Slalom XL
Eindelijk een Slalom XL, na vaak niet door gaan en die enige van vorig jaar te hebben gemist had ik er erg zin in.
Wind was Zuid voorspeld, ideaal voor Almere-Haven. Ik was lekker op tijd. 7.3 opgetuigd daarna nog 6.3 en 5.8.

Tijdens de skippers meeting werd uitgelegd dat we zouden starten met een driehoek baan. 2 heel lange legs, ongeveer halve wind en dan een korte leg recht tegen wind in. Dus 1x overstag met je slalom setje... Kan ik dat wel? 2 rondjes dus maar 1x overstag.
En starten alla defi wind met een boot varend over de startlijn, altijd lastig. We zullen wel zien.

Na de skippersmeeting spullen naar strandje gebracht en de 6.3 gaan testen. Was snel duidelijk dat die nog te klein was.

1ste heat (upwind)
Start was slecht, was maar net in de buurt van de start toen de boot al ging varen.
Bij de eerste boei ging het goed. Bij de overstag in het upwind stuk je viel ik er in. Maar was er snel weer op.
Baan uitgevaren, ging best goed.

2de heat (upwind)
Start was beter. Viel kon midden in het veld met moeite de eerste boei planerend halen. Gelukkig waren er veel die stil vielen en kon ik veel plaatsten goed maken. Helaas ging het bij de overstag helemaal mis. Viel er in en had 3x nodig om mijn zeil weer in mijn handen te krijgen. Dit werkte niet. Volgende heat ga ik gyben. Wind was flink toegenomen dus zat vaak op max.

3de heat (upwind)
Gestart op mijn S-Type 104 en 6.3. Start was slecht, kwam niet weg, wind gat en dat net met kleine setje. Eenmaal in plane ging het goed, gegybed bij de overstag, verloor wel tijd door meer afstand af te moeten leggen, maar beter dan er in vallen. Na de 2de gybe even stil gestaan, maar al met al ging het best goed.

Pauze, opwarmen en bij komen.
Tijdens de pauze werd verteld dat we inplaats van Upwind, downwind zouden gaan, een soort 8 met een heel ruime bocht.

4de heat (downwind)
Na de pauze pakte ik weer mijn S-Type met 6.3. Maar kwam niet weg, snel terug naar de kant voor de iSonic met 7.3. Was te laat bij de start. Kon helemaal achteraan beginnen. Gelukkig ging me dit beter af, baan lag niet helemaal halve wind, maar kon genoeg hoogte lopen en kon ruim genoeg om direct van de 2de gybe naar de finish te komen.

5de heat (downwind)
Goede start, met moeite de eerste boei gehaald. Het stuk naar de 2de boei was ruim, maar net te doen, helaas moest er daarna nog een stukje nog ruimer worden gevaren. Dat was echt te ruim, te veel chop, te snel, te weinig druk, ging er bijna in, Zeil open gegooid en een stukje gedobbered waarna ik kon gyben en weer hoogte lopen naar de 2de boei. Na de 3de gybe was het erg ruim naar de finish, maar kon het net halen. Baan werd verlegd omdat de wind te ver was gedraaid.

6de heat (downwind)
Goede start, zat denk ik ergens op de 10de plaats. Met veel moeite en een stukje dobberen de eerste boei gehaald. Wind was nog verder gedraaid dan verwacht. Dus eigenlijk lag de baan nog niet goed.
Ik kon vanaf boei 3 niet genoeg hoogte lopen terug naar boei 1. Moest dus en keer overstag om het te halen. En daarna vanaf boei 1 was het dan ook veel te ruim naar boei 2. Heb uiteindelijk 2x gegybed. Om bij de finish te komen. Pijn in mijn knie was na 2 weken nog niet weg.

Er is nog wat gefilmd tijdens de Slalom XL: Youtube Filmpje!
Om 2:20 en 4:14 kom ik nog even door het beeld.

Het ging niet echt super, had veel moeite met de chop. Als of ik niet fit was. Ook mijn starten waren slecht, in plaats van zoals getraind je eigen ding doen was ik gewoon weer de rest aan het volgen en dus altijd 10 a 20 seconden te laat... Niet scherp.
Uit eindelijk 20ste geworden. Maar wel eerste in de Silverfleet Heren.
En ik heb pleizer gehad en dat is ook belangrijk.

Almere Haven

11:15 0.25 uur Wind: Z
Board: Starboard S-Type 104 - C3 D2 36cm
Zeil: North RAM F8 6.3 - North Platinum 430 - Neil Pryde X9 180-230
  Te weinig wind voor dit setje. Kon niet aanplaneren en/of hoogte lopen.
11:30 1.5 uur Wind: Z
Board: Starboard iSonic 111 - Select SL7 39cm
Zeil: North Daytona 7.3 - North Platinum(09) 460cm - AL360 E3 Carbon 210-270
  Setje liep goed, in het begin wat weinig wind, maar dat werd langzaam meer. Controle niet slecht, maar de de ruimere rakken was de chop soms wel hoog en heftig. Was zwaar om te varen, zeker in de harde vlagen zak ik wel op mijn max. Misschien was mijn SL4 dan beter geweest, maar die is niet zo goed voor upwind.
14:00 0.5 uur Wind: Z
Board: Starboard S-Type 104 - Select SL7 35cm
Zeil: North RAM F8 6.3 - North Platinum 430 - Neil Pryde X9 180-230
  Setje liep lekker, maar was bij het aan planeren in vuile wind wat aan de kleine kant. Maar op de rechte stukken een stuk minder zwaar dan de iSonic. Controle was goed.
14:30 1.25 uur Wind: Z
Board: Starboard iSonic 111 - Select SL7 39cm
Zeil: North Daytona 7.3 - North Platinum(09) 460cm - AL360 E3 Carbon 210-270
  Setje was goed, maar de baan lag niet meer zo goed, naar de eerste boei was flink hoogte lopen en daarna heel ruim terug. Met de latere heats werd het gewoon te, haalde de eerste boei niet meer en naar de 2de boei was het te ruim. en zeker in die ruime heats was het te zwaar, kreeg zelfs last van mijn knie door het opvangen van de klappen.