Geen Flauw Werk
Goeie WNW voorspeld, perfect voor de Grevelingendam, maar wind leek stuk minder te zijn op de Grevelingendam dan aan de kust.
Menno wist me over te halen om niet naar de Brouwersdam te komen, maar naar Flauwe Werk
Ik heb daar bijna 20 jaar geleden 1x proberen te varen. Dat was geen succes toen, te weinig wind met te hoge golven.
Er waren veel bekende van de Blokkendam, dus ik had wel vertrouwen dat het goed moest komen.
Daar aangekomen was Menno net aan het optuigen, had al een zeil gesloopt. 2 vrienden van Menno gingen al weg, omdat ze niet door de branding kwamen.
De JP FSW 84 met 25cm Freewave en 10cm thrusters gepakt, genoeg vinnen om goed hoogte te kunnen lopen. Ice 5.3 er op.
Na een korte wandeling aan de water kant gekomen zag het er indruk wekkend uit. golven tussen de 1 en 2 meter. Overal brekende golven, zeker de eerste 200 meter.
Gekeken hoe andere het deden, beetje downwind starten en dan een opening zoeken om door de eerste golven te komen.
Opstappen viel al een beetje tegen door de stroming, maar ik was vrij snel in plane. Zoeken naar een lager punt in de golf en er overheen. Makkelijk. Volgende golf zat er dicht op. Geen keus, door whitewater om er overheen te komen. Dat lukte ook. Volgende golf gaf me geen ruimte, vol tegen de lip, en er in.
Na de golf proberen zeil uit het water te krijgen. Tegen de tijd dat de punt uit het water was: volgende golf. Punt onderwater duwen, adem in en onder duiken. Na de golf zeil omhoog halen, en er kwam weer een golf. Oke, dit kan lastig worden. Na een paar golven werd duidelijk dat dit nog moeilijk kon worden. Na nog wat golven kon ik de bodem eindelijk voelen. Maar dat hielp nog niet. Stroming te sterk en golven nog te hoog. Na nog een paar golven kon ik in ondieper water naar de kant lopen. Even uitrusten. Ik was heel ver van het begin punt: hoogte lopen over het strand. Maar eerst rust.
Nadat mijn hartslag weer lager was begonnen met hoogte lopen. Na een tijdje kwam ik bij het punt waar Menno op de kant stond, die was er ook niet door gekomen.
Samen even gekeken naar de andere. We zagen Jurjen heel ver downwind op de kant komen. We gingen nog een poging doen om dan evt bij Jurjen uit te komen.

Ik had als plan om gewoon heel ruim te gaan en wat te spelen met de heel lage golven. Op stappen, lage golf zoeken, beetje op golf rijden en dan opzoek naar de volgende. Ging best goed, maar ook hard downwind. Voorbij Jurjen probeerde ik te gijpen om naar de kant te varen, maar ging er in en kwam er niet meer op. Stroming te sterk om te kunnen beach starten. Dus dan maar weer naar de kant lopen. Alleen het laatste stukje in ondieper water kwam ik er op. Aan de kant weer begonnen met hoogte lopen. Ik was het verste downwind. Stuk later kwam ik bij Jurjen, samen naar Menno gelopen. Daarna met 3-en naar begin punt gelopen. Daar besloot Jurjen nog een keer te gaan. Ik was er eigenlijk wel klaar mee. Jurjen vaarde goed weg, maar werd bij de 4de golf ofzo toch gepakt. Ook Kees en Arjan gingen het water uit: niet te doen, wind veel te on-shore. Terwijl die toch wel redelijk goed aan het varen waren. Duidelijk: niet de dag voor het Flauwe Werk. Waarom ben ik hier? Om te verzuipen? Ik ga naar de Brouwersdam.
Jurjen kwam later ook aanlopen over de dam. Baseplate gesloopt. (alweer)

Blokkendam
Zelfde setje: FSW 84 met Ice 5.3, zelfde vinnen.
Wind full on-shore. Dus in het kommetje beginnen en dan langs de dam naar het midden strand. Er stonden geen steile golven, niks om te springen. Maar beetje cruisen om toch het gevoel te hebben dat ik vandaag heb gevaren ipv alleen gezwommen. Was alleen al wel behoorlijk moe, dus niet heel lang gevaren.

Wat een dagje. Pff, helemaal gesloopt bij het Flauwe Werk, dit was zeker geen goeie richting voor daar. Heel blij dat ikzelf en mijn spullen heel zijn gebleven. De dagen erna voelde het alsof er een vrachtwagen over me was gereden. Ik ga nog wel een keer, maar dan met warmer weer en betere richting.

Flauwe Werk

Aanwezig: Jurjen, Menno (flappie)

12:45 1.25 uur Wind: W/NW
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC Freewave 25cm/Makani Walu 2x10cm
Zeil: North Ice 5.3 - North Gold(b) 400cm - Aeron V-Grip 160-210
  Voor de zekerheid voor een grote vinnen set gekozen. Genoeg grip, kon hoogte lopen, maar er viel gewoon niet te varen op Flauwe Werk met on-shore wind. Meer hoogte gelopen over het strand dan gevaren.

Blokkendam

15:30 0.5 uur Wind: W/NW
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC Freewave 25cm/Makani Walu 2x10cm
Zeil: North Ice 5.3 - North Gold(b) 400cm - Aeron V-Grip 160-210
  Vinnen aan de grote kant, zeil stond niet helemaal goed, voelde niet stabiel. Setje had controle en liep goed hoogte. Stond vooral hoge deining, tot ruim een meter. Niks steils om te springen of te golfrijden, dus beetje freeriden.