Windsurfen blijft ook in 2024 Olympisch

donderdag 17 mei 2018

Net als 6 jaar geleden leek het spannend of Windsurfen nog wel een olympische sport zou blijven. Dit keer ging de discussie over 2024.
Waarom weer discussie?
De Olympische spelen willen meer jongeren trekken, ze willen meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, en ze willen ook nog voorkomen dat er een materiaal monopoly onstaat, zoals bij windsurfers: Neil Pryde met de RS:X.
Het is aan de wereld zeilbond: World Sailing moet zorgen dat ze voldoen aan de eisen van het IOC. Persoonlijk maakte ik me het minste zorgen om windsurfen, als een sport jeugd trekt is het wel windsurfen. Alle zeil disciplines vind ik er nog al saai en traag uit zien. Maar met World Sailing weet je het nooit, die zie windsurfen alleen als opstapje naar zeilen, wat het natuurlijk echt niet is. Ik geloof niet dat 1 Olympische windsurfer ooit is overgestapt op een Olympische zeil klasse.

Gelukkig zijn ze verstandig geweest.
Windsurfen blijft!!

Materiaal
Materiaal moet nog worden besproken, maar kans is groot dat Foil een optie wordt, persoonlijk ben ik wel een voorstanden van de RS:X Convertible, al leert de tijd dat een 75cm Foil board misschien wel aan de smalle kant is.
Sowieso moet het mogelijk worden dat verschillende fabrikanten materiaal gaan leveren, hoe dat er uit gaat zien is nog niet bekend. Of die dan zelfde shape moeten hebben etc.
Het lijkt er op dat we ook een meer materiaal keuze krijgen, ipv 1 board, 1 zeil, 1 vin is er nu sprake van: 1 board, 3 zeilen, 1 Foil en 2 vinnen!! Dat wordt echt een stuk leuker.

Foto van een RS:X Convertible race in 2017

Baan
Ook de baan is nog open, er wordt nu gesproken over verschillende banen, afhankelijk van de wind, met een Slalom baan als optie.

Ik kijk nu al uit naar het nieuwe materiaal, kan wel eens heel veelzijdig worden en dichter bij wat normale surfers gebruiken.

Dorian wint het Olympisch windsurfen 2016 in Rio
Dorian van Rijsselberghe is heel erg enthousiast: "Dussss... misschien vind ik het allemaal wel zó leuk dat ik tot 2024 doorga, haha, je weet maar nooit."

Kiten
En ook de kiters zullen blij zijn, hun sport wordt eindelijk Oympisch. Het wordt een mixed event, dus 1 Kite medaile voor een koppel, dus man/vrouw varen eigen wedstrijden en uitslag samen geeft 1 medaille. Niet optimaal, maar het is een eerste stap. Nu maar hopen dat het freestyle wordt en niet Kite-racen, daar zitten de "hobby" kiters zelfs schijnbaar ook niet op te wachten.