Heerlijk golfrijden, eindigde in een storm
Eindelijk weer eens goeie wind uit de juiste richting: WZW, perfect voor de Brouwersdam.
Voorspelling was toenemende wind vanaf 14:00 al 20kts, toenemend tot 32kts.
Meeste surfers waren met 4.2 a 4.7 aan het varen, 4.7 bleek al wat groot te zijn: 4.2 op minimum trim dan maar.

Banzai 4.2 op de Wave Slate 96 met 18/12 thruster vinnen
Begonnen met onderste outhaul oog en minimum trim. Regelmatig meer trim in het zeil gedaan, wind bleef maar toenemen. Eerste rak al een sprong, die ging niet geweldig, achterste voet kwam uit de voetbanden, daarna niet veel meer gesprongen met links voor. Met rechts voor, terug naar het strand soms wel wat gesprongen. Golfrijden was heel leuk, soms leuke lange lijnen waarop ik vaak 2 back-side hits kon maken. Vaak kon ik meerdere golven aan elkaar rijgen: heerlijk. Board wil heel goed verticaal tegen de golf, maar ik moet nog wel wennen/oefenen om het board daarna weer terug naar beneden te draaien. Dit zou kunnen komen door de breedte van de tail van het board. Hoogte lopen en controle echt heel goed.
Setje vaart heerlijk, maar tijd om eens wat te experimenteren met verschillende setups. Ik zag de originele JP quad vinnen, misschien is het wel leuk om die eens te proberen.

Banzai 4.2 op de Wave Slate 96 met 15,5/12 quad vinnen
In het begin wennen, met minder wind kwam ik niet eens in plane, en de eerste rakjes moest ik echt even mijn houding aanpassen, meer druk op mijn voorste voet. Zeker met hoogte lopen. Eenmaal op een golf lijkt het board nog veel meer grip te hebben. Niet echt het idee dat het korter draait, maar wel met meer vertrouwen. Langzaam aan wende het meer, ook hoogte lopen werd makkelijker, ja, veel over voorste voet varen, maar lukt goed. Board lijkt eigenlijk te makkelijk hoogte te lopen. Kon vaak veel golfrijden en dan nog downwind varen om bij het begin van de blokkendam te eindigen. Vooral in de hardere vlagen vaart het heel makkelijk. In de windgaten had ik het idee dat de thruster vinnen eerder planeren. Front-side golfrijden ging heel goed, zeker in de hardere vlagen, de Slate maakt het erg makkelijk.

Banzai 4.2 op de Wave Slate 96 met 15,5/11 quad vinnen
Kleinere voor-vinnen: merkte niet heel veel verschil, daarvoor heb ik nog te weinig op op de Slate gevaren met quad vinnen om het verschil echt goed te voelen.
Later gelezen dat met quad vinnen in deze maat vaak 9 a 10cm voor-vinnen worden gebruikt, goed om te weten voor volgende keer.
Nog steeds zelfde rondje, hoogte lopen naar buiten en zo veel mogelijk golven rijden terug richting het strand. Wind werd alleen maar harder, zeil over max getrimt. Nog steeds veel leuke golven te vinden voor back-side hits. Enkele pogingen tot front-side gedaan, lukte altijd redelijk, kon niet echt een lip vinden om te raken. Niet geprobeerd te springen. In de hardste vlagen werd het water erg chaotisch en lastiger te varen met de Wave Slate, maar daar buiten echt verbaasd over hoe makkelijk ik met zoveel wind nog met een 96 board aan het varen ben.
Doorgevaren tot ik de 4.2 echt niet meer kon houden, te moe en de wind te hard. Als ik geweten had dat de wind zo zou toenemen had ik de 3.7 gepakt.

Niet verwacht dat we echt nog 40+ knopen zouden krijgen.
Onder de indruk van de controle van de Slate 96. Met 40+ knopen nog gewoon golfrijden, board voelde nooit te groot.
Eerste keer de Wave Slate als quad gevaren, beviel best goed, ga ik vaker proberen.
Het was heerlijk om weer eens echt een goeie wave sessie te hebben: genoten.

Blokkendam

Aanwezig: Ron, Ronny

17:00 1 uur Wind: W/ZW
Board: JP Wave Slate 96 Pro - MFC TF RTM 18cm/MFC TF 2x12cm
Zeil: Goya Banzai X Pro 4.2 - Goya Ninety Pro 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
  Setje werkte erg goed. In het begin minimum trim in het zeil, later medium trim. Backside golfrijden ging erg goed, cut back niet super, board is best breed achter. Paar keer font-side geprobeerd, redelijk makkelijk, al kon ik meestal niet echt een lip vinden om te raken. Ik kon makkelijk hoogte lopen. Controle heel goed, gijpen makkelijk, ook doorgeplaneerd.
18:00 1.25 uur Wind: W/ZW
Board: JP Wave Slate 96 Pro - JP Multi-Wave 2x15,5cm/MFC TF 2x12cm
Zeil: Goya Banzai X Pro 4.2 - Goya Ninety Pro 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
  Quad geprobeerd met de originele JP achter vinnen. In het begin voelde het niet fijn, kon niet echt in plane komen. Tot de wind iets toenam en ik goed gepowered was. Setje liep bizar goed hoogte. Golfrijden lijkt nog iets beter, nog veel betrouwbaarder dan met thrusters: minder kans op spinouts. Hoogte lopen of met weinig druk halve wind varen moet echt met alle druk op de voorste voet. Eerste de achter vinnen beetje naar achteren, later wat naar voren gezet. Met de vin meer voorin draait board iets korter, maar wel gevoeliger voor spinouts.
19:15 0.75 uur Wind: W/ZW
Board: JP Wave Slate 96 Pro - JP Multi-Wave 2x15.5cm/MFC TF 2x11cm
Zeil: Goya Banzai X Pro 4.2 - Goya Ninety Pro 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
  Quad geprobeerd met de originele JP achter vinnen en de 11cm thrusters. Wind heel hard, soms over de 40 knopen. Controle echt heel erg goed, veel beter dan ik had verwacht. Alleen als het water echt heel erg ruw en chaotisch was vaarde het minder fijn. Board voelde eigenlijk nooit te groot. Geeindigd met zeil over max trim. Setje liep heel goed hoogte, misschien ook wel te goed, zelfs met de 11cm thrusters. (Achteraf had ik de 10cm of zelfs de 8cm moeten proberen.) Hoogte lopen moest nog steeds met druk over de voorste voet. Golfrijden nog steeds goed, alleen de de cutback kan denk ik met een smaller board makkelijker.