Onverwachts surfen tijdens de vakantie
Niet op gerekend, wel zo leuk.
We zaten in zuid Toscane, vlak bij zee, ging het in de middag flink waaien. Hmm, kan ik hier ergens surfen? Google is your friend!
Op 10 min rijden zat TWKC, een RRD center. Dus daar naar toe gegaan.
Het centrum is niet groot, misschien 15 boards, wat beginner boards, veel freeride planken tussen de 70 en 80cm breed en maar 2 freestylewave board, 96 en 104. Dus geen klein spul.
Zeilen in alle maten, 8.0 tot kinder zeilen. Maar focus is duidelijk op freeride met ongeveer 7.0.
Aangezien het hard waaide, en op basis van advies gekozen voor de RRD FSW 96 met een 4.8.
Ik kon een shorty en trapeze huren, maar ze hadden geen schoentjes: oeps, ik ben gewend altijd met schoenen te varen, dat wordt wennen.

RRD Freestyle Wave Ltd v4 96 - RRD Style Pro MK5 4.8 - MFC Freewave 30cm
In het begin kwam ik druk te kort. Als ik het zeil dicht trok gebeurde er niks, top ging helemaal open en druk was weg.
Wind nam langzaam toe waardoor het open waaien van de top geen probleem meer was.
De RRD is een fijn freewave board, levendig en toch controle. Springt lekker, best wat mooie sprongen gemaakt. Gijpen ging al snel goed en heel veel door geplaneerd. Zeker aan de kant in het ondiepe en vlakke water was het erg lekker om board even downwind te laten versnellen en dan een mooie laydown gijp te maken.
Wind nam langzaam toe, de 4.8 waait zo ver open dat die nog wel ff te houden was, maar de 96 liter grote RRD begon veel te veel wind te vangen met springen waardoor ik daar voorzichtiger mee werd.

Talamone als Spot
Water in Talamone is aan de kant erg ondiep, lijk op Herkingen, maar word na iets van 150 meter wel echt diep. Water is ook relatief vlak, wel wat chop door de wind. Het plaatsje Talamon zelf houd wel wind tegen. Als je te hoog (te dicht) bij Talamone zelf vaart is de wind weg. Blijf je verder van de kant heb je daar geen last van. Voorbij Talamone kom je op meer open water en komt er deining, geen stijle golven om te springen of te golfrijden. De chop is wel lekker stijl dus daar kun je wel op springen. Water is warm, zeker in het ondiepe is het bijna vies warm.

Het was heerlijk, zon een beetje fel, gelukkig een tijdje met een petje opgevaren.
Wind was heerlijk. Nam flink toe, lekker kunnen freeriden en een beetje springen.
Blote voeten viel zeker niet tegen, wende snel, al blijft lopen op de kant voorzichtig.
Goed genoten. TWKC bedankt.

Talamone

14:00 3 uur Wind: NW 20/35 kts
Board: RRD Freestyle Wave Ltd v4 96 - MFC Freewave 30cm
Zeil: RRD Style Pro MK5 4.8
  Zeil leek te veel downhaul, of door de 4 latten niet stabiel genoeg, trok ik het zeil dicht in een vlag ging heel de top open en was alle druk weg. Zeil was ook niet super stabiel. Nou is dit een freestyle zeil en en hoort die ook wel een beetje zo te werken. Helaas was er niks anders meer te huur bij TWKC in deze maat, dus dan doe je het er mee. Na wat trimmen krijg ik het zeil wel redelijk naar mijn zin, wind nam ook toe en dat help ook. Denk dat ik aan het einde heel de tijd met de top helemaal open vaarde. Board is geweldig, beetje groot, maar er was niks kleiners. Springt heerlijk. Alleen in de harde vlagen aan het einde werd het tricky, board ving echt te veel wind. Gijpen was makkelijk.
Zat een RDM mast in, gok RRD, en ook de giek was een RRD, een aluminium ding.
Een trapeze gehuurd.