Dagje surfen op Corsica
Eerst dag van de vakantie en direct veel wind voorspeld, niet leuk voor de toerist uit te hangen, wel om te surfen. Windsurfing Bonifacio was de dichstbij zijnde bekende surf verhuur, dus daar toe gereden, was nog best ver en lastig te vinden.
Het windsurf center ligt erg onhandig. Parkeren aan een weg richting het water en dan langs de rand van het water over stenen klauteren om er te komen. Het parkeer plaatsje achter het center is alleen voor personeel. Er is geen toilet. Ze hebben ook geen bergen met spullen. Wel RRD en Tabou boards 84 tot 120 liter en beginner boards. Maximaal zeil maat 7.2. De sfeer en het uitzicht maken heel veel goed: rustig, relaxed, vriendelijk. Ze waren heel relaxed qua betalen van verhuur. Stop je even om te eten, rekenen ze dat niet mee. Ze hebben zelf geen eten/drinken, dus zelf meenemen of even 100 terug klauteren langs de kust naar het tentje naast de weg.

Mooie spot. Niet de handigste. Blauw water met spierwit zand. Op meters diepte zie je nog de bodem. Water is zo helder dat golven moeilijker te zien zijn. Wind is bijna altijd aflandig. Vandaag ook. De afhandig wind schijnt altijd vlagerig te zijn. Hoe harder de wind hoe vlageriger. Vandaag dus heel erg. Rechts van het windsurf center is het vrij open en is de wind duidelijk beter dan voor en linkse van het center. Meest opvallende in het water is de zandbank die de baai scheid van het open water. Wit zand. En in het midden maar enkel diep. Hier breken lage golfjes.. maximaal 50 cm. Deze golven zijn dwars op de vaar richting. Dus als de eerste steil is kun je mooi springen. Ik heb de jongens van het surf center zelfs down-the-line golf ritjes zien maken. Maar dat kan alleen met een korte vin. Mijn 32cm was daar veel te groot voor. Op veel plaatsen kun je staan. Al is lastig in te schatten waar. Wat de bodem kunnen zien, zegt hier echt niks.

RRD FreestyleWave 94 met RRD Move 4.7
Op advies van de jongs van de verhuur voor deze set gegaan, ze adviseerde eigenlijk nog een groter board... met een 4.7? Lijkt me niet.
Eerste sessie alleen op het water. Lastig als je het water niet kent. Wat is een logisch plek om te varen. Waar is de wind goed.
Setje vaarde lekker, maar in de windgaten was de 94 echt te klein, hoogte lopen, zeker bij de kant was lastig. Dus zelfs een stukje terug gezwommen.

Toen ik pauze ging houden gingen de jongens van het surf center zelf ook het water op: Freestylers, redelijk goed ook. Bleven dicht bij de kant in het vlakker water. Later gingen ze wel naar de zandbank. En 1 ging zelfs het open water daar achter op war het nu toch aardig stormde en ze ook niet kunnen komen met de rescue boot, die kan niet over de zandbank. Dus daar heb ik me maar even niet gewaagd. Zo fit ben ik nog niet en als je dan een spot en spullen ook niet kent, leek me niet verstandig.

RRD FreestyleWave 106 met RRD Move 4.7
Toch maar braaf naar de verhuur jongen geluisterd en dit keer de 106 gepakt, dat viel niet tegen, op dit vlakke water is het board niet te groot. Maar kon wel veel makkelijker door de wind gaten planeren.

Gijpjes gingen goed, zeker rechtsom ging heel goed. Linksom was vaak op de zandbank waar ik toch al vaak na een sprongetje of poging in het water lag..
Water was lekker. Niet heel warm nog. Maar met een short-arm en 30+ knopen heel goed te doen.

Voor mij eerste keer sinds heel lang weer eens met een 4.7 zeiltje.
Het waren geen makkelijke omstandigheden, verschil tussen windgaten en vlagen was enorm, tussen dobberen en ruim over powered, wind waar je echt niks meer in kunt.. Maar het was genieten, mooie omgeving, zonnetje, lekker warm.

Bonifacio Windsurf

13:00 1 uur Wind: W 10/35 kts
Board: RRD Freestyle Wave Ltd v3 94 - MFC Freewave 28cm
Zeil: RRD Move 4.7
  Goeie controle. Board en zeil voelde niet te groot, in de wind gaten te klein. In de vlagen groot, maar nog wel te houden. Trapeze lijnen te klein voor het lekkere. Hoefde niet vaak het zeil open te doen. Maar de wind was hard. Ik gok 25 knopen max. Fijn boardje, lekkere controle, fijne stance, planeerd vroeg.
Naar de kant terug komen bleek soms lastig. Aan de kant was minder wind, dus hoogte lopen lastig en dobberen bijna onmogelijk. Laatste stukje maar gezwommen, tot ik weer kon staan.
14:30 1 uur Wind: W 10/35 kts
Board: RRD Freestyle Wave Wood 106 - MFC Freewave 32cm
Zeil: RRD Move 4.7
  De 106 werkte beter in de wind gaten. Ik kon ook makkelijker hoogte lopen, zeker richting de kant waar de wind minder was. Ook handig dat het board niet zinkt als de wind even helemaal weg is. In het begin even dichter langs de kant gebleven omdat daar de wind iets minder hard was en het water vlakker. Beetje gijpjes oefenen en gewoon lekker genieten. Wind nam even iets af, dus verder het water op gegaan. Wind was nu rond de 20 knopen gok ik. Heerlijk relaxed varen. Had verwacht dat het board misschien te groot zou voelen. Maar dat viel alles mee. Het water was dan ook erg vlak, alleen op de zandbank stonden wat golfjes. Geen spinouts, board liep lekker los op de vin.