Stubbies testen
Lichtweer middagje op zee. Perfect om de beide stubby waveboards te testen. Besluiten welke ik ga houden.
Meeste surfers waren met 4.2 aan het varen. Wind zou gaan afnemen, dus met maatje grote begonnen.

Gevaren met de Banzai 4.7.
Begonnen met de Fanatic Stubby 99, daarna tijdje met de JP Wave Slate 96 gevaren en weer terug de Stubby gepakt.
Beide boards goed kunnen proberen in deze omstandigheden.
In het begin viel de wind flink tegen. Richting was ook te zuid voor het goede. Ik kon nauwelijks planeren, het was echt wachten op een vlaag.
Zelfs met de 4.7 op minimum trim was het eigenlijk te weinig. Zo weinig wind en deze richting en dan ook nog eens eb: nauwelijks golven.
Eigenlijk was de FSW 102 nu een veel betere keus, maar ik wilde te graag de stubbies testen. Dus doorgevaren met de Stubby 99 tot de wind gelukkig terug kwam en ik lekker makkelijk kon planeren. Helaas kwamen er weinig golven. Maar kon al wel een goeie indruk krijgen. Halve wind varen en hoogte lopen gaat echt goed, zelfs bij minimale wind om nog net te planeren. Alleen de voetbanden zijn naar mijn smaak te breed, mijn voeten staan niet vast genoeg.
Gewisseld voor de Wave Slate om te kijken of die zou bevallen, eerste keer viel beetje tegen. Nu was ik juist erg blij met het board. Hoogte lopen, ook zonder heel veel moeite te doen was goed. Back-side golfrijden en enkele front-side pogingen waren fijn. Board vaart lekker, boven mijn verwachting. Maakt de keus lastig.
Terug gewisseld naar de Stubby 99 om het verschil goed te kunnen voelen. Echt een ander board. Voelt een stuk groter. Neus en tail zijn veel vierkanter, veel extremer. Daardoor lijk de Wave Slate makkelijk de bocht in te willen. Maar de Stubby lijkt makkelijker te planeren en door te planeren door een windgat. Controle bij beide lijkt goed. De Stubby voelt breder, ik stond vaker buiten de voetbanden, bij de Wave Slate was dat minder.
Door gevaren tot de wind weer weg viel en ik ook al best moe was.

Gelukkig kwam de wind terug en heb ik toch lekker kunnen varen. Goeie dag om beide stubbies te testen. Helaas was de windrichting niet goed en waren er weinig golven om het golfrijden echt goed te testen. Eerste indruk van beide boards is goed. Ben er nu nog niet uit welke blijft. Vooral positief verrast door de Wave Slate, de eerste keer viel tegen.
Lekker zonnetje, heerlijk weer, en dat op 1 november.

Blokkendam

12:45 1.25 uur Wind: Z/ZW
Board: Fanatic Stubby 99 TE - Select X1 21cm/Choco RTM 2x12cm
Zeil: Goya Banzai Pro 4.7 - Goya 90% 370 - AL360 E3 Carbon 160-220
  Eerste keer op de Stubby 99. Veel volume, dat merk je wel. Board dobbert heel stabiel. Wind in het begin soms te weinig om te planeren. Zeil al snel op minimum trim. Zelfs met minimale druk in het zeil kon ik als ik echt mijn best deed nog planerend hoogte lopen. In de hardere vlagen kon ik comfortabel halve wind varen. Helaas weinig golven maar wel wat back-side hits kunnen doen. Enkele pogingen tot front-side: golven te laag, maar voel wel dat dit board hier wel eens goed in kan zijn. Wind kwam gelukkig terug, dus zeil kon naar medium trim.
14:00 1.25 uur Wind: Z/ZW
Board: JP Wave Slate 96 Pro - MFC TF 21cm/MFC TF 2x12cm
Zeil: Goya Banzai Pro 4.7 - Goya 90% 370 - AL360 E3 Carbon 160-220
  2de keer op de Wave Slate, dit keer met 4.7 en meer wind. Board vaarde duidelijk beter. Hoogte lopen nu gewoon goed en zonder te veel moeite, zelfs als de wind iets minder was. Niet heel golven, maar wel wat back-side hits en paar pogingen om front-side te golfrijden. Wilde niet echt lukken, golven te laag, maar de potentie is er.
Eerste indruk, omdat het board iets smaller is in de neus en tail, minder extreem dan de Stubby, voelt het alsof hij makkelijker wil draaien.
Vinnen waren misschien wel aan de grote kant, zeker als de wind goed door kwam. Goeie controle. Voelt zeker niet te groot voor de 4.7.
15:15 0.5 uur Wind: Z/ZW
Board: Fanatic Stubby 99 TE - Select X1 21cm/Choco RTM 2x12cm
Zeil: Goya Banzai Pro 4.7 - Goya 90% 370 - AL360 E3 Carbon 160-220
  Zeil op medium trim. Stubby voelt anders dan de Wave Slate. Qua volume is het verschil niet zo groot, maar door de extremere shape voelt de Stubby een maat groter. Planeert denk ik ook eerder dan de Wave Slate. De Stubby wil ook echt nog wel om de bocht. Controle is goed. Voelt niet te groot voor de 4.7.