1ste Schotsmancup: ROHAbokaal: Zon en wind
Aangezien ZW7 en WWT niet meer samen de Regiocups organiseren maar nu allebei hun eigen wedstijd serie hebben moest ZW7 een nieuwe naam nemen: Schotsmancup. Vandaag dus de eerste wedstrijd van deze nieuwe wedstrijd serie. Nou het was gewoon als alle jaren, makkelijke baan en zoveel mogelijk heats varen, met zo veel mogelijk mensen, dus zo min mogelijk mensen in de boot.
Dit zou mijn eerste wedstrijd in de Gold fleet worden, bij de echte mannen, dus hard werken om enig sinds mee te komen. Goldfleet zou ook 3 rondjes per heat varen ipv de 2 heats voor de silverfleet. Dus de helft meer varen. We zouden beginnen met 4 heats back-to-back.

Er was een mooi windje voorspelt, maar ook regen, maar de wedstrijd ging door. Het was echt super weer, wind was wel wat vlagerig, maar heel de dag een heerlijk zonnetje, ik type dit nu ook met een redelijk verbrande kop. (ja, volgende keer maar weer insmeren)

Ik was wat aan de late kant op aan het Veerse Meer. Snel inschrijven en optuigen, niet te veel tijd om te kletsen. Alexander Verhage (NED-75) riep al dat ik het zelfde setje moest pakken als vorige week. ISonic 111 met Warp 7.8. Ik zal die iederen zijn 7.8 had gepakt, dus dan doe je gewoon mee. Skippersmeeting, en snel pak aan en het water op. Het was opstappen en weg vliegen, oke, dat komt goed. Als snel zakte de wind in en stond ik te dobberen. Volgende vlaag, weer full-power. Even de baan een paar keer gevaren en een paar starts getimed. Viel soms echt stil, of heel weinig druk, niet ideaal voor een wedstrijd. Er was ook nog eens voorspelt dat de wind zou gaan afnemen. Snel naar de kant voor een grotere plank en zeil. Met de kans de eerste heat te missen, maar beter 1 missen dan 4 achter elkaar niks presteren. Dus GT85 en Warp 8.6

1ste heat (gemist)
Ik was bijna klaar mijn groter setje op te tuigen toen ik het start signaal hoorde en ik iedereen over de startlijn zag gaan. (Met elke 4 gevaren heats hebben we 1 aftrek, dus dat wordt deze) Snel het water op om mijn setje af te stellen en de volgende start mee te doen.

2de heat
Ik starte een seconde of 5 te laat, zat midden in het veld. Kon bij de boeien snel een paar man inhalen. Geen idee wie in de gold of silverfleet zit, dus iedere plaats telt, na 2 rondjes gingen de silverfleet surfers naar de startstreep en zag ik dat ik 4de lag. Netjes, en zo bleef het ook. Het was wel zwaar, in de vlagen echt moeite om mijn plank op het water te houden, maar bij de boeien waar de wind altijd lastiger is had ik totaal geen moeite om door geplaneerd te gyben en weer wat mensen in te halen. (4de)

3de heat
Start beter, ik ging voor pin-end, maar kwam er achter dat die een heel stuk naar voren lag, dus mocht makkelijk 5 seconden eerder starten. Ik zat achter Alexander. Bij de 1ste boei kwam Alexander in aanvaring met mijn maatje Patrick van Mol (BEL-38) Mijn kans dus om voor Alexander te einigen en een 3de plaats te halen. Helaas was hij erg snel op de plank, en voor ik bij de 2de boei was zat hij al weer achter me, hoe die dat heeft gedaan snap ik nog niet. (4de)

4de heat
Goede start bij pin end, zat er lekker bij, heel de tijd vlak achter GER-1313 die ook in de goldfleet zat, reden te meer om alles er uit te halen, maar lukt niet om hem in te halen. Na na de 4de boei had hij een tail-walk, board helemaal uit het water en hij er in. Oke, weer 4de.

Pauze
Even bij komen, en tijd om te kletsen, weer erg gezellig. Na de pauze zouden we 3x back-to-back varen en dan wel zien of er nog wind was voor nog meer heats. Wind was nog steeds hard, dus met 7.8 terug het water op gegaan, minder zwaar en moest makkelijk kunnen.

5de heat
Bij de start direct problemen met weg komen met mijn kleinere zeil. Kon niet genoeg hoogte lopen, geen druk in mijn zeil en kwam 50 meter onder de 1ste boei uit. Oke, dit wertk niet, of heel de heat tobben en misschien de volgende heats ook, of deze niet uitvaren en direct mijn grote set halen en dat volle bak de andere 2 heats varen, simpel: naar de kant, dus niet gefinished.

6de heat
Aan gezien de wind minder was maar bij de boot gestart, minder last van de wind. Start was heel scherp, orion zat lager en voor mij. In het signaal of de start, was ik vals? Ik kijk achter om, een vlag op de boot. Maar was ik dat of Orion. Ik gokte dat ik niet vals was, achteraf goeie beslissing, ik was nog net goed. Heat goed gevaren, nog even voor John munten (NED-30) weten te blijven, maar uit eindelijk moest ik hem toch voor laten gaan: 4de

7de heat
Goede start, zat er goed bij. Ik zat 3de, Alexander en Dennis (NED-192) voor me, ik val stil, wind weg. Ik zie Dennis en en Alaxander ook stil vallen, einde wind? Einde heat, einde wedstrijd? Nee hoor, John munten planeerd ons allemaal voor. Gevolgde door Ko, de ouwe rot (65+) planeerd gewoon iedereen voorbij. Gelukkig kwam de wind bij de 1ste boei weer terug en konden we de rest redelijk goed uit varen. (4de)

Pauze
In de pauze, slokje drinken wat kletsen. TOET, begin van de volgende start, echt iedereen nog op de kant: RENNEN!

8ste heat
Met veel hoogte lopen ging ik met Ko, Dennis en John richting de startlijn. Met moeite halen we, 30 seconden laat de start streep. Wind is minimaal. Ik lig 2de achter Dennis. Met moeite blijven we planere na de 1ste boei. We verliezen alle 4 hoogte, maar we moeten toch echt naar de 2de boei. Ik blij met mijn GT85. Dennis kom veel te laag uit: YES! Met nog een paar pomp slagen net voor de boei haal ik hem als 1ste. Echter me komt John in mijn vuile wind en haalt hem ook niet. Ko, hoe kan het ook anders, lijkt hem zelfs met gemakt te halen. Ik vaar de heat keurig uit, Ko zit in de Silverfleet, dus geen bedreiging. Ik win met bijna een heel rak voorsprong op John en Dennis. Eerste dag Gold Fleet, gelijk een heat gewonnen. (1ste)

9de heat
Weer een goede start, direct naast de boot. Veel surfers zater er goed bij. Hier en daar vielen soms mensen stil, waar onder John na de 2de boei. Hij probeerde nog bij te komen, maar viel nog een keer stil (3de)

10de heat
Super start, weer dichtste bij de boot. Direct Patrick van Mol en zijn maatje Koen Onderbeke in mijn nek, dikke vlaag, en die 2 waren gelijk weg. Ach zitten niet in de Goldfleet, maar toch jammer dat ik ze niet voor bleef. Verder goed gevaren, en weer: 4de

Ik heb me goed vermaakt. 2x verkeerd materiaal gepakt, maar was duidelijk niet de enige. Daardoor 2 heats gemist. Maar door aftrek merk ik daar nu nog niks van. 4de in de goldfleet vandaag, helemaal goed, maar net geen podium. Jongens als Dennis, Alexander en John zijn gewoon net een klasse beter, maar ik ga zeker proberen om ze vaker het leven zuur te maken. Mijn starts ging na een paar keer al weer zoals ik ze vorig jaar, dus ik kan het nog wel. Jammer dan Marco in de boot zat, daar had ik best nog een paar leuke wedstrijdjes mee kunnen hebben: volgende keer.Schotsman Surfspot

Aanwezig: Orion (osluis), Patrick (Mr skate)

11:30 0.5 uur Wind: ZW
Board: Starboard iSonic 111 - C3 Venom v2 40cm
Zeil: North Warp F2011 7.8 - North Platinum(b) 460cm - AL360 E3 Carbon 210-270
  Setje vaarde lekker, maar op de baan waren een paar wind gaten, en viel ik 2x stil, en er waren nog geen nadere deelnemers in de buurt, dus voor een wedstrijd zeker geen optie.
12:15 0.75 uur Wind: ZW
Board: AHD GT 85 - Deboichet R10 M+ 56cm
Zeil: North Warp F2011 8.6 - North Platinum(11) 490cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Setje liep lekker, kwam soms wel iets snelheid te kort, soms stond ik ook echt te groot. Maar ik kon echt altijd planeren. Nooit veel pompen, inhaken en direct planeren.
14:45 0.25 uur Wind: ZW
Board: Starboard iSonic 111 - C3 Venom v2 40cm
Zeil: North Warp F2011 7.8 - North Platinum(b) 460cm - AL360 E3 Carbon 210-270
  Weer even geprobeerd of dit een beter setje zou zijn, maar weer moeite met planeren, dus snel naar de kant voor mijn grotere set
15:00 1 uur Wind: ZW
Board: AHD GT 85 - Deboichet R10 M+ 56cm
Zeil: North Warp F2011 8.6 - North Platinum(11) 490cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Setje liep goed, meestal lekker, sommige harde vlagen was het vechten. En soms was de wind zo ver weg dat zelfs ik sontd te dobberen. Meestal was het gewoon erg goed.