Stevige winter storm
Voorspelling: 35 tot 45 knopen ZW, 11 graden en kans op regen.
Dus waarschijnlijk AHD met 3.7.
Bij aankomst waren er 3 man aan het varen en die gingen allemaal stoppen, setjes te groot: makkelijke keus, ja de AHD met de 3.7.

Banzai 3.7 met AHD en Select 22cm
Op stappen en planeren. Heel harde vlagen, naar de kant zeil strakker, nog een keer heen en weer, nog strakker. Giek iets naar beneden. Trapeze lijnen langer.
Alles gedaan om nog controle te hebben, om wat minder gespannen te varen. Board had controle. Zeil was groot met de harde vlagen, maar uiteindelijk ook goed te controleren.
Golfrijden was er vaak niet bij, al blij om gewoon rechtuit te kunnen varen. De AHD is met 253cm toch wel lang, dat merk je wel in de harde vlagen als je over de golven hoogte loopt. Zelfs die smalle neus wil dan toch liften. Een korter board is dan toch makkelijker.
Paar keer springen, kon over beide richtingen. Maar ook dat alleen in de windgaten.

Ik twijfel al een tijdje over een nieuwe high-wind board. Vandaag wel duidelijk geworden dat een korter board dan wel kan helpen.
Het was zwaar, ik vaarde veel te gespannen in het begin, daardoor snel moe. Vlagen waren extreem. Met 4 man was het heel rustig op het water.

Blokkendam

12:15 1.75 uur Wind: ZW 31/45 kts
Board: AHD Power Wave 253 - Select Wave Warrior 22cm
Zeil: Goya Banzai X Pro 3.7 - Goya Ninety Pro 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
  Zwaar. Vanaf eerste rak heel harde vlagen. 3.7 over max getrimmed en nog steeds soms maar net te houden. Trapezelijnen steeds langer leek wel te helpen.
Board had genoeg controle. Zeil te groot. Bijna altijd planeren. Nooit echt zo weinig wind dat het board zonk. Gijpen ging in de windgaten wel goed, meestal was de wind te hard.