Surfdag
<< Vorige    Volgende >>

05 februari 2022

Koude zonnige winter sessie
Flink toenemende wind voorspeld, 8 graden en zon.
Bij aankomst was het strak blauw en is het eigenlijk pas net gaan waaien.
Met de voorspelde, snel toenemende wind, is het lastig kiezen wat op te tuigen.

Banzai 5.3 met JP FSW 102 en Makani 26cm
Voor de 5.3 op minimum trim gekozen. Als die in het begin te klein was kon ik altijd nog even wacht tot de wind wel genoeg was of groter zeil optuigen.
Voor de zekerheid de 26cm gepakt, mocht wind toch te hard zijn. Zeil met minimum trim en bovenste uithaal oog opgetuigd. Eerste meters beetje minimaal, daarna we het zeil goed.
Het steeds het gevoel hoogte te moeten lopen, wind draaide heel veel. De 26cm is eigenlijk te klein voor de 5.3 bij minimale wind. Wind nam wel toe, meer trim in het zeil, maar met de draaiende wind is ene langere vin fijner. Water was erg vlak, dus vooral heel lange rakken lekker cruisen. Veel door geplaneerd gijpen. Zelfs als ze niet perfect gingen, kon ik ze vaak nog wel planerend eindigen.

Banzai 5.3 met JP FSW 102 en Freewave 29cm
Met de 29cm duidelijk beter, daar had ik mee moeten beginnen. Board liep stuk beter hoogte. Die Makani is leuker als ju kunt golfrijden. Maar voor lange rakken op bijna vlak water is de Freewave 29cm duidelijk beter. Wind nam, zoals voorspeld, steeds meer toe. Zeil moest steeds strakker. Wind werd ook vlageriger. Soms stond iedereen stil en ander moment zag je overal surfers crashen. Zelf nooit gecrasht. Had altijd genoeg controle, maar de vlagen waren soms echt extreem. Tijdens zeil strakker zetten merkte ik dat de baseplate los zat, heel los zelfs, halve centimeter speling: geluk gehad. Aan het einde kon ik het zeil echt niet meer dicht trekken in de vlagen. 4.2 had intussen makkelijk gekund, en in de vlagen misschien zelfs 3.7.

Het was maar 7 graden, kouder dan ik normaal als ondergrens neem. Heel de dag strak blauwe lucht, en met de zon erbij was het nog goed te doen.
Goeie keus qua spullen, als de wind snel gaat toenemen is de kans groot dat je steeds blijft omtuigen.Surfers aanwezig: Robert de Leeuw, Jeroen Kuik

12:300.5 uurWind: Z/ZW 18/25 kts
Board:JP Freestyle Wave 102 Pro - Makani Kaku 26cm
Zeil:Goya Banzai Pro 5.3 - Goya Eightyfive Pro 400 - AL360 E3 Carbon 160-220
Wind was vlagerig en draaide heel de tijd. Zeil en board waren goed, vin liep net niet makkelijk genoeg hoogte.
Dus moest mijn best doen om hoogte te lopen. Normaal pak ik op vlak water de MFC Freewave 29cm.

13:002 uurWind: Z/ZW 20/32 kts
Board:JP Freestyle Wave 102 Pro - MFC Freewave 29cm
Zeil:Goya Banzai Pro 5.3 - Goya Eightyfive Pro 400 - AL360 E3 Carbon 160-220
Setje werkte goed, liep lekker los en goed hoogte. Water was heel erg vlak, zelfs voor Kabbelaarsbank. Wind was vlagerig en draaide. Kon eigenlijk altijd wel planeren. Wind nam langzaam toe. Laatste half uur was zeil over max getrimt en nog was het in de vlagen pittig, maar nooit overpowered. Als ik stijle golf kon vinden was het makkelijk springen. Doorgeplaneerd gijpen ging heel erg makkelijk.