Surfdag
<< Vorige    Volgende >>

07 maart 2020

El Medano 2020 dag 1: Het waait flink
Gisteren in de avond in El Medano aangekomen, gisteren was de hardste wind in weken: 35+ knopen, die heb ik gemist.
Vandaag was de voorspelling iets minder, maar dat hoeft niet erg te zijn, was misschien ook wel wat extreem voor een eerste dag.

Begonnen met Quatro Power Pro 94 en Severne Blade 4.7
Vooral wennen aan de omstandigheden. Setje beetje beter trimmen: voetbanden, trapezetouwtjes en giek hoogte goed zetten.
Wind was hard, de 4.7 was aan de grote kant. Had nog wel controle, maar wel bakken power. Board voelde groot en wat log en misschien ook wel te snel. De Power Pro is een freestyle wave, dus snel.
Stond buiten een flinke deining, tot 1.5 meter, misschien zelfs meer. Aan de kant braken wat leuke golven, bijna side shore en tot 1 meter hoog.
Naar de kant gegaan voor een ander setje, kleiner zeil en andere board. Uiteindelijk eerste voor een andere board gegaan, hopelijk met meer rocker en controle, na overleg werd het een Flikka.

Flikka Thruster 92 met de Blade 4.7
Blade was dicht bij de kant maar net groot genoeg, maar buiten was het zeil eigenlijk te groot.
Aan de kant was het lastig wegkomen, de golven braken over de hele breedte, en geen/weinig power in het zeil, dus was kwestie van goed timen en hopen op een goeie vlaag.
De Flikka is erg fijn, vaart makkelijk halve wind, kan gewoon druk op de vinnen geven, gijpt als op rails en kan erg goed golfrijden. Geeft controle en rust zonder te langzaam en te tam te zijn.

Niet de makkelijkste dag om mee te beginnen, de branding was soms lastig om doorheen te komen, zeker omdat er aan de kant veel minder wind was. Heerlijk om weer in warme omstandigheden te varen in een dun pak.

Les 1: Ga het water op als de omstandigheden op zn best zijn. Ik was juist rond hoog water waardoor het lastiger is in El Medano.Surfers aanwezig: Robert de Leeuw

11:000.5 uurWind: O/NO 25/35 kts
Board:Quatro Power Pro 94 - Onbekend/Onbekend
Zeil:Severne Blade 4.7 - Onbekend - North Platinum 140-190
Board had de orginele MFC vinnen: 21/10cm
Aan de buitenkant was de 4.7 te groot, aan de binnenkant net groot genoeg, soms te klein. De Quatro Power Pro is een echt freewave board, daardoor heel snel, eigenlijk te snel voor de chop en golven, daardoor vaarde het niet echt heel relaxed. Niet ongecontroleerd, maar zeker niet relaxed, voelt wat onhandig groot in de golven.

11:452 uurWind: O/NO 25/38 kts
Board:Flikka Thruster 92 - Onbekend/Onbekend
Zeil:Severne Blade 4.7 - Onbekend - North Platinum 140-190
Gevaren met de orginele Flikka vinnen, ik gok iets van 20/10cm.
Board vaart fijn, stance prettig, op een golf draait hij als op rails. Board ligt niet heel los op het water, loopt niet super goed hoogte op snelheid, alleen door volledig over de voorste voet te varen kun je goed hoogte lopen. De 4.7 was buiten te groot, aan de binnenkant net groot genoeg, soms zelfs te klein. Net voldoende volume om niet helemaal te zinken. Weinig stijle golven om te springen. Aan de binnenkant wel mooie golfen om te golfrijden. Side-on-shore, bijna Side-shore, niet makkelijkste voor front side, maar toch een keer goed gelukt. Back-side ben ik duidelijk beter.