NK Slalom 2014 Brouwersdam: Dag 2
Zelfde wind voorspelt als gisteren, waar het gisteren minder was, werd het vandaag meer... VEEEL meer.

Eliminatie 2 - C Finale
Ik stond nog op mijn 8.6 dus groot genoeg zou je denken. Goeie start, man of 5 voor me bij de eerste boei. Bram lig voor me, valt bij de boei, ik kan geen kant op, vol in de rem, om hem heen dobberen. Tegen de tijd dat ik vrij baan heb staat Bram ook weer. Geen wind in mijn zeil. Duurt lang!. Daarna goeie race. Maar de meeste zijn al heel ver weg.


Wind nam echter snel toe, en wel zo snel dat 8.6 echt groot was, voor de start van de 3de eliminatie een paar rakjes met de 7.0 gevaren. Super!

Eliminatie 3 - Voorronde
Redelijke start, ik lig 5de, dus opletten en kijken of iemand een foutje maakt. Veel mensen stonden nog te groot. Bij de 2de boei gingen Marco en Lars het water in, ik gijp er ruim om heen. 3de. Ik verplicht me te kalmeren, rustig adem halen en relaxed de race uitvaren. Volgende moment hapt de neus van mijn board en vlieg ik door de lucht. Het duurt even voor ik het water raak, gelukkig niet mijn spullen. Voor ik mijn set water start klaar heb liggen zijn Marco en Lars me al weer voorbij. Als ik weer op de plank sta, ingehaakt en in plane zijn Marco en Lars al bijna een rak verder. Ik heb een momentje rust nodig, een 5de plaats telt niet, dus naar de kant gevaren. Onderweg vraagt Jan nog of het gaat. Ik hoor dat mijn crash er behoorlijk heftig uit zag.

Eliminatie 3 - C Finale
Redelijk goeie start, lig 4de, na de eerste gijp 2de. Peter voorop, Bram daar vlak achter. Ik zie peter meer halve wind varen dan downwind, dat kan niet kloppen. Hij lijkt naar pin-end te varen, en Bram volgt hem. Als ik ongeveer halverwege het rak bent komt Bram er achter dat hij fout zit, hij komt heel erg ruimt wind richting de 2de boei, ik denk dat red ie nooit, die gaat crashen. Tegen alle verwachtingen in gaat het goed, knap hoor. De golven zijn hoog en chaos bij boei 2, ik ga er in. Bij boei 3 ga ik ook zwemmen, eenmaal terug op de plank zie ik Bram nergens. Ik zie een Warp bij boei 2, dat zal toch niet. Ik vaar rustig door, zie ook niet echt iemand achter me. Bij de 6de/laatste boei val ik weer, domme fout. Ik stap weer op en wordt toch nog 1ste in de C-Finale


Eliminatie 4 - Voorronde
Terug op de kant hoor ik veel mensen klagen over de harde wind en zware omstandigheden. Ik sta op de iSonic 101, 64cm breed meeste mensen hebben de 69/70cm ingeschreven als 2de board, en dat is nu afzien. Nieuwe seeding plaatst mij in een Heat waar ik 5de of 6de zal worden als iedereen mee vaart. Bram en John Munten zitten ook in mijn heat. Ik ken John, dit zijn niet zijn omstandigheden. Mijn voorgevoel is goed, John stop er mee. Ook Bram geeft aan te stoppen.
Dus eindelijk een kans om de B-Finale te bereiken.
Bij de start bleken er toch 5 man aan de start, 3 toppers, ik en een jonge deelnemer, die heel ver achterin lag bij de start. Redelijke start, de top 3 was weg. Rustig aan gedaan, wind was heel hard. 3x gevallen en nog 4de (eindelijk weer eens een B finale).

Eliminatie 4 - B Finale
Ik verwachte niet veel indruk te maken in deze finale, uitvaren en proberen met geluk nog iemand in te halen zodat ik nog een paar punten kan winnen. Wind was intussen erg hard. Hier en daar hoge golven van 1,5 meter. Dit ging heftig worden. Sommige top 10 surfers hadden er duidelijk zin in, maar stonden met 7.0 en een 70cm slalom board (kleinste set) Ik was blij met de 6.3 en 64cm brede iSonic 101. Bij de start was het al overleven. Viel er nog in ook. Dom. Slechte start, als laatste weg. Alexander Verhagen nog wel gezien onderweg. 2x het water in, waaronder bij de laatste boei. Met het zeil helemaal open met maar 1 voet in de voetbanden over de finish. Het was ZWAAR! 6de (schijbaar maar 6 man gefinished, had er toch echt meer bij de start gezien.)

Uiteindelijk 18de geworden dit weekend en aangezien het ook het enige weekend NK Slalom was 18de in 2015. Ik ben er blij mee. Natuurlijk kon het beter, zitten een paar jongens voor me die ik nog wel had kunnen hebben. Maar meer dan 3 plaatsen had het nooit kunnen schelen.

De Kouse

11:00 1 uur Wind: Z/ZW
Board: Starboard iSonic 127 - Boss 6.0 S- 49cm
Zeil: North Warp F2011 8.6 - North Platinum(11) 490cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Soms perfect, soms wind helemaal weg. Wind neem al snel toe tot veel te veel voor de 8.6. Kon het board nog goed op het water houden, vin voelde nog niet echt te groot. Gijpen werd wel lastig. Bijna iedereen was al met 7.8 bezig.
13:15 1.5 uur Wind: ZW
Board: Starboard iSonic 101 - C3 Venom v2 36cm
Zeil: North Warp F2009 7.0 - North Platinum(09) 460cm - HPL Carbon Race 200-285
  Setje liep goed, goeie controle, alleen downwind haaks de golven af was killing. Heel dikke crash gehad. Naar buiten was de controle goed en ook als de golven bij de boeien niet te extreme waren ging erg goed. Wind nam nog verder toe. Stond echt erg groot, vlagen waren super hard. Kon mn zeil niet meer dicht krijgen.
15:15 1.5 uur Wind: ZW 25/35 kts
Board: Starboard iSonic 101 - C3 Venom v2 34cm
Zeil: North Warp F2009 6.3 - North Platinum 430 - Dynafiber Blacklunar 155-205
  Normaal zou ik de S-Type 104 hebben gepakt. Maar NK, dus 2 planken inschrijven. Tussen de hardste vlagen was het goed. In de hardste vlagen onmogelijk. Golven werden wel wat minder stijl en hoog en dus ook downwind ietsjes makkelijker. Zware omstandigheden waarin bijna niks echt goed werkt.