GPA 2013: No Wind
Wat een tegenvaller, was er al bang voor: Geen wind: Echt niks. Voorspelling was slecht, toen ik opstond stonden er 0-en op de windkaart, kan dat überhaupt? Toch gegaan, Jeroen en Asja gingen ook en er was toch echt 5 a 6 knopen voorspelt, genoeg voor een leuk raceboard wedstrijdje.

Het was echt wind stil, dus CAT 380 met de Simmer LE Race 9.0 opgetuigd in minimale trim.
Ik was laat het water op, was duidelijk dat de andere deelnemers veel moeite hadden om überhaupt vooruit te komen.
Inderdaad, op het water geen wind, pompen bijna onmogelijk en zonder wind is het onduidelijk aan welke kant je het beste kunt gaan staan. Met veel moeite richting startlijn. De soms minimale zuchtjes wind gaven soms wat hou vast. Ik was duidelijk te laat bij de start. Gelukkig was het met geen wind ook voor starten lastig en was er een massale valse start. Bij de 2de start poging zat ik er redelijk bij. Maar ja, probeer dan nog maar eens weg te komen. Gewoon pompen lukt nauwelijks, uit eindelijk andere manieren van pompen geprobeerd: Neus van de plank in de richting die ik wilde, op de neus, voor de mast gaan staan en dan zeil naar link/rechts/links en board wiebelen, dat werkte best aardig, recht koers en koste weinig kracht. Na een kwartier of zo was ik het wel beu. Moet dat zeil echt mee, pedellen met zwaard of handen is sneller. Dus zeil op de achterkant gelegd, met benen zeil in balans houden, uit het water. Dat ging een stuk sneller, liep veel meer hoogte dan andere. Na 5 minuten vond ik het belachelijk worden. Dit is geen surfen meer. De SUPs gaan sneller die zijn foto's aan het nemen en varen rondjes rond de surfers. Ik stop er mee, ben rustig peddelend terug naar de kant gegaan.

Uiteindelijk is de race toch uitgevaren. Ingekort van 3 naar 2 rondes. 2 deelnemers waren überhaupt niet verder dan 10 meter gekomen. Nog een stuk of 6 deelnemers zijn ook omgedraaid. stuk of 20 hebben maar 1 ronde gevaren. Snelste was met 2:15 binnen, langste deed er bijna 4:30 over.

Westeinderplassen

Aanwezig: Jeroen

12:30 1 uur Wind: W 1/4 kts
Board: Fanatic CAT 380 - Pro-Limit XTD 51cm
Zeil: Simmer Race LE 9.0 - North Platinum(11) 490cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Geen wind, dan is het niks. In kleine zuchtjes wind pompt het zeil lekker.