Middagje surfen met Martijn
In de middag goeie wind voorspeld, Martijn had vakantie, dus die wilde ook weer eens gaan surfen. Martijn wilde naar Kabbelaarsbank, dus ben ik maar gevolgd.
Voorspelling was 25 tot 32 knopen ZW. Bij aankomst was de wind duidelijk niet helemaal ZW, zat meer zuid in.
Martijn was net aan het omtuigen van 6.5 naar 6.3 (leek mij heel kleine stap, maar was van freerace naar wave. Maar dan leek het me al helemaal een rare stap.)
FSW 102 gepakt, pak aan gedaan en intussen Martijn een rakje laten doen met zijn 6.3 om te kijken wat de juiste maat was.
Martijn ging gelijk omtuigen naar 5.3.

JP FSW 102 met Banzai 5.3 en Makani 26cm
Opstappen, planeren en springen. We moesten paar keer opkruisen om echt op open water te komen. In het ondiepe veel lage steile chop, dus heerlijk chop-hoppen.
Op de rand van de mosselbank stond iets hogere chop, soms een halve meter, daar kon je hoger springen. Er waren, zoals vaak op Kabbelaarsbank, wel wat windgaten, vooral achter de haven en voor het surfcentrum. Het was redelijk druk met duidelijk niet zo ervaren surfers, dus veel ruimte gehouden van andere, je weet nooit wanneer ze vallen. Wind nam langzaam toe, zeil over max. getrimd en nog aan de grote kant in de hardste vlagen. Tijd voor iets kleiners, wilde gelijk de 4.7 opgaan tuigen, maar eerst de FSW 84 maar eens proberen ivm de windgaten.

JP FSW 84 met Banzai 5.3 en MFC Freewave 25cm
Gekozen om de FSW weer eens als single fin te varen. Thrusters zijn leuk in golven, maar die heb je op Kabbelaarsbank niet. Dan vaart een single fin toch een stuk leuker, losser en sneller. Het was opstappen en planeren, ja, de FSW 84 kon makkelijk. Voelt gelijk een stuk lichter, vrijer en speelser op het water. Springt hoger, pogingen tot table-top. Beetje proberen te golfrijden, lukt nauwelijks in de kleine golfjes, maar toch leuk spelenvaren. Gijpen gingen best vaak goed: door geplaneerd. Behalve de windgaten was het echt genieten.

Reddings actie
Tijdens een rakje in het ondiepe komt er een Starboard Carve vanuit het diepe over het water aandrijven: geen baseplate. Gestopt om het board te pakken. Kon zo snel niemand in de buurt zien waar het board van was. Iemand in de buurt aangesproken om uit te kijken voor een surfer in het water. Zelf het board naar de kant gebracht, bij het surfcentrum op de kant gelegd en daar iemand van het centrum aangesproken, die ging de boot halen. Terug op het water zag beetje upwind een hoofde, er naar toe gevaren. Hij had zijn zeil nog vast, en gelukkig een drijfvest. Heb gezegd dat de boot onderweg was, met de FSW84 kan ik ook niet echt iemand met een zeil redden. Later de man nog even gesproken, tijdens verstellen van de baseplate in diep water schoot de baseplate er uit. En voor hij het board kon pakken was het board al weg.

Door gevaren tot de wind minder werd en ik vaker stil stond. Met minder trim en misschien de FSW 102 er weer onder had ik nog wel kunnen varen. Maar was ook al best moe, dus tijd om te stoppen.

Het was leuk om weer eens met Martijn te hebben gevaren. Achteraf was de 4.7 zeker beter geweest.


Kabbelaarsbank

Aanwezig: Martijn (Volvosurfer)

14:30 0.5 uur Wind: Z/ZW
Board: JP Freestyle Wave 102 Pro - Makani Kaku 26cm
Zeil: Goya Banzai Pro 5.3 - Goya Eightyfive Pro 400 - AL360 E3 Carbon 160-220
  In het begin was zeil al groot, in een paar keer zeil over max getrimd. Setje werkte goed, maar in het ruwere water was de 102 toch wel aan de grote kant. Met dit soort korte steile golven springt die FSW 102 echt heel leuk.
15:00 2.75 uur Wind: Z/ZW
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC Freewave 25cm
Zeil: Goya Banzai Pro 5.3 - Goya Eightyfive Pro 400 - AL360 E3 Carbon 160-220
  Na lange tijd weer eens met de FSW 84 gevaren als single vin. Even een beetje wennen, maar op het vlakkere water wel veel leuker dan met thrusters, board loopt lekker los. Wind werd nog harder, zeil ruim over maximum getrimmed, dan was in de hardste vlagen nog net te doen. Heel erg veel sprongetjes gemaakt. Paar pogingen tot table top. Controle was meestal erg goed. Alleen in hardste vlagen en lastigste chop was het wel even opletten.