Zomer storm, board test
Veel wind voorspeld, goed moment om ene keuze te maken tussen de AHD Power Wave 253 en de JP Single Thruster 75.

Druk op Kabbelaarsbank, veel bekenden. Die kwamen net het water af, 4.2 was te klein.
Dat had ik niet verwacht, voorspelling was toch echt 40+ knopen.
Even nog naar de wind gekeken, het waait toch echt. Misschien alleen een winddip.
Voodoo 3.7 met JP FSW 84 en MUFins 20/11,5 opgetuigd, de 3.7 zou de juiste maat moeten zijn, voor de zekerheid even de FSW 84 er onder doen.
In het begin wind nog net wat minder, maar dat was snel voorbij, wind nam heel snel toe. Moest even zoeken naar een fijne trim.
Ik was al snel aan het springen. Doorgeplaneerd gijpen ging ook goed. Alleen de vlagen werden steeds harder. Waardoor het board lastiger vaarde over de chop.
Het lijkt dus toch hard genoeg te waaien om te doen wat ik vandaag kwam doen: storm boardjes testen.

Voodoo 3.7 met AHD Power Wave 253 en WaveWarrior 22cm
Opstappen, planeren, springen en genieten. Controle, wat een rustig geeft de AHD vergeleken met de FSW 84. Niet gek ook, de AHD heeft een shape focus op controle, vergeleken met de FSW die vooral gericht is op vroeg planeren.
Zelfs met dit smalle board kon ik meestal wel gijpen, soms zelfs doorgeplaneerd. Springen ging goed, alleen golfrijden niet heel makkelijk met zoveel power in het zeil.

Voodoo 3.7 met JP Single Thurster en MFC 2K 22cm
Gekozen om de Single Thruster zonder thrusters te varen. Als je met zoveel power vaart wil je toch niet echt golfrijden, en het is Kabbelaarsbank, dus er zijn toch niet echt golven.
Daarnaast ben van mening dat in dit soort omstandigheden een single fin beter is, die vaart over de chop, niet door de chop. En door de hogere snelheid kun je ook meer zeildruk kwijt, dus meer controle in het zeil.

Veel gewisselt tussen de JP Single Thurster en de AHD. Kijken of ik een duidelijke winnaar kan vinden in dit soort extreme omstandigheden. De omstandigheden waarvoor ik dit board heb. Anders pak ik de FSW 84 wel. Ja, de AHD geeft meer rust, dus dat is de winnaar, maar verschil is niet heel erg groot. De JP is ook zeker een goed board, geeft ook veel controle en rust. De JP heeft natuurlijk het voordeel dat hij ook als thruster kan worden gevaren om er meer mee te golfrijden. Maar met dit soort omstandigheden zoek ik rust in een board, en dat bied de AHD gewoon net iets meer. Zeker over gemene chop/golven zijn de klappen die het board maakt stuk rustiger met de AHD. Met de AHD hoeft je gewoon minder op het board en de chop te letten, je kunt overal door/overheen. Met de JP is dat toch minder, is de chop nasty ga je meer focussen op ontwijken van chop.

Wat een dag, echte zomer storm, niet koud, en vlagen over de 45 knopen. Zeker na de buien werd het heel lekker. Jammer voor mijn maatjes die al vroeg waren begonnen en er wel klaar mee waren voor het echt lekker werd.
Ik heb mijn keuze gemaakt. Ik ga de AHD houden.

Kabbelaarsbank

Aanwezig: Jeroen, Jeroen (DonLimas), Jurjen, Martijn (Volvosurfer), Ron (SoulDragon)

11:30 0.25 uur Wind: Z/ZW 38/44 kts
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - MUFins X-Wave 20cm/MUFins X-Tri 2x11,5cm
Zeil: North Voodoo 3.7 - North XC65 380cm - Severne Enigma 150-200
  Eerste keer met de Voodoo 3.7 op de FSW 84. Wind was stevig, moest duidelijk meer trim in de 3.7 zetten, was even zoeken naar juiste trim, maar eenmaal gevonden was dat goed. Board was niet heel rustig op het water, maar dat is met de FSW 84 vaker met 40+ knopen.
11:45 2.5 uur Wind: Z/ZW
Board: AHD Power Wave 253 - Select Wave Warrior 22cm
Zeil: North Voodoo 3.7 - North XC65 380cm - Severne Enigma 150-200
  Na 3 jaar weer eens met de AHD gevaren. Wat een fijn board, alsof je op een lucht kussen vaart, dempt enorm de chop. Heel fijn in 40+ knopen. Je kunt het board volledig vergeten. Zeiltje stond erg goed: max trim. In de hardste vlagen 45+ knopen was het overleven. Maar over het algemeen heerlijk varen. Springen, beetje golfrijden. Gijpen ging soms zelfs door geplaneerd.
14:15 1.25 uur Wind: Z/ZW 38/46 kts
Board: JP Single Thruster 75 Pro - MFC 2K 22cm
Zeil: North Voodoo 3.7 - North XC65 380cm - Severne Enigma 150-200
  Setje werkte heel goed. Eerste keer met de Single Thruster als single vin. Controle goed, maar in de meest gemene chop toch minder dan de AHD. Door de chop heen is de klap van board op het water harder dan bij de AHD. Niet dat je dan gen controle hebt, maar wel onrustiger.