Eindelijk wind tijdens de Regiocup
Voor het eerst in bijna 2 jaar eindelijk weer eens wind.
Helaas niet de toenemende wind die voorspeld was.
Zoals altijd het plan: Long Distance om te bepalen wie wil welke groep komt. Met 30 man 3 groepen van 10.

Heat 1: Long distance
Met 30 man starten vanaf de kant met ook duidelijk ook nog een wind nadeel voor pin-end: boot start
Ik stond achter Thomas van Zelst en Pieter Eliens helemaal bij de boot. Zelfs daar kwam ik met moeite in plane en was ik toch echt 15 seconde te laat over de streep. Met vaak minimale druk naar de boei die bij het eiland lag. Peter Marinelli zat dicht achter me, liep iets harder en wilder boven de wind langs, dat wilde ik niet, bang om uit plane te geraken. Dus veel hoger gevaren dan nodig, maar het werkte wel. Bij de boei was het druk, iets meer ruimte genomen dan nodig, en daarmee ook Peter ruimte gegeven om me voorbij te gaan. Ik moest heel ruim om genoeg wind te hebben om door te planeren. Kwam redelijk laag uit en moest daardoor hoogte lopen richting de finish, dat was langzamer, zeker met ook nog surfers boven me. Dus dat koste me ook nog een plaats: ‚Äč12de, dus groep B

Heat 2
Baan lag behoorlijk ruim en het start gebied was voor de haven van Scharendijke. Dus flink veel hoogte lopen om er te komen. Ik was er nog maar net toen we al moesten starten. Ik had 1x kunnen timen, lag een gele boei van de haven in het start gebied. Ik begon veel te laag aan de wind, ging achter Marco aan voor een pin-end start, was iets van 5 seconden te laat, wat bij een pin-end start en minimale wind niet slim is. Halverwege de baan kwam ik vol in de vuile wind, weg zeil druk: dobberen. Heel het veld was weg toen ik weer kon planeren. Nog 2 mensen in weten te halen bij de boeien.
8ste

Heat 3 (poging 1)
Weer bij de gele boei, dit keer hoger aan de wind. Helaas weer weinig wind, dus dobberen, veel te laat over de start. Rest van het veld leek wel te planeren. Tot de eerste boei, daar planeerde alleen Marco weg en bleef de rest staan: herstart, zeker in mijn voordeel.

Heat 3 (poging 2)
Andere tacktiek: Vroeg richting start, dan maar niet full-speed. Hoog begonnen, rustig planerend en in het start signaal met 3 man gelijk over de streep. 3de bij de boei, Marco was al weg, en met 2 man naast me ruim om te boei, als 4de weg, maar bij de 3de boei nog 3de plek terug gepakt. Mooie spannende race, veel mensen dicht bij elkaar: 3de

Heat 4
Zelfde tactiek als vorige keer, maar dit keer wel te laat, seconde of 4, maar iedereen was laat. Zeker meer mensen voor me. Druk bij de eerste boei, meeste sneden de boei te laag aan, wilde hoog en dan binnendoor, maar de gene voor me deed een soort slam-gibe om de boei, dus dan maar extreem ruim om alles heen. Denk toch al 2 man gepakt. Bij de 2de boei kwam ik laag uit en werd binnendoor ingehaald. Bij de 3de boei viel de persoon voor me, er omheen, weer geen mooie gijp, maar wel blijven staan. Bijna bij boei 4 kijk ik achterom, niemand. Zie ik 1 hoop bij de boei liggen en zie alleen Fabienne weg varen. 4de
(Fabienne vertelde later dat de persoon die was gevallen zijn zeil net overeind had toen iedereen er langs wilde en weer viel met een soort domino als gevolg waar zij nog omheen kon.,

Pauze
Wind was in de laatste heat eindelijk lekker gepowered. Dus kon de 46cm wel kleiner, normaal zou ik de 42 hebben gepakt, maar wind leek weer even wat ingezakt, dus voor de tussen weg gekozen: SL-P 44cm, beetje risico, heb de vin pas kort en nog nooit gebruikt.

Heat 5
Ik was laat in het start gebied, dus kon bijna direct richting startlijn. Dat is gek: rode vlag (2 min signaal) op de boot en mijn horloge zegt 27 seconden. Oeps, timing niet in sync. Geen keus dan wachten op het signaal uit de boot en uit mn hoofd timen. Dat ging niet vlekkeloos en tegen de tijd dat ik in plane wilde pompen stond ik in een windgat. 15 seconden te laat over de streep, iedereen weg, kon ik weer een inhaal race gaan doen. Bij de eerste boei zat ik alweer bij de grootste groep, heel de race spannende momenten bij de boeien, nog 2 man ingehaald, waaronder Andre Hartman (GER-1313) waar ik vandaag veel mooie wedstrijdjes mee heb gehouden.

Na de heat snel richting start, was ik nog wel op tijd, dacht de start van heat A al gezien te hebben. Eenmaal bij de boot bleek heat A nog te moeten starten. Heat A start werd afgebroken wegens wind gaten, daarna een start poging, maar die race werd ook door wind gaten afgebroken, wind draaide heel erg en viel af en toe helemaal weg. Ik zat in B, dus besloot na een tijdje maar naar de kant te gaan. Toen ik de kant op liet werd heel de vloot naar de kant gestuurd. Naar hebben we tot 16:00 gewacht, laatste start moment. Op het water werd af en toe goed geplaneerd, maar stond de andere helft stil, te vlagerig.
Uiteindelijk 14de geworden. Achteraf had ik echt de iSonic 127 moeten pakken en dan ook nog de 9.0. Dan was ik echt veel beter geweest.
Helaas kwam de wind niet die was voorspeld.

Zelf nog een uurtje het water op gegaan, beetje pomp en gijp training, had nog wat energie over.

Paar leuke wedstrijdjes gevaren, paar verkeerde keuzes gemaakt, vooral tactisch bij het starten als in materiaal. Maar daar leek iedereen last van te hebben.

Kabbelaarsbank

10:45 3.25 uur Wind: Z/ZW 12/13 kts
Board: Starboard iSonic 117 - Sonntag SL-P 46cm
Zeil: North Warp F2010 8.0 - North Platinum(11) 460 - HPL Carbon Race 200-285
  Wind was soms minimaal, maar met de 46cm kon ik heel veel planeren en toch nog hoogte lopen. Vin voelde nooit te groot. Gijpen ging niet altijd zonder stil valen, daarvoor was er te veel dips in de wind. Snelheid tov de rest in de B vloot leek goed.
14:45 2.25 uur Wind: Z/ZW
Board: Starboard iSonic 117 - Sonntag SL-P 44cm
Zeil: North Warp F2010 8.0 - North Platinum(11) 460 - HPL Carbon Race 200-285
  Wind zou toenemen, het leek ook harder te waaien. Wilde de 42cm SL-P pakken, maar voor de zekerheid voor de 44cm SL-P gegaan, tov de 42cm was dat een goeie keus, maar de 46cm was achteraf beter geweest. Na de pauze was de wind duidelijk een stuk vlageriger. In de heat was het lastig in plane komen. Na de heat werd het nog erger en lukte het niet meer om nog een geldige heat te varen. Nog wel wat vrij gevaren, beetje pomp training, beetje gijpen. Dit was de eerste keer met de 44cm, leek goed te werken, maar voor dit soort minimale wind is de 46cm denk ik beter.