NK Lelystad (2de dag) Mijn eerste NK: koud en zwaar
Er was een mooie maar koude Noorden wind voorspelt, perfect voor slalom. NK was in Leystad op het Markermeer, daar was ik nog nooit geweest. Het ging mijn eerste NK worden, best spannend. Ik weet dat er een man of 20 a 30 in Nederland is waar ik echt niet bij kan komen. Maar de jongens daar achter kan ik vast wel een mooi wedstrijdje mee varen. Na aankomst snel inschrijven en optuigen. Wat een mooie spot, overal open water en vrije wind. Helaas is het lastig om in het water te komen door de grote stenen.

Voor mensen die niet weten hoe een Slalom wedstrijd op dit nivo wordt gevaren een korte uitleg:
De groep wordt ingedeelt in groepjes van 8 a 10 man. Die groepjes varen allemaal 1 wedstrijd, de eerste helft mag door naar een volgende ronde (in dit geval direct de halve finale, de rest ligt er meestal uit, maar we hadden gelukkig een Loosers Final (met een relatief grote groep)
Na de halve finale gaat de eerste helft van iedere halve finale door naar de finale en de andere helft naar de runners-up. En dan zijn de punten bekend. Vandaag hebben we 2 eliminaties gevaren, door de kou (gevoelstemperatuur -2) is er geen 3de gevaren.

1ste Eliminatie
Ik zat in de 2de groep, een soort poel-des-doods, 5 topper in mijn groep, alleen als iemand het goed verprutste maakt ik kan om door te komen. Ik had een redelijke start, 6 seconde te laat, maar als 5de bij de eerste boei. Ik had direcht Alexander Verhage (NED-75) in mijn nek, en die is echt sneller, ik heb hem toch nog 3 boeien voor weten te blijven, maar toen was hij me toch echt voorbij. Al mijn gybe-jes gestaan, maar maar 1-tje doorgeplaneerd. Ik was 6de, dus niet door naar de halve finales, direct naar de Loosers Final.
In de Loosers finale was ik veel te vroeg, was in mijn hoofd aan het aftellen, ging vorig jaar altijd erg goed, paar meter voor de streep even controle... Nog 5 seconden. Zo veel kon ik nooit meer remmen. Valse start, einde 1ste Eliminatie: Laatste!

2de Eliminatie
Voor ronde zou makkelijker moeten zijn, start weer wat laat, 1 iemand bij een boei ingehaald, daardoor 6de, nr 5 was al ver weg, dus weer 6de, dus weer direct naar de Loosers Finale.
In de Loosers Finale was ik weer erg vroeg, samen met de jonge Lars van Someren (NED-800), we waren de eerste keer ook beide vals, dus allebei vol op de rem, kwamen we midden tussen de andere surfers, allebei uit plane en was ik als laatste weg, slecht begin. Gelukkig was dit de Loosers Finale en kan ik nog wel een beetje surfen. Bij de boeien was het steeds erg druk, veel mensen die uit plane vielen of zelfs gingen zwemmen. Ik ben niet gevallen, steeds goed mijn best gedaan om iedereen te ontwijken, buiten om, of een gaten binnen door bij de boei. Op het laatste rak nog heel dicht achter iemand, maar die zat net iets hoger en kreeg ik niet meer te pakken. Ik denk 5de, even wachten op de uitslag.

Het was in de deining van het Markermeer zeker niet makkelijk, en de kou maakte het alleen nog maar zwaarder. En mijn starts waren echt niet op het nivo van eind vorig jaar, beetje roestig, moet weer meer oefenen.
Leer doelen na deze wedstrijd:
- Oefenen met starten op open water waarbij je geen referentie punten in het start gebied hebt (hoe ver is het naar de startlijn?)
- Mijn gybes oefenen in hogere golven (grevelingendam/brouwersdam buiten)

Het was zwaar, koud, leerzaam, leuk en erg gezellig.

Lelystad - Houtribdijk

10:30 3 uur Wind: N 12/20 kts
Board: Starboard iSonic 111 - C3 Venom v2 40cm
Zeil: North Warp F2011 7.8 - North Platinum(b) 460cm - AL360 E3 Carbon 210-270
  Setje liep goed, vin zou soms zeker klein mogen, golven war wel zwaar, gyben ging niet helemaal soepel, maar niet gevallen in de wedstrijd.