Regiocup Zuid
Laatste wedstrijd van het jaar. Lekker windje voorspelt en heel de dag zon. Eenmaal aangekomen vond ik de wind toch tegen vallen. Dus GT85 met Daytona 8.3 opgetuigd. Skippers meeting: Mooie lange 8 baan ver op het water. Snel ingeschreven en nog op de valreep de iSonic met Daytona 7.3 klaar gelegd.

Invaren
Net voor de start nog even kunnen proberen met de GT85 en R13 60cm. Vin was toch wel groot, had controle, maar ging veel te makkelijk hoogte lopen, dus ik kon kleiner. De R13 56cm maar gepakt.

Heat 1
Horloge niet gesynced, late start, maar voor de eerste boei was ik al enkele mensen voorbij en bij de 1ste boei lagen veel mensen in het water. Met Arno vlak achter me naar de 2de boei een hele dikke tailwalk, board kwam ruim een meter uit het water, maar niet gevallen. Alle boeien planerend genomen, ging best goed. 5de.

Heat 2
Ik starte vrij vroeg, versnelde te snel en was al een paar meter over de start toen de toeter klonk, mensen voor me vaarde door, maar ik wist zeker dat ik te vroeg was: Terug! Na het terug varen toch nog een aantal mensen in gehaald die waren gevallen: Altijd goed dus om terug te gaan 6de, Hans en Jan Willem (en andere) bleken inderdaad allemaal vals en kregen DNF.

Heat 3
Goede start, Hans zat ver voor me maar was vals dus ging terug. Bij de 1ste boei lag Jan Willem te vloeken, was gevallen. Jan Willem drijgde me al snel in te halen maar kreeg een katapult en ging er dus weer in. Dat betekende 2 van de belangrijkste concurrenten er uit. Vaarde verder foutloos: 3de

Pauze
In de eerste pauze begon bijna iedereen 6.5 a 7.5 op te tuigen. Ik had mijn 7.3 al klaar liggen. Na een paar boterhammen de iSonic 115 met Daytona 7.3 gepakt en even naar de baan gevaren en daar een paar rondjes gedaan. Ik kon na een gybe meestal niet weg komen, 1x een meter of 20 a 30 geplaneerd, geen optie voor de wedstrijd, terug gegaan om de GT85 te pakken en te wachten op de startboot.

Heat 4
Hopend op inzakkende wind ging ik met mijn GT85 op weg naar de start, komen er een paar zware vlagen. De hele heat op max gevaren. Board liep goed. Bij sommige boeien lagen veel mensen, maar goed overzicht voor de boei kon ik steeds goed gyben, had tot de finish Ko steeds in mijn nek hijgen. Na de 3de boei ging hij me voorbij, wat is die ouwe man snel! 4de.

Heat 5
Goede start, 10 meter achter Hans, en zo bleef het ook. Hans niet meer ingehaald. Hij liep steeds meer uit. Gelukkig dit keer wel Ko voor weten te blijven. Hij was me voorbij, maar viel stil na de 3de gybe. Daar heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt: 4de.

Heat 6
goede start, Veel uitwijken bij de boeien, verder niet veel mensen net voor of achter me. Was een beetje een solo race: 4de.

Pauze
He he, even pauze, echt tijd voor het kleinere spul. Na een slok en even op adem komen weer richting te startlijn.

Heat 7
Beetje laat bij de startlijn, rode vlag gemist, niet kunnen timen. Ik zat redelijk in het veld, ging goed naar de eerste boei, snelheid leek iets beter dan met de GT85 na de eerste boei kwam ik niet in plane, heb hier een paar plaatsen verloren. Bij de andere boeien ging het wel beter, maar geen keer door geplaneerd. 5de.

Heat 8
Wereld start. Ik begon ver achterin, was bang te laat te zijn dus ging volle snelheid richting de lijn. Een stuk voor de lijn is iedereen aan het dobberen en komt niet/nauwlijks in planee. Hierdoor was ik ze ruim voor op de streep, ik was 4de over de streep en iets van 10de bij de 1ste boei. Ik zat vlak achter Ko (Ned-252) en had Hans steeds dicht achter me. Opweg naar de 2de boei ging hans me downwind voorbij. Maar net voor de boei kwam hij in een wind gat en vertraagde. Daar heb ik weer gebruik van gemaakt door hem nog meer wind uit het ziel te nemen en hem weer voorbij te gaan. Na de 3de boei was hans me vrij snel voorbij. Goede heat, geen fouten gemaakt. Hans is gewoon sneller. 5de.

Heat 9
Slechte start, ging overstag om richting startlijn te gaan, viel ik er in, dom dom dom. Onderweg nauwlijks iemand gezien. Redelijk gevaren, maar weer geen gybes door geplaneerd. Nog wel iemand ingehaald die was gevallen: 6de.

Al met al, moe, voldaan en een goed gevoel. Niet gevallen tijdens de wedstrijd. Moet nog wel aan mijn snelheid werken, kom net een beetje tekort t.o.v. de rest.
Ben blij met mijn 5de plaats vandaag en mijn 10de plaats dit jaar.

Schotsman Surfspot

Aanwezig: Arno (Mr. Q), Hans (Hansie), Jan Willem (Dutchflag), Jeroen (DonLimas)

11:30 0.25 uur Wind: W/ZW 12/20 kts
Board: AHD GT 85 - Drake R13 Race 60cm
Zeil: North Daytona 8.3 - North Viper 75 490cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  60cm was groot, kon echt heel makkelijk hoogte lopen. Even de baan geprobeerd. Wind was hard, maar setje was te houden.
11:45 1.5 uur Wind: W/ZW 12/24 kts
Board: AHD GT 85 - Drake R13 Race 56cm
Zeil: North Daytona 8.3 - North Viper 75 490cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Setje liep goed, ik hoef denk ik geen kleinere vin. 8.3 stond op max getrimmed, outhaul vaak ook richting max. Ik zat vaak echt op mijn max in de vlagen, maar bygen ging eigenlijk altijd wel goed. En zo lekker doorplanneren met de GT85. En hoogte lopen richting de startlijn was gewoon 1x steken. Wel een paar keer een tailwalk gehad, 1x echt helemaal uit het water.
13:45 0.25 uur Wind: W/ZW 15/21 kts
Board: Starboard iSonic 115 - Hurricane SRA 40cm
Zeil: North Daytona 7.3 - North Viper 75 460cm - Neil Pryde X9 180-230
  Even gekeken of dit setje zou werken in de wedstrijd. Setje liep goed, kon goed hoogte lopen, maar bij de boeien kwam ik moeilijk weg, dus toch maar besloten om met de GT85 te blijven varen.
14:00 1.25 uur Wind: W/ZW 12/24 kts
Board: AHD GT 85 - Drake R13 Race 56cm
Zeil: North Daytona 8.3 - North Viper 75 490cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Daytona net over max downhaul, vaak de outhaul ook op max. Mastvoet verder achterin dan hiervoor. Board liep goed, controle was ook goed.
14:45 1.25 uur Wind: W/ZW 12/24 kts
Board: Starboard iSonic 115 - Hurricane SRA 40cm
Zeil: North Daytona 7.3 - North Viper 75 460cm - Neil Pryde X9 180-230
  Moet nog wel wennen aan de iSonic. Setje voelde hard, misschien de Slalom Pro moeten proberen. Gyben ging niet echt goed. Viel vaak stil. Snelhied was best goed, maar kon Hans toch nog niet bij houden. Stond soms ook erg diep in mijn voetbanden, was dan lastig uitstappen bij de gybe. Misschien Core contours er eens op zetten.