Surfdag
<< Vorige    Volgende >>

31 januari 2020

Warme januari middag
Bij aankomst stonden de meeste surfers op de kant, wind was net afgenomen, dus twijfel of wat op te tuigen.

Gekozen voor de Freestylewave 102 met Duke 5.9, groter dan de meeste hadden opgetuigd.
Had moeite om het water in te lopen, dan weet je eigenlijk al dat het zeil te groot is. Zo ongeveer 4x langs de kant het zeil strakker gezet. Zeil was gewoon te groot. Er stonden wel leuke golven om te springen en soms ook om een beetje te golfrijden. Na ongeveer een half uur nam de wind flink af. Zeil helemaal los gezet, en dan kon ik soms nog planeren, maar meestal was het dobberen. Dus naar de kant om andere spullen te pakken.

Getwijfeld om een grote zeil te pakken, echter zou de wind juist toenemen. Dus de iSonic 101 gepakt, door het langere planeer vlak planeerd die beter, zeker door windgaten.
Een van de nadelen van een wavezeil op de iSonic is dat ik altijd flink naar de juiste trim moet zoeken. Maar eenmaal gevonden en met weer toegenomen wind liep het board heelijk los over de golven en daardoor ook snel. Was duidelijk sneller dan alle andere surfers op het water (er waren dan ook geen slalom setjes op het water.)
Wind nam weer af en uiteindelijk dobberend naar de kant en gestopt.

Was heerlijke temperatuur, helaas geen zon, wind was slechter dan gehoopt, maar toch wel lekker gevaren.Surfers aanwezig: Robert de Leeuw

14:301 uurWind: Z/ZW 18/28 kts
Board:JP Freestyle Wave 102 Pro - MFC Freewave 29cm
Zeil:North Duke 5.9 - North Platinum 430 - AL360 E3 Carbon 160-220
In het begin was het zeil te groot, echt over max getrimt kon ik er mee varen, maar alleen tussen de vlagen kon ik er ook mee gijpen en springen. Nadat de wind afnam, trim onder minimaal en kon ik soms nog planeren in echt minimale wind.

15:301 uurWind: Z/ZW 16/24 kts
Board:Starboard iSonic 101 - Busca Slalom 34cm
Zeil:North Duke 5.9 - North Platinum 430 - AL360 E3 Carbon 160-220
In het begin minder dan minimum trim in het zeil, met de iSonic 101 kan ik makkelijker aanplaneren en door windgaten planeren. Trim van het zeil moet wel flink anders, trapezelijnen naar achter en stuk langer, giek nog iets hoger. In de minimale wind liep het board niet echt lekker los. Wind nam na tijdje weer snel toe. Zeil weer op maximum trim en dan loopt board wel gelijk losser en sneller. Was nu duidelijk veel sneller dan de andere surfers op het water. (Geen slalom surfers)