Eerste keer op El Medano: Freerace
Een ruime week in El Medano om te surfen en te werken. Begon niet al te best, helemaal geen wind voorspelt en dan ook nog ziek.
Gelukkig was er maandag dan toch een beetje wind voorspeld, die bleek uiteindelijk harder dan voorspeld, en was ik ook net weer beter.

Ik was net te laat bij TWS, er liepen na mij 6 man binnen die alles al hadden geregeld en dus direct spullen mee konden nemen.
Bij TWS hebben ze veel, heel veel verschillende merken en spullen. Maar het grootste is 7.5 m.u.v. de slalom spullen, die gaan tot 8.4.
Gelukkig bleef er voor mij nog wel een Severne NCX 7.0 over. Beetje breed freerace board er onder: Wil je de Goya Bolt 115 testen?: Top!
De Warps lagen er nog wel, maar een eerste keer op een onbekende spot en dan ook niet helemaal fit, eerste maar de spot verkennen en kijken hoe ik me op het water voel.

Goya Bolt 115 met Severne NCX 7.0
Met wat pompen kwam ik redelijk snel in plane. Wind was flink vlagerig. Daar was al voor gewaarschuwd, de berg/heuvel/kleine vulkaan, ligt met deze richting echt in de weg.
Met vlagen was de wind echt hard en had ik full-power in de NCX. Gijpen ging na een tijdje, zeker als er wind was ook best goed. De Goya is een heerlijk freerace board: snel, altijd controle en gijpt makkelijk.
Ik had soms wel een spinout, zeker als ik weinig druk in het zeil had en ik wat hoogte wilde lopen.
Langzaam werd het ook best druk op het water. Er kwamen ook Warps het water op, de verhuur setjes, op snelheid kon ik ze niet bij houden. 1 had duidelijk minder ervaring en kon ik met aanplaneren en gijpen nog wel wat op goed maken.

Na een slokje drinken geprobeerd een Warp F2016 (niet vehuur) bij te houden, die gast wist wat ie deed, zeer goeie houding en was dus niet bij te houden, maar was ook zijn baan gevolgd. Tot aan de zwem boei halve wind, dan ruime wind door het wind gat achter de berg, eenmaal weer in de vrije wind hoogte lopen, tot aan het begin van de oceaan deining, daar gijpen en dan hoogte lopen terug, tot het wind gat van de berg, daar weer ruime wind. En dan halve wind naar de kant, daar gijpen en nog een keer. Mooi rondje en dan had ik duidelijk minder last van wind gaten, dus dat een tijdje blijven doen.

Ik had mijn short-arm aangedaan, dat was dom, had echt de shorty moeten pakken, die lange pijpen zijn met hier, zeker met zo weinig wind echt te warm.
Wind was extreem vlagerig, met west ligt de berg gewoon te veel in de weg, en ze willen niet dat je te ver de oceaan op gaat, dan kunnen ze je niet meer vinden als het mis gaat. Dus was er eigenlijk maar weinig ruimte om goed te varen.
Als je de spot en wind een beetje kent is er wel mee te leven, en de temperatuur, zon en mooie water maken veel goed.

El Medano - Playa Sur

14:15 2.25 uur Wind: W/ZW 8/22 kts
Board: Goya Bolt 115 - MFC KPR 38cm
Zeil: Severne NCX 7.0 - North Platinum 160-220
  Wind was vlagerig, maar board gedraagt zich voorbeeldig.Zelfs in de hardste vlagen nooit controle problemen, neus ligt wel erg laag boven het water. Hij gijpt heerlijk, alleen als je board vlak laat lopen tijdens het omklappen van het zeil om snelheid te houden, en het is choppy gaat ie stuiteren, anders, heel rustig. Door zn breedte is het redelijk makkelijk door planeren, kwestie van ruim genoeg de bocht draaien. Paar duckgijpjes gemaakt. Sprongetje. Snelheid voelt best goed al qua ik daar qua zeil echt te kort. De NCX is niet langzaam, ik was de snelste op het water (muv de Warps). Maar als ik een zeil met cambers hard gehad had ik zeker meer snelheid kunnen maken. De NCX is wel lekker licht in de handen, dat merk je echt met pompen, gijpen, waterstarten etc. De North Platinum is fijne giek, lekker dunne grip en heerlijk stijf, persoonlijk vind ik een v-grip fijner, maar dit was zeker een goed alternatief. De vin onder de Bolt was ik minder van onder de indruk, een echte MFC slalom vin: met de weinig druk toch nog wel spinouts, niet echt veel lift vergeleken met soft tip carbon vinnen. Maar wel goed voorspelbaar, niks onverwachts of high-speed spinouts. Had liever een select gehad.