Surfdag
<< Vorige    Volgende >>

28 maart 2021

Vlagerig en dus pittige middag op zee
Voor vandaag flink wind voorspeld, ZW, moet een mooie dag op zee worden.
Wilde eigenlijk de 4.7 pakken, zo extreem leek het niet. Maar de meeste bekende waren een maatje kleiner aan het varen.
Dus ook maar de 4.2 opgetuigd, mooi moment om de Tri-Wave 89 eens heel goed te testen.

Tri-Wave 89 met Banzai 4.2 en MFC 19/12cm
Zelfs aan de kant al genoeg wind om te planeren. Board vaart stuk fijner dan vorige keer. Stance is fijner, smaller en de DaKine Core Countours maken de voetbanden ook stuk fijner.
In het begin nog minimale wind voor de 4.2, bovenste outhaler oog. Gelijk al fijn golfrijden. Meer volume dan de FSW 84, dat maakt hem meer vergevingsgezinder met golfrijden. Al snel was ik het board verticaal back-side tegen golfen aan aan het zetten. En soms dan ook weer bijna helemaal verticaal naar beneden: VET! Paar keer frontside geprobeerd, maar dat wilde nog niet helemaal lukken. Wind nam langzaam toe, zeil langzaam strakker. Wind werd eigenlijk vooral vlageriger. Vlager harder, maar in de wind gaten bleef de 4.2 minimaal.
Tijdens het opkomende tij werd het water zoals wel vaker erg chaotisch, zoeken naar leuke golven om te springen of golf te rijden. Soms vind je dan ineens iets stijls en hoogs en spring je onverwacht hoger dan verwacht: Hoge backloop, op mijn zij in het water, hoofd met oor eerst: piep, dus ging gelukkig snel weg. Toch eens na gaan denken over oordoppen.
Ik liep eigenlijk al heel de tijd te makkelijk hoogte, dus misschien toch eens iets kleinere vinnen proberen. De Tri-wave wordt geleverd met 17/11cm en ik was met 19/12 aan het varen, met een 4.2 wat toch wel aan de kleine kant is voor de 89.

Tri-Wave 89 met Banzai 4.2 en MFC 19/10cm
Het was hoog water, dan wordt de zee altijd rustiger, wind leek ook iets afgenomen, maar board leek ook iets meer controle te hebben.
Waren stuk minder golven om te springen of golf te rijden.

Het was fris, helaas geen zon. Wind was met vlagen er hard, maar daar tussen best zacht, dus een kleiner zal had ook niet echt gekund. Tijdens vloed was het wat chaotisch en lastig. Wel tevreden met de Tri-Wave 89, misschien wat groot voor de 4.2.Surfers aanwezig: Robert de Leeuw

12:302 uurWind: ZW
Board:Fanatic Tri-Wave 89 - MFC RTM 19cm/MFC TF 2x12cm
Zeil:Goya Banzai X Pro 4.2 - Goya 90% 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
Eerste keer goed gepowered met de Tri-Wave, beter vinnen, beter voetbanden die ook beter waren afgesteld: smallere stance.
In het begin zeil op minimum trim, maar dat werd al snel maximum en daar overheen. In de vlagen was het pittig. Meestal vaarde het board goed, alleen tijden opkomend tij, met meer chaos golven was het wel wat lastiger. Nooit spinouts, vinnen voelde niet te groot, maar ik liep veel te makkelijk hoogte. Springen ging goed. Veel golfrijden, board draait lekker en ik kreeg het board soms heerlijk verticaal tegen de golf en ook weer verticaal terug. Paar pogingen front-side, dat ging een paar keer zelfs goed.
Een 4.2 is de ondergrens voor de 89, en dat was in de hardere vlagen wel te merken, dan leek hij soms wel wat groot, maar dat zouden ook de vinnen kunnen zijn, board komt normaal met 18/12cm en ik vaarde met 19/12cm. Dus iets kleiners proberen.

14:450.75 uurWind: ZW
Board:Fanatic Tri-Wave 89 - MFC RTM 19cm/MFC TF 2x10cm
Zeil:Goya Banzai X Pro 4.2 - Goya 90% 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
Met de 10cm thrusters leek het beter, maar water was ook rustiger (hoog water was net voorbij) en wind ook minder hard, dus lastig vergelijken. Nog meer dan voldoende vin om hoogte te lopen, zelfs met minder druk in het zeil. Beetje back-side golfrijden en springen, maar waren duidelijk minder golven.