Surfdag
<< Vorige    Volgende >>

19 maart 2017

Midagje zee: Harde wind en zon
Voorspelling voor vandaag, knoop of 5 a 10 meer dan gisteren en ZW. Dat bleek 26 a 32 kts W/ZW te zijn in het echt. Mooi weer voor Brouwersdam.
Ik gokte op 4.2, kreeg te horen dat Niels en Arno met 4.7 aan het varen waren. Dat leek mij groot, maar als die 2 lichte jongens met 4.7 varen is het gek dat ik 4.2 ga pakken.
Wat zag er vanaf de kant redelijk vlak uit, het was eb, dus geen golven.

FSW 84 met Ice 4.7 en Wave Warrior 24cm
​Gekozen om zonder thrusters te gaan varen, die hebben geen nut op vlak water.
Pfff, stevige wind, was vanaf het strand al max. Dan is het verder op altijd nog meer. Ik was dan ook weer snel terug op het strand om zeil over max te trimmen.
Water was vooral chaos, korte chop. Later werden de golven wel wat duidelijker en viel er nog wat te spelen en te golf rijden. Maar met zeil te groot is dat niet super goed te doen.
De 24cm was ook aan de grote kant, dus al met al moest ik hard werken, maar het was wel leuk en stond eigenlijk nooit stil.

Even wat drinken en de JP SingleThruster pakken. Wilde de Makani 10cm er onder zetten. Blijken die dus niet zonder schuren te passen, dan maar de K4 12cm.

SingleThruster 75 met Ice 4.7, JP 20cm en K4 12cm thrusters
Hmm, op zich controle, opzich best grappig varen, maar stond er niet zo lekker op als op de JP FSW. En ook het golfrijden ging niet zo goed. Oke, ik ken dit board dan ook een heel stuk minder.
Het water was erg choppy, erg chaotisch en dan is het setje 20+12cm erg kort, ga je over de chop komen de vinnen bijna helemaal uit het water en dat maakt dat je best voorzichtig moet gaan varen.
Eenmaal op wat gladder water, of een golf heb je dat probleem niet. Vind de JP met een full-power 4.7 niet echt kort of makkelijk draaien. Moet hier nog meer mee testen.
Maar wel een onverwachte shove-it. Draaide te kort op de golf en hing ineens in de lucht.
Misschien was de JP 20cm niet de beste keuze, had ik beter de Select X1 kunnen pakken, beetje meer oppervlakte en iets meer sweept back.

FSW 84 met Ice 4.7 en Freewave 22,5cm
Na een slokje drinken nog even kort terug het water op gegaan, dit keer met de Freewave 22,5cm, maar dan zonder thrusters.
Wind was nog meer toegenomen, iedereen ging het water af. Maar ik wilde nog niet stoppen.
Was echt standje zeil open met de 4.7. Alleen tussen de vlagen kon ik het zeil enig sinds dicht trekken. Dus stond niet echt relaxed.
Door gevaren tot ik leeg was, wat snel ging omdat ik echt veel te groot stond.

Beetje verkeerde keuze qua zeil vandaag, had echt de 4.2 moeten pakken.
Waarom luister ik niet naar mezelf. Had onderweg al besloten dat het 4.2 zou moeten worden.

Zonnetje, redelijk constante wind, water erg choppy, niks golven, meer chaos. en nog eb ook.
Maar het was droog, en ik heb me heel goed vermaakt.Surfers aanwezig: Robert de Leeuw, Arno (Mr. Q), Jeroen Kuik

12:301.75 uurWind: W/ZW 22/28 kts
Board:JP Freestyle Wave 84 Pro - Select Wave Warrior 24cm
Zeil:North Ice 4.7 - North Gold(b) 400cm - Aeron V-Grip 160-210
De 4.7 was over max getrimmed en nog aan de grote kant. Het was te doen, maar niet echt mogelijk om nog veel dingen te doen, gijpen was lastig, kreeg de druk niet uit het zeil.
De 24cm was wat aan de grote kant, liep te makkelijk hoogte, had misschien de 22cm Wave Warrior moeten pakken of een andere vin. Opzich ging het tussen de hardste vlagen best goed, paar mooie golf ritten gehad en een paar mooie springen.

14:150.5 uurWind: W/ZW 25/30 kts
Board:JP Single Thruster 75 Pro - JP Wave 20cm/K4 Ezzy Asymmetric 2x12cm
Zeil:North Ice 4.7 - North Gold(b) 400cm - Aeron V-Grip 160-210
4.7 te groot. Kon er niet helemaal vriendjes mee worden, water was ook te chaotisch om echt goed te kunnen golfrijden. Vond het board ook niet makkelijk kort door de bocht te krijgen, maar andere momenten draaide hij zelfs te kort. Dat kan de te grote 4.7 zijn geweest.

15:000.25 uurWind: W/ZW 24/30 kts
Board:JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC Freewave 22,5cm
Zeil:North Ice 4.7 - North Gold(b) 400cm - Aeron V-Grip 160-210
Wind te hard voor de 4.7, maar kon het setje redelijk onder controle houden. De 22,5cm Freewave was klein, dat gaf controle, maar maakt het ook lastiger varen, moest voorzichtig zijn met druk op de vin zetten. Volgende keer toch maar weer setje thrusters er bij pakken.