Heerlijk dagje zee: Thrusters setup testen
Er was goeie wind voorspeld, werk gaf ruimte om een middag naar zeeland te gaan.
Richting was WZW, dus net niet goed voor de Grevelingendam, hard genoeg voor wave spullen, dus naar de Blokkendam gegaan.

Heel de middag met JPW FreestyleWave 84 en Ice 5.3 gevaren, verschillende vin setups getest.

JP FreestyleWave 84 met Ice 5.3 en K-One 23cm/Makani 10cm
Wind was toch harder dan verwacht, na elk rakje terug aan de kant zeil strakker. Die stond al snel ruim voorbij de max VTS stip.
Wat was erg onrustig, chaos chop. Had eerste paar rakken nodig om in de flow te komen.
Ik had bergen met grip, geen enkele spin-out en kon heel makkelijk hoogte lopen.
Kon lekker onshore golfrijden, door de grip van de vinnen kun je echt radical hard trappen en draaien: heerlijk.

Om wat te testen naar de kans te gaan voor kleinere vinnen.

JP FreestyleWave 84 met Ice 5.3 en K-One 23cm/Makani 8cm
Duidelijk minder grip. Die Walu heeft veel oppervlakte bij de base, dus door 8cm korter heeft de vin ook veel minder oppervlakte, en dat merk je op het water.
Moest duidelijk voorzichtiger varen. Niet dat ik geen hoogte meer liep, maar kon niet meer onbeperkt pushen. Board draaide nog steeds goed, maar moest het voorzichtiger doen.

Martijn was intussen ook gearriveerd. Die wilde ook vinnen testen onder zijn FSW 84 (nieuwe model), dus veel samen gevaren en over verschillende setups gepraat.
Ik heb andere vinnen gepakt voor ik weer het water op ging.

JP FreestyleWave 84 met Ice 5.3 en K4 Rocket 18/12cm
Even helemaal de andere kant op: Langere front vinnen met bijpassende center vin: het setje K4 Rockets er onder.
Snelheid, die rockets zijn snel, al op eerste rak merkte ik echt het verschil. Kon hard pushen, ruim windse rakken tussen de golven door. Snelheid is denk ik vergelijkbaar met een single vin setup. Moet ik een keer testen met een sparrings partner. Draaien lijkt minder goed, maar dat kan ook door de hogere snelheid komen.
Water werd langzaam steeds vlakker en dan is dit echt een leuke setup. Als je een golfje vind gas los, snelheid omlaag en golfrijden of springen. Geen golven, dan vol gas. De Quads lijken stil te staan vergeleken met deze setup.

JP FreestyleWave 84 met Ice 5.3 en Freewave 22.5cm/Makani 10cm
Andere center vin proberen: Freewave 22,5cm ipv de K-One 23cm die ik eerder had. Werkt ook goed. Draait misschien iets minder, maar dat verschil zou ik back-to-back moeten proberen. Met de vloed kwamen ook de golven terug en viel er meer te springen en te golfrijden. Nadeel met deze richting, vol on-shore op de blokkendam: met vloed loopt de wind aan de kant vast tegen de duinen en is het op de kant wind stil: naar buiten dobberen en daar goeie wind. Kwam nu zelf golven tegen die ik over recht kon springen. Was leuk.
Door gevaren tot ik erg moe was.

Leuke gezellig middag met Martijn gevaren.
Samen veel verschillende vin setups getest.
Ik wordt steeds blijer van mijn FSW 84 Pro, die Thrusters geven me nog meer tuning mogelijkheden en daarmee wordt het inzet bereik nog groter.
De 5.3 was heel de middag aan de grote kant, zelf over max getrimd. Voordeel is wel dat ik nauwelijks stil heb gestaan.

Blokkendam

Aanwezig: Martijn (Volvosurfer)

13:30 0.5 uur Wind: W/ZW 19/25 kts
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC K-one 23cm/Makani Walu 2x10cm
Zeil: North Ice 5.3 - North Gold(b) 400cm - Aeron V-Grip 160-210
  Eerste keer met de Ice 5.3 2008. Voor mijn gevoel is de North max. trim nog redelijk minimaal. Wind was heel hard, 4.7 was zeker beter geweest, de 5.3 flink door getrimd, voorbij max. 2de keer echt op zee met de JP FSW met Thruster. Eerste keer met de Makani 10cm. Combi werkt heel goed, absurd veel grip, misschien iets te veel vin oppervlakte. Draait als een dolle, heerlijk golfrijden, beetje wennen aan wat er wel en niet kan met deze setup.
14:00 0.5 uur Wind: W/ZW 20/25 kts
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC K-one 23cm/Makani Walu 2x8cm
Zeil: North Ice 5.3 - North Gold(b) 400cm - Aeron V-Grip 160-210
  Eerste keer met de Walu 8cm gevaren. Verschil met de Walu 10cm is meer merkbaar dan ik had verwacht. Duidelijk een stuk minder grip, moest voorzichter hoogte lopen. Opzich vaarde het goed, maar vond de combinatie met de 10cm beter.
14:30 1.25 uur Wind: W/ZW 20/25 kts
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - K4 Rocket 18,5cm/K4 Rocket 2x12cm
Zeil: North Ice 5.3 - North Gold(b) 400cm - Aeron V-Grip 160-210
  Eerste keer met de Rocket 18,5/12cm set op zee. Werkte hel goed, en mijn god wat lopen die dingen hard, de naam Rocket is zeker passend. Geen spinouts. Draait wel minder kort dan de 23cm/10cm combi. Vaarde op zee een heel stuk beter dan de vorige keer in de chop op Kabbelaarsbank.
15:45 1.25 uur Wind: W/ZW 14/24 kts
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC Freewave 22,5cm/Makani Walu 2x10cm
Zeil: North Ice 5.3 - North Gold(b) 400cm - Aeron V-Grip 160-210
  Setje werkte heel goed, veel grip, geen spinouts. Draaide heerlijk. Zeil over max getrimd. Golven waren in het begin even weg, tot de zee deining over de zandbank kwam, maar met deze vinnen was het goed te doen, best veel controle.