Eilanden Race
De beruchte eilanden race stond weer op het programma, dit jaar weinig deelnemers en de organisatie koos voor een ander format, niet 3 rondjes achter elkaar, maar 3 a 4 losse wedstrijden over 1 ronde.
Ingeschreven in de slalom klasse. Er waren verder alleen Formula boards en 2 technos. Op de Formula boards stonden 4 deelnemers aan het NK en 3 "amateurs".
Bij de skippersmeeting bedacht ik me dat ik helemaal mn start horloge was vergeten.

Heel de dag met GT85, R-Type 9.5 en Deboichet 65cm gevaren.

Heat 1
Niet mn beste start, stevige wind tijdens de upwind naar de eerste boei. Was zoals altijd even zoeken waar die nou precie ligt. Ik was gelukkig niet richting de Hollandse brug gevaren, maar was een keer extra overstag gegaan terug over het gooimeer. De surfers die richting Hollandse brug waren gevaren stonden allemaal stil. Na boei 1 was het ruim richting boei 2 en heel erg ruim, dus een paar keer gyben naar de finish. KWam niet mooie uit maar wel 5de achter de 4 Formula toppers. Was meer relaxed cruisen dan hard werken.

Heat 2
Wind was gedraaid, dus de baan anders om varen. Start niet geweldig, kwam laat weg en liep moeilijk hoogte, wind draaide flink en was vlagerig. Dus moeilijk varen. Naar veel meer dan verwacht opkruizen was ik net achter Jan de Jong bij de eerste boei, opweg naar de 2de boei haalde we net in 1 keer, jan ronde de boei een stuk voor mij en vloog downwind. Ik zag hem stil vallen en koos een minder diepe koers, beter planeren dan dobberen. Dat bleek een goeie taktiek. Ik kwam ruim voor Jan over de finish, hij had bijna het hele stuk gedobberd. 7de

Heat 3
Wind was nog vlageriger, eerste stuk ging goed, zat redelijk snel hoog genoeg om boei 1 te halen, onderweg draaide de wind, nam af en miste de boei met ruim 100 meter, dus boei voorbij varen en hoogte lopen. Ik was voor Jan en een andere formula. Vaar op 1,5 meter langs de boei, haak in en board stopt abrupt. Blijf ik handen in de ankerlijn van de boei: Catapult, schuur in de neus van mn GT85. Niet te ver open dus race uitgevaren. Onderweg naar boei 2 haalde de 2 formulas me nog in, ik had gewoon te weinig wind. Eenmaal weer in plane voelde ik iets van wier aan mn vin. Boei 2 was toch niet te halen dus overstag gegaan. Ik had het beter gezien dan de 2 formulas, moesten later toch nog overstag en kwamen daardoor achter mij. Ik ronde de boei met een kleine voorsprong. Wind nam steeds meer toe en downwind werd bijna overleven. Ik vloog downwind en nam een grote voorsprong op de andere 2. 6de

Heat 4
Wind was voor de start nog steeds heel hard, zeil op max-max trim gezet. Na een oefen rondje nog getwijfeld wel of niet te starten.
Super start, was met 1 a 2 seconden als eerste over de lijn. Kon in de harde wind de formulas goed bij houden, ze liep iets harder, ietsjes hoger, maar verschil was veel kleiner dan in lichtere wind. Boei 1 en 2 waren snel bereikt. Vanaf boei 2 naar de finish zou eng en diep door de hoge chop zijn. Aangezien ik in de verste verte niemand achter me zag, gekozen voor een kleine omweg, eerst downwind langs de kant van het meer, in vlakker water dichter langs de bomen. Tot ik het gevoel had dat ik een makkelijkere koers over de chop had naar de finish. Het was nog zwaar, tot halve meter hoge golven, maar ik kwam niet uitgeteld aan. De 4 formula toppers daar in tegen waren dood op. 5de binnen.

Uiteindelijk 1ste geworden in de slalom klassen (<85cm), kunst, ik was de enige. 5de overall vind ik best een prestatie, 3 echte formula setjes achter me gelaten.

Het was een zware, uitdagende wedstrijd. Mijn conditie is nog niet goed, maar gaat wel vooruit. Vooral als de omstandigheden minimaal waren kon ik niet echt mee komen met de formulas. Was de wind hard genoeg zat ik er zeker goed bij. Wel jammer van de GT85, ik heb deze week weer wat te doen.

Almere Haven

11:45 4.5 uur Wind: W/ZW
Board: AHD GT 85 - Deboichet R13 S 65cm
Zeil: North R-Type 9.5 - North Platinum(11) 490cm - AL360 E3 Carbon 210-270
  Setje deed het goed, alleen in de windgaten was het lastig hoogte lopen. Zonde dat ik bij een boei in de ankerlijn en door een katapult weer een flinke scheur in de neus van de GT85.. Setje liep goed hoogte, rustig downwind, alleen in de hardste wind vond ik de neus te laag, daarvoor zou ik een vin met meer rake moeten nemen.