Eerste Caribische surfsessie: Vliegende vissen en schildpadden
Weekje op bezoek bij een vriend op St Maarten, mooie kans om er gelijk een keer te varen.

Helaas heeft de verhuur op St Martin (Franse deel van het eiland) maar een stuk of 15 boards en zeilen.
Groter dan 6.0 was er op dit moment niet te huur, en wind leek wat weinig voor 6.0. Toch geprobeerd, met een wat groter board om toch nog makkelijk in plane te komen.

Ezzy Cheetah 6.0 op Fanatic Blast 130 met Fins 46cm
De Blast 130 komt normaal met een 42cm vin, en de 6.0 is aan de kleine kant voor de 130. Ik was een beetje bezorgt dat de vin te groot was. De Fins is ook nog eens een oudje, staat was goed, maar wel een 20 jaar oude vin.
Ze hadden alleen 26 inch trapezelijnen: te kort voor mij.
Wind was minimaal, dus een langere vin was eigenlijk wel fijn. Makkelijker hoogte lopen. Outhaul flink losser gezet voor beter lowwind. Giek iets lager gezet dan goed was, om de korte trapezelijnen te compenseren, maar daardoor planeerde het board wel eerder.
Kwam steeds makkelijker in plane. In het midden, achter het rif was de wind ook iets beter, dus meer daar gevaren. Kortere rakken, maar wel makkelijker planeren. Wind nam ook langzaam toe, zelfs de outhaul weer iets strakker gezet.
Heel leuk om af en toe vliegen de vissen te zien. Had er af en toe al wel eens 1 gezien in Tenerife, maar hier zitten er veel meer. Op een gegeven moment zie ik een klein kopje boven water komen tussen de golven en dook gelijk weer onder: eerste idee: een zeehond, maar die zitten hier helemaal niet. Bij de verhuur gevraagd: schildpad!
Vooral dichter bij de kant dreven er lange slierten wier, helaas bleef daar vaak wel iets van achter je vin hangen. Dus soms stoppen om alles er weer af te krijgen. Na een tijdje leek het minder te worden, of hadden alle surfers het al kapot gevaren.
Setje werkt goed, de Fins deed het erg goed in de minimale wind en de chop was ook weer niet zo lastig dat er een echt goeie vin nodig was om het board rust te geven.
Ze hadden niet veel trapezes, maar 1 heuptrapeze die mij past en die was wel erg versleten. Tijdens het varen kwam de klittenband van de band vaak los, heel raar.

Gevaren tot 12:45. Typisch Fransen op een tropisch eiland: lunch, dus verhuur gaat dicht en spullen moeten dan terug.
Ik had nog wel even kunnen varen, maar de zon werd ook best fel.
Dat was even lekker, heerlijk warm, boven en in het water. Zeker 2de deel was de wind een stuk beter en kon ik altijd planeren. Ondanks niet echt geweldige spullen heb ik echt genoten. Zo vaak vaar ik niet in glas helder warm water: genieten.

Galion Beach

11:15 1.5 uur Wind: O/NO
Board: Fanatic Blast 130 Ltd - Fin's Racer 46cm
Zeil: Ezzy Cheetah 6.0
  Setje gehuurd bij Windy Reef op St Maarten. In het begin wind wat minimaal en moeite om in plane te komen. Trapezelijnen 26 inch, veel te kort: dus giek lager, trapeze haak losser om te compenseren. Outhaul flink losser gezet om meer power te hebben. Daarna kon ik makkelijk planeren. De 46cm is vrij stijf, maar water is niet echt choppy, meer deining. In de hardere wind liep het board lekker los op de vin. Vin liep goed hoogte. De Blast blijft een fijn board. De range van de Cheetah is goed. Met alleen de outhaul is het zeil al flink te trimmen, en ook als de vlagen echt hard zijn blijft het zeil goed stabiel. Setje was in de hardere vlagen heerlijk snel. Zonder wier had de vin geen spinouts.