes er op. Zeil nog een tikje strakker en voetbanden kleiner.
Dat ging al een heel stuk beter, vooral de langere trapeze lijnen gaven meer controle. Maar na een hoge sprong die ongepland in mijn beste backloop ooit eindigde toch maar besloten kleiner op te gaan tuigen.

Voodoo 3.7
De voodoo moest ook op de 400cm mast, en daarmee is het zeil een stuk minder vergevings gezind. Direct toen ik op het water was viel op hoeveel controle en rust ik had, water leek vlakker. Nee water was vlakker, wind was een heel stuk minder. Kon nog wel planeren, maar had weinig power in mijn zeil. Trim een heel stuk losse gezet (zeil hing bijna helemaal in mijn giek) en dan ging het nog net. En dan kwam de wind soms weer helemaal terug en moest de trim weer op max om nog enige controle te houden. En dan was het 10 minuten later weer helemaal weg, dobberen, zelfs een stukje moeten body-draggen om in het ondiepe te komen. Maar stoppen? Nee hoor, kwam de wind weer terug. Maar toen hij weer weg viel maar gestopt. Was toch al best moe en moest eigenlijk een 4.2 of 4.7 gaan pakkken.

Als het niet zo zou hebben geregend was het een top dagje, maar die regen doet soms zeer en is erg vervelend. Wind was vlagerig, maar heb me goed vermaakt. Het was rustig, maar gezellig.Surfers aanwezig: Robert de Leeuw, Martijn (Volvosurfer), Jurjen, Arno (Mr. Q)

17:001 uurWind: W 25/40 kts
Board:AHD Power Wave 253 - Select Wave Warrior 22cm
Zeil:North Ice 4.2 - North Gold(a) 400cm - Chinook Pro 1 Alloy 150-212
Eerste keer met de Ice 4.2. Zeil voelt lekker, stuk stabieler dan de Voodoo, door de bredere top lijkt het zeil ook beter de wind te lozen. Helaas was de wind echt te hard voor dit zeil. De AHD 253 deed zijn werk weer prima, goede controle, kan hel zo lekker rustig laten planeren. De 22cm voelde met deze Ice er op in deze wind gewoon groot. Misschien is het druk punt zoveel anders dat ik toch eens mijn kleinere vin moet proberen. Voor eht eerst 28 inch trapeze lijntjes geprobeerd op een wave setje. Heerlijk.

18:152.5 uurWind: W 15/35 kts
Board:AHD Power Wave 253 - Select Wave Warrior 22cm
Zeil:North Voodoo 3.7 - North Gold(a) 400cm - Chinook Pro 1 Alloy 150-212
De 3.7 was eigenlijk net te klein. Echteraf had ik beter niet kunnen omtuigen. In de valgen was het genieten, maar daar tussen was een maatje groter zeker beter geweest, al was een 4.2 soms ook nog wel te klein geweest. Controle in de vlage was goed. Heb de Voodoo nu ook een keer op helemaal minimale trim gevaren. Zeil over de halve lengte tegen de giek. Kon nog redleijk vroeg planeren, maar kwam er een vlaag dan was het zeil ook gelijk te groot en loosde dan ook helemaal niet meer.