NK Slalom Lelystad dag 1
Dit jaar maar 2 weekenden NK, beide weekenden in Juni, eerste weekend is aan Houtribdijk in Lelystad. Mooi water, alleen lastig water in en uit.
Wind voorspelling was voor zondag goed, voor zaterdag pas laat wind, gelukkig zag de organisatie dat ook en hadden ze de inschrijving verschoven naar 12:00-13:00, beetje uitslapen voor een event is wel lekker.

Bij aankomst was er nog geen wind, wel lekker druk, met 40+ deelnemers.
Mijn doel voor dit weekend was top 20. Maar met stuk of 6+ PWA surfers aanwezig en ook nog Dorian kon dat wel eens lastig worden.
Het was wachten op wind, Dorian ging met een foil het water op maar kon in het begin niet eens in plane komen.
Toen Dorian eenmaal kon planeren werd er al snel een call gegeven voor stand-by. Tijd om op te tuigen.
De Warp 9.0 LW dan maar, nog nooit gevaren, maar mocht het tegen vallen was had ik de Daytona 9.0 ook nog bij, die kende ik al wel.

Met 8 a 9 man in elke heat gaan alleen de eeste 4 door.
Vandaag een race-director die ons echt wil laten werken, dus geen lazy clock sync, maar elke heat opnieuw je horloge sync-en. Dus dat wordt extra opletten op het water.

Eerste Eliminatie
Ik zat in de eerste heat, direct tegen Ingmar, Dorian en Jakob. Maurits Franken was iemand die 3 jaar terug nog mooie wedstrijden mee kon varen, maar die is intussen een stuk gegroeid, die top 4 kon nog wel eens lastig worden.
Start ging heel erg goed. Ik wilde bij de boot starten wegens weinig wind. Daar was Dorian ook. Richting de startlijn zat ik net achter en onder Dorian, dat leek me geen goeie positie. Dus zeil dicht, en net voor Dorian gaan varen. Richting start zeil dicht en in het signaal over de streep, Dorian echt in mijn nek. VET!
Richting eerste boei kwamen de toppers me al voorbij, als 5de rond de boei, door alle surfers was er weinig wind bij de boei, dus door planeren zat er niet in. Met wat pompen kwam ik toch nog weg. Top 4 was al lang weg. Die halve finale had ik niet gehaald.
C-Finale. (Iedereen die niet de halve finale had gehaald) Lang wachten, eerst nog 3 voorrondes, 1 dames heat, 2 halve finales. En even naar de kant is er niet bij, je kunt gewoon niet makkelijk uit het water.
Daar was maar een man of 6 bij de start. Ik was veel te vroeg, ik zag een paar jongens mij volgen, eens kijken of die jonge jongens scherp zijn of mij gewoon volgen. Gas er op, en net voor de lijn vol op de rem, alle 3 gingen er overheen, valse start: herstart. 3 man minder.
Bij de herstart was er toch weer een man of 7, waar kwam die vandaan (die hadden de eerste start gemist). Ik was vroeg, moest flink inhouden, maar ging nog redelijk snel over de streep in het signaal. Halverwege richting de eerste boei komt Marco mij voorbij, wat doet die in de C-Finale? Ik kom als 4de bij de 1ste boei, rustig aan, er valt vast nog wel iemand. Ja inderdaad, bij boei 4, ik dacht ruim genoeg er omheen te gaan, maar zijn zeil waait om en ik kon niks anders dan vol op de rem, de gene achter mij kon ook nergens heen. Boards tegen elkaar. Eerste gezicht geen schade, iemand vaart nog om ons heen, de andere 2 als eerste weg. Opweg naar de finish kom we niet in plane, was te ruim. Dus ik maak ook niks meer goed.
8ste in de C-Finale, 24ste overall.

Je moet het water uit om uit te vinden in welke heat je zit. Nou heeft de Houtribdijk alleen grote stenen en geen strandje.
Aan de Markermeer kant is er een stukje van 4 meter waar asfalt over de stenen is gegoten waardoor je makkelijker het water in kunt.
Echter is het zo smal en stijl dat je nauwelijks in het water kunt staan. Het water in is al lastig, je kunt niet echt naast je plank staan om te waterstarten omdat de vin dan op de stenen staat.
Maar er uit, met onshore wind is echt niet te doen. Door de deining kun je je setje niet uit het water krijgen en het is ook nog best glad. De toppers tillen hun setje boven het hoofd, dat werkt.
Voor de rest: setje los koppelen en met hulp van een paar man alles er uit halen. Dan gaat het meestal goed, maar er waren meerdere setjes beschadigd, gieken, boards, vinnen en ook wat ledematen: Drama.

2de Eliminatie
Ik zit in de 4de heat. Weer een berg toppers, kijken of er iemand een fout zou maken. Race ging zeker niet slecht, enkele gijps zelfs door geplaneerd. Maar helaas maken de toppers in mijn heat geen fout, geen top 4 is weer geen halve finale.
Voordeel van de 4de heat is dat het wachten op de C-Finale niet zo lang duurt. Ik steek 2 keer om bij de startboot te komen, ik zie iedereen weg varen, maar geen vlag op de boot... Onduidelijk, dus voor de zekerheid maar even bij de boot vragen.
Daar geven ze een teken dat ik naar de kant moet, zal wel einde dag zijn, het is dan ook al 19:00 geweest.

Niet nog een keer kans op spullen slopen, dus dan maar illegaal langs het kanaal aan de achterkant van de dijk het water uit. Ook niet makkelijk, over grote stenen het water uit, maar windstil en geen golven dus voorzichtig eerst board en dan zeil. En met wat hulp hadden we alle spullen er snel en schade vrij uit.

Om 19:30 uit het water, snel aftuigen en opzoek naar avond eten en slapen, morgen heel de middag wind en nog iets meer.

Lelystad - Houtribdijk

16:00 3.5 uur Wind: W 10/15 kts
Board: Starboard iSonic 127 - Boss 6.0 S- 49cm
Zeil: North Warp F2015 LW 9.0 - North Platinum(14) 490 - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Eerste keer met de 9.0 LW gevaren. Zeil beviel goed, in het begin wat moeite met setje in plane pompen in de chop. Had veel te veel outhaul, als je die goed los zet heeft het zeil bergen power. Kon makkelijk even vroeg planeren dan wie ook op het water, en zeil voelt zeker niet zwaar. Met minimale wind was hoogte lopen niet super, maar met tikje meer wind was het goed. Erg blij.