Heerlijke middag/avond sessie
Voorspelling: heel de dag 20 tot 22 knopen wind, draaiend ZZW naar WZW.
Het was druk, erg druk, zeker voor een vrijdag.
Bij aankomst wind nog beetje te zuid voor het goeie.

Goya One Pro 95 met Banzai 4.7 met 21/11 thruster set
Vanaf het strand bijna gelijk planeren. Redelijk wat lage steile golven om lekker te springen. Naar binnen waren best wat golven voor back-side en zelfs front-side.
Moest als snel paar keer naar de kant om zeil strakker te zetten. Dichter bij de kant waren er soms leuke golven om te proberen front-side hits te pakken.
Wind draaide langzaam naar wat meer west en werd ook steeds harder. Controle werd wat minder en ik liep ook echt te makkelijk hoogte. Eigenlijk tijd om gewoon een kleiner zeil te pakken of andere board. Maar eerst nog even proberen of de 19cm vin een oplossing kan zijn.

Goya One Pro 95 met Banzai 4.7 met 19/11 thruster set
Controle duidelijk beter, minder hoogte lopen betekend ook minder geforceerd downwind. Golven werden duidelijk hoger. Zeker voor het Gorsje waren er weer mooie golven. Helaas weinig om te springen, maar zeker wel voor golfrijden. Vooral heel veel back-side, soms zelfs 2 hits. Maar de 4.7 was echt te groot, zelfs tussen de vlagen groot. Tijd voor de 4.2, of zou ik gelijk de 3.7 kunnen pakken?

TriWave 89 met Banzai 4.2 met 18/12 thruster set
Twijfelde of de 4.2 niet te groot was, dus voor kleinere center vin gekozen, mijn beetje afgesleten 18cm, die nu meer 17cm is. Was wennen, met de 18cm moest ik vooral over mijn voorste voet varen om niet steeds spinouts te hebben halve wind. Naar binnen varen veel leuke golven waar heerlijk op kon golfrijden. En dan werken de vinnen wel goed. In de vlagen was de 4.2 nog steeds groot, dus wat meer trim in het zeil gezet. Bleef last houden van spinouts met deze vin, dus ga de 19 maar eens proberen.

TriWave 89 met Banzai 4.2 met 19/12 thruster set
Eerste meter voelde ik gelijk dat dit voor mij beter is. Kon meer mijn normale vaar stijl gebruiken. Door het meer vertrouwen ook meer en beter golfrijden. Golven tot net iets meer dan 1 meter. Soms echt heel mooi back-side hits, verticaal omhoog en bijna verticaal weer terug: heerlijk. Wind was nu veel meer on-shore, dus ook springen over beide kanten mogelijk. Soms was het echt kiezen tussen: de shoulder van de golf pakken en springen, of proberen de lip te raken met een back-side hit: echt genieten!! Paar pogingen gedaan om front-side te gaan, vooral bij de dam, maar daar waren weinig goeie golven. Voor het Gorsje een mooie hoge golf, back-side hit, verticaal naar beneden, rechts geen golf meer, dus geen 2de back-side hit mogelijk. Ik kijk naar links, zie een heel mooie lip, split second beslissing: down-the-line voor een font-side hit. Ik kom perfect uit, raak perfect de lip, niet helemaal verticaal, maar krijg een duwtje van de lip en kom keurig downwind de golf af: Wauw!! Beste golfrit die ik tot nu toe heb gehad. Daarna nog enkele keren zelfde geprobeerd, eerst back-side hit en dan downline gaan, maar dat moet wel goed worden getimed, en dat lukte niet meer. Ik werd ook al best wel moe. Tijd om te stoppen.

Op de kant zag ik dat 1 van mijn thrusters helemaal achterin de box stond. Ik kon hem met de hand verschuiven. Slotbox... zucht. Schroeven aandraaien? Nee, die stond helemaal vast. Dus moet ik iets aan de vin zelf doen om hem in de toekomst toch vast in de box te krijgen.

Het was geweldig, zeker na 16:30 toen de lucht blauw werd, de windrichting perfect, eindelijk weer eens. Ik had veel eerder naar de 4.2 over moeten stappen. Dat was veel beter en minder vermoeiden.
En die perfect front-side hit, daar zal ik nog heel erg lang een glimlach van hebben.
Zondag hopelijk weer z'n dag.

Blokkendam

Aanwezig: Jurjen

14:45 1.75 uur Wind: ZW
Board: Goya One 3 Pro 95 - MFC Freewave (06) 21cm/MFC TF 2x11cm
Zeil: Goya Banzai Pro 4.7 - Hot Kauli 400 - AL360 E3 Carbon 160-220
  In de vlagen was de 4.7 te groot, uiteindelijk met over maximum getrimd vaarde het nog redelijk goed, maar in de vlagen bleef de 4.7 eigenlijk te groot. Vinnen gaven veel vertrouwen en grip, board liep erg makkelijk hoogte: in de vlagen, te makkelijk. In de hardste vlagen was het water vaak chaotisch, en was het lastig varen. Daarbuiten vaarde de set heerlijk.
16:30 1 uur Wind: ZW
Board: Goya One 3 Pro 95 - MFC TF RTM 19cm/MFC TF 2x11cm
Zeil: Goya Banzai Pro 4.7 - Hot Kauli 400 - AL360 E3 Carbon 160-220
  In de vlagen nog steeds lastig, maar controle duidelijk beter met de 19cm ipv de 21cm. De 4.7 in de vlagen nog steeds te groot.
Weinig springen, vooral vele back-side golfrijden en enkele pogingen front-side.
17:45 0.5 uur Wind: ZW
Board: Fanatic Tri-Wave 89 - MFC TF RTM 18cm/MFC TF 2x12cm
Zeil: Goya Banzai X Pro 4.2 - Goya Ninety Pro 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
  Na de One Pro even wennen aan de TriWave, meer varen over mijn voorste voet. Eerste keer met de licht afgesleten 18cm gevaren. Ik moest redelijk voorzichtig varen, board had snel spinouts bij te veel druk op mijn achterste voet. Op een golf werkte het dan weer wel erg goed. Board draait lekker, als op rails. The 4.2 is perfect for these conditions.
18:15 1.5 uur Wind: ZW
Board: Fanatic Tri-Wave 89 - MFC TF RTM 19cm/MFC TF 2x12cm
Zeil: Goya Banzai X Pro 4.2 - Goya Ninety Pro 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
  De 19cm MFC is duidelijk een stuk beter voor mij. Minder spinouts, dus hoef ook niet zo voorzichtig te varen. Hoogte lopen en controle met de 19/12cm vin combi was beide goed.
Heerlijk setje zo. Zeil op onderste oog, nooit te groot, wel heel af en toe dobberen in de windgaten. Golfrijden erg goed: enkele keren zelfs front-side in on-shore wind.
Springen kon nu over beide kanten, ik raak beter gewend aan de TriWave in de lucht. Zeil perfect voor deze wind, veel meer controle dan met de 4.7.