Surfdag
<< Vorige    Volgende >>
Multimedia
Fotos   
GPS Snelheid
GPS display 42.5 km/u
2 sec max 43.51 km/u
10 sec max 40.88 km/u
10 sec avg 40.41 km/u
Uur avg 19.06 km/u
Nautical Mile 35.28 km/u

18 september 2011

Regiocup Zuid: Formula
Voorspelling was niet geweldig, tot een uur of 2 wind, daarna snel afnemend en rond 12 uur ook nog draaiend van Zuid naar West. Dat wordt een lastige wedstrijd. De organisatie durfde het toch aan en liet de wedstrijd door gaan. Dus vroeg naar zeeland, daar regende het stevig.
Toch maar snel pak aan getrokken, in gewone kleren in de regen lopen is minder fijn dan in een surfpak. Daarna inschrijven en terug gelopen om mijn "formula-setje" op te tuigen. Daarna weer naar de race-office voor de Skippersmeeting: 5 man aanwezig bij de skippers meeting, maar er waren toch 17 inschrijvingen. Om 11:30 eerste start. Dus snel setje halen en het water op.

1ste heat (poging)
Formula starts, altijd gek en even wennen. Start ging goed, hoogte lopen ging niet snel, wind was minimaal. Ik was pas bij de boven boei toen Ko al weer voor de 2de keer bij de bovenboei kwam. Daarna viel de wind helemaal weg, gelukkig voor mij. Heat werd gecanceld.

2de heat (poging)
Starts ging iets minder goed, hoogte lopen iets beter, ik leek meer wind te hebben. Kwam sneller bij de boven boei, maar daarna was het echt afgelopen, wind viel helemaal weg, iedereen stond stil. We hebben nog een tijdje bij de boot liggen wachten, maar toen de wind ook nog eens draaide en de boten boeien gingen verleggen ben ik naar de kant gegaan.

1ste heat (echt)
Aangezien het vaak maar kort goed waaide nam de wedstrijd leiding de wijze beslissing om beide fleets 1 rondje minder te laten varen, dus gold 2 rondjes en silver 1. Mijn start ging niet helemaal goed, wind was minimaal en vuile wind van de bakboord startende surfers viel ik stil, was wel weer snel in plane en kon goed hoogte lopen. Na de bovenboei ruim terug naar de finish, wind was minimaal dus soms dobberen. Ik zat een heel eind achter Andrea, maar die ging te vroeg gyben, waardoor ik een heel stuk inhaalde en net voor haar finishte.

2de heat (echt)
Start ging beter, ook dit keer best goed naar de bovenste boei. Richting finish zag ik Andrea op grote voorsprong over de finish gaan, maar ze was vergeten om om pin-end te varen. Gelukkig zag ze haar eigen fout en ging ze terug. Ik gybe-te net achter haar om pin-end, maar zij viel stil en ik planeerde door en was met een paar meter net voor haar. Andrea was heel boos, doordat we nu maar 1 rondje hoefde had ik haar 2x verslagen terwijl ze de eerste 2 heats ruim een rondje voor had gelegen.

Even 30 minuten pauze.

3de heat
Start ging goed, hoogte lopen ook, geen foutjes, maar downwind was minimaal waardoor ik veel moest dobberen. Na de finish moesten we er lang wachten tot de laatste binnen waren en de volgende start mogelijk was.

4de heat
Ik lag goed op de startlijn maar moest inhouden voor Ingmar die mij geen voorrang gaf (had hij trouwens ook niet gekunt, maar wel gemoeten) Heat ging verder goed, met soms wat dobberen upwind maar downwind geen een keer erg goed.

Pauze: even naar de race office voor een protest tegen Ingmar, was het vergeten te melden bij de boot.

5de heat
Wind was duidelijk minder, moest heel vaak overstag om de boven boei te halen. Daarna terug downwind was gewoon dobberen. Had verwacht ruim laatste te zijn, maar kwam op de weg terug NED-811 nog tegen, opweg naar de boven boei, daar mochten we dus lang op wacht voor de volgende start. (NED-811 stopte er mee)

6de heat
Zonder NED-811 zou ik duidelijk de langzaamste zijn, maar ach mee doen is belangrijker dan winnen. Hoewel de wind duidelijk gunstiger was voor een Stuurboard start toch een bakboard start gedaan. Wind was zo minimaal dat ik planerend niet eens over de startstreep wist te komen en overstag moest om toch nog te starten. Na veel dobberen en heel veel keer overstag nam de wind weer iets toe en gingen de laatste 2 rakken upwind met heerlijke snelheid. Na een high-five met Jan die in de boot bij de bovenboei lag terug downwind. Wind nam iets af, maar met redelijk wat pompen kon ik het meest toch planeren. Achter me zag ik jan de bovenboei al opruimen. Helaas viel de wind helemaal weg en heb ik het laatste stuk richting finish moeten dobberen. Iedereen was al van het water, was echt heel veel later dan de rest.
Snel naar de kant en dan naar de prijs uitreiking.

Ik was 4de geworden, zeker niet slecht. Wel een beetje schaamte omdat Ko met 65 jaar de 1ste was, Imke met 15 2de en Andrea met haar 17 jaar oud 3de.

Was een leuk dagje, totaal 8 starts gedaan en 6 geldige races, ik had in de ochtend niet verwacht dat we zo lang hadden kunnen varen, en zeker na het wegvallen van de wind na de eerste 2 heats had ik verwacht dat het echt afgelopen was. In de middag was het met een strak blauwe hemel zelfs nog lekker weer.
Blijft een leuk spelletje dat formula. Met een echt formula board en zeil had ik met wat training zeker beter gepresteerd, maar je kan niet alles hebben. Hopelijk volgende week meer wind zodat we weer gewoon slalom kunnen varen op de Schotsman.

Nu wacht op de foto's en flimpjes.Surfers aanwezig: Robert de Leeuw

11:155 uurWind: ZW GPX Track
Board:AHD GT 85 - Deboichet R13 S 65cm
Zeil:North R-Type 9.5 - North Viper 75 510cm - AL360 E3 Carbon 210-270
Setje werkte best goed, kon vroeg planeren en goed hoogte lopen, snelheid was ook niet slecht, maar kon niet mee komen met de Formula boards, zeker als de jongens/meiden er op genoeg ervaring hadden om goed met de boards overweg te kunnen. De echte 1 meter brede formula boards lopen hogere/ruimer en doen dat ook nog eens sneller. Zeker met een 11.0 er op. Halve wind er een beetje ruim of hoog doet dit setje niet onder, maar de extreme koersen gaan gewoon niet.