Onverwacht dikke storm
Voorspelling was wind toenemende tot 28 tot 32 knopen NNO. Niet echt de beste windrichting, maar als de wind niet verder naar oost draait is dat bij Brouwersdam zuid heel goed surfen.
In de ochtend bleek dat er toch geen regen kwam, dus rond 15:00 op de Brouwersdam.
Wind leek nog niet hard door te komen. Op het strand waren surfers met 4.2 en 4.7, de lichtere jongens vond 4.7 te groot, dus ben ik voor de 4.7 gegaan.
Mooie dag om voor het eerst met mijn nieuwe Goya Banzai zeilen te varen. Optuigen ging makkelijk, zeilen hebben best veel downhaul nodig, veel voorlijk spanning.

JP FreestyleWave 84 met Goya Banzai 4.7 en 21/10cm vinnen
Opstappen en planeren, beetje wennen aan de golven, die zijn best hoog, maar ook niet erg steil. Eenmaal voorbij de uitloper van de water inlaat volle wind en duidelijk te groot zeil. Naar de kant om trim aan te passen, meer outhaul, trapezelijnen goed zetten. Nog een keer naar buiten. Zeker beter, maar zeil is echt groot. Dan maar meer downhaul, ook al hoor je de Goya's niet te trimmen via de downhaul, alleen over de outhaul. Opzich heb ik best een tijdje redelijk kunnen varen, maar maatje kleiner was beter geweest. De Goya heeft een groot bereik, blijft stabiel voelen, niet overpowered, dus duwen met je masthand. Board wilde gewoon te snel. Dus tijd voor de AHD 75L, die is veel rustiger.

AHD Power Wave 75 met Goya Banzai 4.7 en 24cm vin
Een 4.7 op de AHD is altijd wel spannend. Zo weinig volume, dan heb ik toch wel wind nodig. Nou, dat bleek niet nodig. Het was gelijk planeren, meer dan wind genoeg. De AHD geeft wel meer controle. De snelheid is ook lager en beter regelbaar dan met de FSW, daardoor veel makkelijker varen in dit soort omstandigheden. Maar het zeil werd wel steeds slechter te houden, gewoon te veel power in je handen. Hoog tijd voor de 3.7.

AHD Power Wave 75 met Goya Banzai 3.7 en 24cm vin
Het was ff lastig omtuigen. Springvloed, bijna geen strand meer, te veel wind om op asfalt op te tuigen. Dus in het zand optuigen terwijl je probeerd zand uit de verlenger en mast te houden. Het water ingaan was best lastig geworden. Stukje ondiep water, daarna direct diep met een shore-brake van 1+ meter. Dus goed timen en snel planeren. Op het water was het direct planeren, ook de 3.7 was te groot. Alleen tussen de vlagen in was het wel heel leuk. Hoge deining, heel soms stijl. Lastig om een golf te vinden om te springen en golfrijden was eigenlijk helemaal kansloos. Was de meer overleven dan lekker surfen. De 3.7 hield zich goed: stabiel.

Aftuigen en naar huis. Alles is zand, het was leuk, maar zwaar. Goya's doen het goed, al was het niet de beste dag om ze goed te testen.

Dit is nog steeds Corona tijd: blijf zo veel mogelijk thuis. Ook is het nu rustiger in het ziekenhuis wil je de hulpdiensten en ziekenhuizen niet onnodig belasten.
Op de weg terug naar huis hoorde ik dat er een kiter was overleden bij Kamperland (Roompot). En de dagen daarna komt de grote schok. Op Maandag gaat het mis in Scheveningen: 12 (body)surfers komen in problemen, door stroming en 2 meter dik schuim. Uiteindelijk overleden er 5. Dan ga je toch nadenken. Ik was uiteindelijk overpowered met mijn 3.7 aan het varen, met vaak nauwelijks controle, in soms 2 meter hoge golven. Ook nog een tijdje zonder helm. Normaal is dat al niet erg verstandig, maar in deze tijd zou je dit in mijn ogen niet moeten doen. Achteraf had ik niet moeten omtuigen, maar naar huis moeten gaan.

Brouwersdam Zuid

15:15 0.5 uur Wind: N/NO 22/32 kts
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC Freewave (06) 21cm/Makani Walu 2x10cm
Zeil: Goya Banzai Pro 4.7 - Hot Kauli 400 - AL360 E3 Carbon 140-200
  Eerste keer met mijn Goya Banzai 4.7.
Was vanaf het begin al gelijk te groot. Outhaul al snel op max getrokken, dat hielp niet genoeg. Downhaul over max gezet, ook dat hielp niet genoeg. Vlagen waren gewoon erg hard, board versnelde te snel.
15:45 0.5 uur Wind: N/NO 25/36 kts
Board: AHD Power Wave 253 - Select Wave Warrior 24cm
Zeil: Goya Banzai Pro 4.7 - Hot Kauli 400 - AL360 E3 Carbon 140-200
  De AHD gaf duidelijk meer controle. Makkelijk om de snelheid over de golven te controleren. De FSW versneld gewoon veel sneller, en dat is in deze omstandigheden niet echt handig. Maar de 4.7 was nog steeds te groot.
16:30 1.25 uur Wind: N/NO 22/45 kts
Board: AHD Power Wave 253 - Select Wave Warrior 24cm
Zeil: Goya Banzai X Pro 3.7 - Goya Ninety Pro 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
  Eerste keer met de Goya Banzai 3.7. Wind was zelf voor de 3.7 te hard. Was ook vergeten om een kleinere vin te pakken, de 24cm was wel aan de grote kant, liep veel te makkelijk hoogte. Zeil over max getrimt, onderste outhaul oog, en nog was het zeil vaak te groot. Kon nog wel varen, maar echt relaxt was het zelden.