Surfdag
<< Vorige    Volgende >>

25 augustus 2020

Begin van Storm Francis
Komende nacht komt storm Francis over. In de avond zou de wind van ZZO naar ZW draaien en flink in kracht toenemen. Mooi moment om nog even te varen.

Bij aankomst was de wind nog zuid, dus nog niet gedraaid en dus nog niet toegenomen.

JP FSW 84 with Banzai 4.2 and Freewave 21/makani 10cm
In het begin net te klein, zeil helemaal op minimum trim, kon alleen in de vlagen planeren. Aan de kant met de wind over de dam al zeker geen wind. Achterop was het een stuk beter dus lang ver weg op het water gebleven. Tot de wind beter werd, toen weer dichter bij het strand gevaren. Wind draaide langzaam en nam langzaam toe.
Naar binnen toe waren er veel mooie golven om wat te golfrijden, vooral back-side was geweldig, sommige rakken bijna heel de weg terug kunnen golfrijden van golf naar golf.
Naar buiten toe werden de golven ook steeds mooier en hoger, paar keer heerlijk hoog gesprongen. Langzaam aan werd zeil te groot, dus steeds meer trim in het zeil gezet.
Door gevaren tot het echt standje overleven was, nog een enkele rak geprobeerd, maar was echt niet verstandig meer. Na 2 uur voluit varen was het lichaam ook wel leeg.

Wind draaide later dan voorspeld, dus de wind kwam ook later goed door.
Zon kwam er lekker door, was ruim een uur heerlijk surfen, daarvoor was het nog beetje aan/uit. Later was het meer overleven, 3.7 was zeker aan het einde even beter geweest, maar het zou al snel donker gaan worden en de wind nam ook zo snel toe dat toen ik stopte iedereen er daarna al snel mee stopte. Cees vertelde dat zelfs 3.2 niet meer ging.
Heerlijk avondje, was vaak echt top, erg leuke golven. Zeker niet de klotsbak die het hier kan zijn bij vloed.Surfers aanwezig: Robert de Leeuw

17:452.25 uurWind: Z/ZW 20/40 kts
Board:JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC Freewave (06) 21cm/Makani Walu 2x10cm
Zeil:Goya Banzai X Pro 4.2 - Goya Ninety Pro 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
Setje werkte meestal heel erg goed. In het beging onder minimum trim, maar kon vroeg planeren. Later nam de wind flink toe tot het echt te veel voor het zeil was, ruim over maximum trim nog wat survival surfen. Bereik van de Banzai met gebruik van bovenste en onderste oog is bizar. Vinnen in de minimaal wind goed, maar in de harde wind groot, liep te makkelijk hoogte. Springen was goed, back-side golfrijden ging erg goed, paar keer front-side geprobeerd, maar dat wilde niet goed lukken.