NK Lauwersmeer: Raceboard
Er was 11 tot 15 knopen voorspeld, dus de organisatie had besloten om voor Course Race te gaan. Gelukkig had ik mn CAT 380 bij, dus kon ik mee varen met de Techno's en hoefde ik niet op de kant te zitten.

Ik verwachte weinig wind, dus mooi moment om mijn Simmer Race LE 9.0 eens te proberen. De Simmer Race LE 9.0 heeft 5 latten en is lowwind gesneden tov de North R-Type 9.5, 7 latten en met loose leech. De simmer zo, al is ie kleiner beter moeten zijn met lichtweer.

Optuigen was even kort zoeken, moet die mast door de camers of niet. Vergeten giek opening achter de mast te doen: Weer opnieuwe mast er uit en erin. Hij stond er best snel mooi op, geen loose leech.

Snel het water in, kom er achter dat ik mn ontluchtingsplug nog niet dicht heb en sta al in het water, dom, gelukkig wilde Coen snel helpen. Eindelijk richting start. Ben ik bij de start besluiten ze om de baan ergens anders te leggen, 3 kilometer verderop, voor de lauwersmeersluizen. Race met de speedboat we er het eerste was, speedboat won, maar met een kleine voorsprong. Wind was er dus duidelijk wel.
Al voor de eerste start had ik de downhaul al strakker gezet. Duidelijk veel wind.

Uiteindelijk hebben we 5 Races gevaren, eerst 2, later 3 back-to-back. Zware omstandigheden. Technos planeerde constant, dus downwind niet bij te houden en upwind mooie strijd. Upwind vaak duwen tegen de masthand, overpowered! Aan de kant, meerdere keren de giek iets langer gezet om het zeil nog vlakker te kunnen trimmen, in de pauze geen tijd om de 9.5 op te tuigen, dus alleen de verlenger langer gezet zodat er meer loose leech in het zeil kon worden getrokken. De Simmer Race LE goed kunnen testen in max bereik. Niet ideaal, maar hij houd het lang, al is de snelheid niet top.

Het was zwaar. Met 18 a 20 knopen op de baan was het weer eens duidelijk hard genoeg voor slalom. Waarom varen we dan course race?

Esonstad

11:20 5 uur Wind: W/NW 10/20 kts
Board: Fanatic CAT 380 - Pro-Limit XTD 51cm
Zeil: Simmer Race LE 9.0 - North Platinum(11) 490cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Eerste keer met de Simmer Race LE 9.0. Optuigen was even zoeken, mast kan wel direct door de cambers, makkelijk. Even zoeken naar de juiste trim. Makkelijk te trimmen zonder loose leech, en dan roteren de cambers nog als een zonnetje. Wind was erg hard dus steeds meer downhaul om het zeil te kunnen houden. Steeds drukken met de masthand. Met 4cm meer downhaul, 10cm! meer outhaul was het zeil zelfs met 20 knopen nog te houden, als was het met moeite. Zeil is denk ik niet het snelste in harde wind. Vond het zwaar varen in harde wind, maar ging wel goed.