Dikke storm en toch korte mouwtjes
3de weekend in juni met goeie wind voorspelt, vandaag zou de wind heel de middag toenemen. Had nog wat klusjes te doen, dus pas relatief laat richting zeeland. Bij aankomst was de hemel blauw en stond mijn auto te schudden op de dam. Martijn was er al. Die vertelde al dat het gewoon kleinste zeiltje optuigen was en overleven: Wat, zo hard lijkt het niet. Snel pak aangetrokken, zonder mouwtjes, het was helemaal niet koud. Tijdens optuigen was het al goed opletten met spullen, alles leek weg te vliegen, er stond duidelijk een flink windje.

AHD Power Wave 253 met Voodoo 3.7
Bij de blokkendam viel de wind nog mee. Het was vloed, ik liep de branding in, zo hoog had ik het op de brouwersdam lang niet meer gezien. Het was opstappen en wegvliegen. Wouw, met je 3.7 varen in korte mouwtjes, dat is echt bijzonder, dat gebeurt nooit. Golven verderop waren hoog en stijl, meestal 1 tot 1,5 meter en vaak heel stijl, mooi om te springen, als je durfde. Wind was met vlagen kei en kei hard, was gewoon met het zeil helemaal open varen. Daar tussen was het goed te doen. Board gaf goede controle. Springen, over links met een overpowerde 3.7. Nee liever niet. Ik stond ook niet echt lekker, trapeze lijntjes (28" Pryde) waren gewoon te kort. Naar de kant gegaan om er een setje verstelbare Point-7 26"-32" bij te zetten. Met de langere lijnen was het een stuk relaxter, dat ik ooit met 18" heb kunnen varen.

Even pauze gehouden en bij Martijn en Marleen in de Camper gegeten, op de dam was het een kleine zandstorm en dat eet niet lekker.

Toen na een tijdje het tij ook begon te zakken en de golven minder extreem werden werd het een stuk fijne varen en ben ik ook meer gaan springen. Een paar heel hoge sprongen waarbij ik in de lucht al besloot dat een normale landing onmogelijk was: Bail-out, setje los en laten vallen, die vinden we straks wel terug. Gelukkig was die ouwe AHD niet duur, dus mocht hij kapot gaan is het geen zonde.
Een spring staat me nog op het netvlies: Mooie 1 meter hoge stijle golf, vol gepowered er in, benen intrekken en gewicht naar achteren. Ik zie echt alleen nog maar lucht voor me, neus van het board recht omhoog naar de hemel. Ik draai mijn setje terug voor de landing en zie dat ik nog makkelijk op een meter of 3 zit en al wel mijn board vlak heb: Oeps, loslaten.

Ik ben enig sinds op tijd gestopt, de voorspelling zag er voor het hele weekend nog goed uit, dus met nog 2 dagen te gaan waarvan op zondag de Schotsman cup. Dus niet verstandig om door te varen tot je dood bent.
Wet was zwaar, extreem, maar erg leuk. Vette springe gemaakt, maar vooral ook gezien.

Blokkendam

Aanwezig: Martijn (Volvosurfer)

17:30 3 uur Wind: ZW 28/42 kts
Board: AHD Power Wave 253 - Select Wave Warrior 22cm
Zeil: North Voodoo 3.7 - North XC65 380cm - Chinook Pro 1 Alloy 150-212
  Setje hield zich goed, omstandigheden waren soms gewoon te extreem. Maar toen het tij keerde, golven lager werden en ook de vlagen minder extreem, was het genieten. Springen over links ging best goed al was de controle in de lucht soms niet het beste. Gijpen op het rustigere water was weer goed. Alleen de hardste vlagen waren echt niet te doen, maar daar helpt niks tegen.