Beste surfdag van het jaar
Wind leek tegen te vallen, had verwacht met 4.7 ofzo te kunnen varen. Advies was 5.9, dat leek mij te groot, dus gekozen voor 5.3.
Freestyle Wave 84 met Ice 5.3 en MFC 24 Onshore was perfect. Heel de dag niet hoeven wisselen.

In het begin met Henk, Kees en Arjan naar de zandbank, daar bleek geen doorkomen aan de shore-break, dus terug en lekker vertrouwd en veilig bij de kant spelen.

Henk bood aan zijn Witchcraft Shaman 84 even te testen, daar zeg ik geen nee tegen.
Stance, erg breed, te breed om comfortable lange rakken te varen. Board voelt met de Thrusters ergens tussen de Starboard Quad 81 en mijn Freestyle Wave 84. Iets losser, iets makkelijker rechtdoor, maar ook dat dooie niet losse gevoel.
Maar in de golven, super draaien, super grip, en door de brede stance makkelijk om te gooien. Misschien op mijn Freestyle Wave ook de stance eens iets breder zetten.

Enige kleine smet: Reddingsboten naar de zandbank
We gaan een 2de keer naar de zandbank, kom daar met Arjan aan, zie Jurjen een dikke backloop proberen en daarna worden gespoeld.
Ik bekijk de golven goed, zie een pad door de golven, er staat een 1 a 1,5 meter shore-break. Wat is nu hoger. Aanloop: vaar direct naar buiten. 2 meter deining buiten de zandbank. Ik gijp, vaar naar binnen opzoek naar een golf. Golven worden pas stijl 5 meter voor de zandbank, daar heb je dus niks aan. Terug op de zandbank komt iemand uit de shore-break met alleen een board. Tijdens het spoelen tuigage los gegaan. Jurjen houdt mijn spullen vast, ik probeer het setje te zoeken. Na flink ploeteren sta ik in 1,5 meter diep in de shore-break, in het rustige deel. Voel ik aan mijn voeten een giek. Zie ik voor me de top van het zeil los boven water komen, die mast is er geweest. Duiken en het zeil boven water halen? In deze stroming en met deze golven is geen optie. Dan mezelf maar in veiligheid brengen. Jurjen en Menno gaan de Reddingsbrigade bellen, ik en Arjan blijven met Gert-Jan op de zandbank. Ik besluit een beetje in de buurt te blijven surfen om de wind in de gaten te houden en als referentie punt. Na een kwartier neemt de wind zoveel af dat ik twijfel of ik nog wel makkelijk terug kom. Om de reddingsbrigade niet te veel werk te geven ga ik terug. Na paar honderd meter dobberen kom ik gelukkig toch in plane. Terug op het strand is de reddingsbrigade er nog niet, die wordt nog een keer gebeld. Boot van Ouddorp heeft motor problemen, dus komt de KNRM. Ik besluit terug te varen om dit te vertellen, halverwege richting zandbank wordt ik ingehaald door de KNRM, ik voor door om me te helpen met zoeken. Al snel zie ik 2 boten samen voor de vuurtoren liggen. Oke, dat is te ver downwind voor mij, ik ga terug.

Na ff bijkomen weer lekker het water op. Het is zo mooi weer dat er intussen redelijk wat mensen op het strand liggen en meiden in bikini in de zee zwemmen, extra hindernissen.
De vloed is er nu ook, dus ook de golven, heerlijk spelen.
Door gevaren tot ik de giek niet meer vast kon houden. Gedacht te varen tot de wind op was, dit keer heeft de wind gewonnen. Die waaide nog als daarvoor toen ik naar huis reed.
Deze zal nog wel even bij blijven. En dan ook nog eens een heel erg mooie foto van een duck-gijp als aandenken.

Blokkendam

Aanwezig: Henk (Ouwe), Jurjen, Menno (flappie)

10:00 1 uur Wind: W/ZW
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC On-Shore 24cm
Zeil: North Ice 5.3 - North Gold 430cm - Chinook Pro 1 Alloy 165-227
  Setje werkte weer heerlijk, kon vroeg planeren, controle, beetje golf rijden, beetje springen.
11:00 0.25 uur Wind: W/ZW
Board: Witchcraft Shaman 84
Zeil: North Ice 5.3 - North Gold 430cm - Chinook Pro 1 Alloy 165-227
  FF boardje van Henk (Ouwe) getest. Eerste keer op een Thruster board. De stance is erg breed. Board zit qua vaar gevoel tussen de Starboard Quad 2010 en mijn JP Freestyle Wave. Ik vond hem niet echt super om lange rakken met te varen. Voelde niet super los. Maar heerlijk spelen in de golven. Het board lijk makkelijk 10 liter meer te hebben dan de JP Freestyle Wave 84. Je kunt echt bijna achterop blijvenstaan zonder druk in je zeil.
11:15 3.5 uur Wind: W/ZW
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC On-Shore 24cm
Zeil: North Ice 5.3 - North Gold 430cm - Chinook Pro 1 Alloy 165-227
  Setje werkte weer heerlijk, kon vroeg planeren, controle, beetje golf rijden, beetje springen.