Gezellig maar vlagerig middagje surfen
We hadden met surf vrienden afgesproken om te gaan surfen en daarna een BBQ te doen.
Het was druk, heel druk, nauwelijks parkeerplek te vinden. Toen we een plekje gingen zoeken zijn we uiteindelijk in de oe bij de haven geëindigd, daar konden de dames en de kinderen achter de struiken uit de wind zitten.

Op de kant leek het niet hard te waaien, water was vlak. En Arno en Niels, duidelijk een stuk lichter hadden met 5.3 op zee gevaren, dus ja, dan zou ik toch minimaal 5.9 of 6.6 nodig hebben.

iSonic 101 met Natural 6.6 en S10 37cm
In de luwte achter de haven en de Campers/Carvans die daar stonden stond ik eerst gewoon stil, maar eenmaal verder van de kant nam de druk snel toe en op open water was het direct te veel.
Dat was heel de tijd het probleem, achter de haven te weinig en af en toe harde vlagen, op open water altijd te hard. De 6.6 flink over max getrimmed, dan ging het nog net. Vond het board wel wat plakken op de golven, dus mastvoet iets naar achteren, giek iets omhoog, dat hielp al een heel stuk. Flink geoefend op gijpen, op open water was dat in de harde vlagen nog niet zo makkelijk, setje eerst wat ruimer voor meer snelheid en minder zeil druk dan ging het meestal wel goed. Achter de haven was het, als er geen windgat was super relaxed: Lay-down! Jeroen was ook al op het water met 5.3, maar die stond op 75 liter, geen wind was zwemmen voor hem.

Syncro met Ice 5.3
Toch maar verstandig de 5.3 gepakt. Niet de JP 84L, maar de Syncro 103L er onder, dat extra volume leek me wel verstandig met deze vlagerige wind. Was heerlijk, vaart erg relaxed, stuurt heerlijk, planeert makkelijk, springt goed. Doorgeplaneerd gijpen is wat lastiger, ding draait echt heel makkelijk heel kort. Nog even de Slalom boys gedag gezegd: oa Marco, Twan en Coen. Na 17:00 werd de wind duidelijk minder, meer moeite om te planeren, dus naar de kant gegaan en gestopt, tijd voor de BBQ!

Het was niet de beste surfdag van het jaar, daarvoor was de wind veel te vlagerig. Heb mezelf flink moe kunnen maken, vooral dat eerste uur met de 6.6 was slopend geweest. Af en toe kwam de zon heerlijk door.

Kabbelaarsbank

Aanwezig: Arno (Mr. Q), Jeroen

14:30 1.5 uur Wind: ZW 12/30 kts
Board: Starboard iSonic 101 - Select S10 37cm
Zeil: North Natural 6.6 - North Platinum(09) 460cm - HPL Carbon Race 200-285
  Setje was eigenlijk te groot, op open water was de 6.6 te groot. In de wind gaten ging het lekker. Wind was extreem vlagerig. Tussen stil staan en overpowered. Achter de Campers en Caravans aan de haven was het goed te doen. Water was vrij vlak, De S10 deed het goed, geen spin-outs. Vond het board wel plakken, dus giek en mast voet een paar keer naar achteren gezet. In het vlakke water was het heerlijk gijpen. Op open water was het door de hardere vlagen lastiger, kreeg ze vaak niet door geplaneerd.
15:45 1.75 uur Wind: ZW 16/30 kts
Board: Mistral Syncro 103 - Concrete Wave Convertible 30cm
Zeil: North Ice 5.3 - North Gold 430cm - Aeron V-Grip 160-210
  Setje vaart lekker samen, eerste keer goed met de 5.3 op de Syncro. Board voelt helemaal niet groot. En als de wind zo vlagerig is, is het volume wel heel handig. Stonden niet veel golfjes, maar de Syncro heeft ook weinig nodig om los te komen. De 30cm vin lijkt een goeie maat voor de 5.3. Kon er (buiten de windgaten) goed hoogte mee lopen en voelde helemaal niet te breed. Board kan heel kort draaien, toch eens een keer op zee proberen.