Surfdag
<< Vorige    Volgende >>
Multimedia
  Movies 

25 juni 2017

Eerste freeride daarna wave
Er was toenemende wind voorspeld, die tussen 17:00 en 21:00 het hardst zou zijn.
Jurjen en Menno waren al in Zeeland, dus eerder richting de kust gegaan. Menno en Jurjen opgezocht die aan de Punt aan het varen waren met Slalom spullen.
Beide hadden 7.0 er op staan. Ik had geen zin in full-slalom, had ook nog een Futura met GoPro surf-mount mee. Die surf-mount (op de neus van de plank) wilde ik wel eens gebruiken.

Futura met Crossride 6.6 en S10 35cm
Wilde eigenlijk de C3 Venom 36cm pakken, een Drake Venom 36cm is de orginele vin, maar kon mijn Venom 36cm niet vinden.
Was opstappen en stoppen: wier! Er was vrij veel wier in het ondiepe, en ik had direct een flinke pluk te pakken.
Daarna heel de tijd het idee dat er wier aan mn vin zat, maar kwam achteraf gewoon lift te kort voor de hoeveelheid wind, maatje grotere vin was in het begin beter geweest.
In de harde vlagen ging het gelijk beter, board liep lekker. Gijpen is een eitje, board is smaller achterin dan een iSonic, dat maakt draaien makkelijk.
Springen doet ie zeker goed. Ik ken de chop van de Punt erg goed, dus kan goed de kleine schansjes vinden, en die heb ik veel gebruikt.
Wind nam langzaam toe en daarmee ging het setje steeds lekkerder varen. Board liep losser.

(Ik vind de beelden wel leuk geworden, maar het board stuiterd nog al over de chop van de Punt)
Jurjen en Menno stopte er mee, die gingen naar huis, voor mij tijd om te gaan doen waar ik voor was gekomen: Wave setje pakken.
Dus inpakken en naar de Blokkendam.

Bij de Blokkendam was het best rustig, meeste waren aan het opruimen.
Getwijfeld of de wind al hard genoeg was voor mijn FSW 84, dus voor safe gekozen en weer begonnen met de Syncro 103.

Syncro 103 met Ice 5.3
Op het water was de Caers gang (Yentel met Familie en vrienden) en Arjan Vis. Verder echt niemand.
Het was net vloed, dus aan de kant geen wind, stukje dobberen, daarna wind en volle bak planeren. Oke, echt volle bak, zeil aan de grote kant.
Aan de kant zeil flink strak gezet, maar zelfs dat was groot. Dus gelijk weer de kant op, kleiner board halen.

JP FSW 84 met Ice 5.3 en 16 + 14,5cm
Begonnen met de 16cm en MUF 14,5cm die ik van Jurjen had geleend. De 16cm net afgelopen week gekocht, dus kon ik direct testen. Was een beetje sceptisch, is wel erg kort. Maar met lange Thrusters zou het moeten kunnen. Aan de kant voorzichtig dobberen (geen wind) eenmaal wind voorzicht hoogte lopen, eenmaal goeie wind beetje testen hoeveel druk ik kan geven. Viel niet tegen, kan hoogte lopen, maar als ik te veel druk op mijn achterste voet zet met hoogte lopen direct spinout. Terug naar binnen kan ik golf rijden, en dan voelt het board heel draaibaar en toch voldoende grip. Je kan het board redelijk radicaal upwind tegen een golf draaien om hem dan nog terug te draaien het golf dal in. Golf rijden is leuk, maar hoogte lopen moet te voorzichtig. Leuk op mooie golven, maar niks op chop.

JP FSW 84 met Ice 5.3 en 21 + 10cm
Zelfde vinnen als gisteren gepakt, met 4.7 werkte ze goed. Setje werkte ook goed met de 5.3 full-power. Wel nam de wind snel toe, met zeil weer ruim over max getrimmed was het nog niet te doen. Dacht echt mijn 4.2 te gaan pakken. Even wat gedronken, terug water op, was het al wat minder. Wind nam langzaam wat af, en tegen het einde had ik zeil al weer minder trim gegeven. Wat was mooi, mooie golven, tot 1.5 hoog soms. Aan het einde werd het lager water en namen de golven ook weer af, maar ik was ook echt op. Zelfs een korte break hielp maar kort, dus maar gestopt.

Was een leuke middag/avond. Op de Punt gezellig met Menno en Jurjen gevaren. Daarn nog heerlijk genoten van de golven aan de Blokkendam. Beetje springen, lekker beetje golfrijden.
Leuk om die 16 + 14,5cm combo een keer geprobeerd te hebben. Ga ik zeker nog eens doen met een 4.2 ofzo en dan 16cm + 12cm.


Spot: De Punt

Surfers aanwezig: Robert de Leeuw, Jurjen, Menno (flappie)

14:151.5 uurWind: W/ZW
Board:Starboard Futura 101 - Onbekend
Zeil:North Crossride 6.6 - North Platinum(09) 460cm - AL360 E3 Carbon 180-230
Eerste keer met mijn Crossride 6.6 en om te proberen de Futura 101 gepakt. De Futura heeft een GoPro surfmount en die wilde ik wel eens proberen. Crossride voelt vertrouwd, trim was snel gevonden. Wind was in het begin niet hard genoeg om board echt hard te laten lopen, ik kon wel goed planeren, maar board liep niet lekker los. Laatste half uur nam de wind genoeg toe om het board echt lekker los te laten lopen.
De Crossride loopt lekker stabiel, planeert makkelijk en voelt licht in de hand. Oke, ik mis de power na een gijp, maar dat hebben alle niet full-slalom zeilen en vooral camberloze zeilen.
Zelf vind ik mijn iSonic 101 leuker varen.
Surfers aanwezig: Robert de Leeuw

17:150.25 uurWind: W/ZW
Board:Mistral Syncro 103 - Makani Ono 28cm
Zeil:North Ice 5.3 - North Gold 430cm - Aeron V-Grip 160-210
Setje vaarde goed, planeerde vroeg en controle, maar de 103 was niet nodig met deze wind. Aan de kant geen wind, maar eenmaal weg van de duinen, direct hard en direct duidelijk, de 5.3 is ruim groot genoeg. Dus die Syncro 103 is niet nodig.

17:300.5 uurWind: W/ZW
Board:JP Freestyle Wave 84 Pro - onbekend Wave 16cm/MUFins X-Tri 2x14,5cm
Zeil:North Ice 5.3 - North Gold 430cm - Aeron V-Grip 160-210
Als experiment de 16cm gepakt met de 14,5cm van Jurjen geprobeerd. Het viel met niet tegen, ik dacht dat het misschien te klein was, maar ik kon er echt best goed mee varen. Board ligt lager in het water. Voorzichter met druk op de achterste voet. Maar dan werkt het wel, op vlak water valt het wat tegen, niet echt leuk. Maar eenmaal op een golf vaart het echt als een skateboard, draait kort en voorspelbaar. Lijkt qua gevoel heel erg op de Starboard Quad 81 die ik heb gehad. Board laag in het water, loopt wel hoogte al voelt het niet zo. Op vlak water en tegen chop in niet fijn. Maar eenmaal op een golf erg tof. Kon het board echt helemaal verticaal draaien. Toch leuk hoeveel verschil een setje vinnen maakt voor een board.

18:001.75 uurWind: W/ZW
Board:JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC Freewave 22,5cm/Makani Walu 2x10cm
Zeil:North Ice 5.3 - North Gold 430cm - Aeron V-Grip 160-210
Setje werkt heel goed, denk dat ik dit tot nu toe de fijnste setup (10+22,5cm) vind voor de board. zeil was meeste tijd eigenlijk te groot, flink over max getrimmed en helemaal vlak ging het wel, maar wel vermoeiend. Als de wind even iets minder was kon ik heerlijk golf rijden. Board kan echt heel erg verticaal met deze vinnen. Door de grip is springen ook erg makkelijk