Eerste herfststorm
Flink storm verwacht, tot 9 bft.
Wind was Zuid in de ochtend en zou naar Noord of Noordwest gaan draaien.
Jurjen had bij het restaurant geparkeerd, handig, de bomen houden wind en regen tegen, op de kant stuk prettiger.
Wind was nog niet WNW, dus langs de kant was er helemaal geen wind.
Jurjen was met 6.8 freerace op het water maar kwam er af om om te tuigen: 5.3. Qua wind had ik makkelijker kleiner kunnen pakken, maar moest met de FSW 102 om weg te kunnen komen.

JP FSW 102 met Banzai 5.3 en Makani 26cm
Aan de kant dobberen, op de rand van het diepe wind: veel wind, samen met Jurjen naar de overkant, hoe verder we kwamen hoe harder de wind. Op de terug weg precies andersom, dichter bij de kant minder wind dan aan de overkant. Aan de overkant was het water ook vlakker, dus ben daarna eigenlijk alleen in het stuk gebleven waar meer golven waren en de wind net iets minder. Gelukkig was ik laatst al weer op de Grevelingendam geweest, dus was ik sneller weer gewend aan de golven, die echt anders zijn dan op de Brouwersdam. De 5.3 had ik al snel over maximum getrimmed, en dan nog was het meestal te groot. Maar opzich had ik bijna altijd wel genoeg controle om gewoon te varen, te springen en golf te rijden. Vooral op de rand van het ondiepe stonden er best leuke golven waar 3 back-side hits op mogelijk waren. Door de harde wind liep ik met de Makani 26cm zo makkelijk hoogte dat ik voor mijn gevoel steeds bezig was om downwind te komen. Eigenlijk moest ik naar een kleiner zeil en board, maar met de wind richting was dat niet te doen.

JP FSW 102 met Banzai 5.3 en Wave Warrior 24cm
Heel stuk beter dan de Makani, meer rust, meer druk op mijn voorste voet. Liep nog steeds makkelijk genoeg hoogte. Kon nog steeds golfrijden zonder spinouts te krijgen. Alleen waren de bochten ruimer, niet perse slechter, maar beetje wennen. Tot de wind ineens harder werd en de 5.3 echt niet meer dicht kon: de wind was gedraait naar WNW en kwam nu echt hard door. Tijd voor een kleinere set.

AHD met Banzai 4.2 en Wave Warrior 22cm
Getwijfeld tussen de 3.7 en 4.2. 3.7 zou kunnen, maar kijkend naar het water leek het schuim nog niet weg te waaien, dus dan is de 3.7 niet nodig, en als de wind iets terug zou draaien naar West was de 3.7 te klein om terug aan de kant te komen.
Eerste stuk minimaal, maar eenmaal in het diepe: harde wind. Snel naar de kant om de 4.2 strakker te zetten. Met de 4.2 uiteindelijk over max getrimd vaarde het heel goed tussen de hardste vlagen. Maar die hardste vlagen waren echt extreem. Die zaten vooral aan het begin van buien. In het begin wat wennen aan de AHD. Van de 102 overstappen op de smalle AHD is even wennen, maar eenmaal weer gewend ging zelfs doorgeplaneerd gijpen soms goed. Springen, back-side golfrijden. Genieten. Grevelingendam kan soms echt heel mooi zijn.
Door gevaren tot ik ver leeg was. Met nog meer kans op wind in het weekend is dat wel verstandig.

Steven en Yentel
Het was heel rustig, man of 10 op het water. Steven Van Broeckhoven en Yentel Caers waren er ook beide even, Yentel kwam toen Steven net weg was. Beide hebben even laten zien waarom ze wereldchampion zijn (geweest) en wat er mogelijk is op binnenwater. Steven startte met een planing Pushloop, en dat op de Grevelingen, zo clean zoveel controle!! Daarna nog wat Forwards, Backloops en de nodige freestyle tricks. Toen de wind draaide en toenam ging Steven naar huis. Voor ik met de 4.2 het water op was kwam Yentel aan. We gingen bijna gelijk het water op. Yentel gaat downwind, in de golven upwind en springt hoog, hoger dan ik iemand anders heb zien springen op de Grevelingen. Tijdens het dalen: Forward! Yentel deed een Staled Forward op de Grevelingen! Daarna volgde nog de nodige Backwards, Pushloops etc. Zijn Pushloop was hoger dan die van Steven, maar duidelijk minder gecontroleerd en zeker niet doorgeplaneerd. Heren thanks for the show! Nadeel, je denk spontaan dat je zelf helemaal niks kunt.

Helaas was de wind in het begin W en niet WNW, dus aan de kant helemaal geen wind en kon ik dus niet met een kleiner setje varen. Maar desondanks heb ik me goed vermaakt. Steven met Yentel zorgde voor het extra vermaak.

Grevelingendam

Aanwezig: Jurjen

14:45 1.5 uur Wind: W 12/30 kts
Board: JP Freestyle Wave 102 Pro - Makani Kaku 26cm
Zeil: Goya Banzai Pro 5.3 - Goya Eightyfive Pro 400 - AL360 E3 Carbon 160-220
  Werkte heel goed, zeil was vaak erg groot, maar had nog wel controle. Vin was wel groot, kon veel te makkelijk hoogte lopen, totaal geen druk op mijn voorste voet.
Springen ging goed, best wat leuke golven te vinden om back-side te wave rijden. Alleen in de hardste vlagen was het echt wel een uitdaging. Een 4.2 zou veel beter zijn. Maar omdat de wind nog te west was, was er aan de kant geen wind en was ene kleinere set dus geen optie.
16:15 0.75 uur Wind: W 12/30 kts
Board: JP Freestyle Wave 102 Pro - Select Wave Warrior 24cm
Zeil: Goya Banzai Pro 5.3 - Goya Eightyfive Pro 400 - AL360 E3 Carbon 160-220
  Midden op de Grevelingen was het zeil te groot, maar aan de kant geen wind, wind was nog te west. De Wave Warrior 24cm geeft meer controle dan de Makani 26cm. Meer druk op mijn voorste voet, meer controle. Board lijkt wel minder kort te draaien, misschien komt dat omdat het board niet meer over mijn achterste voet draait.
17:15 1 uur Wind: W/NW 28/45 kts
Board: AHD Power Wave 253 - Select Wave Warrior 22cm
Zeil: Goya Banzai X Pro 4.2 - Goya Ninety Pro 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
  Was even wennen, van de 102 overstappen op de 75 liter, zo veel smaller. 4.2 stond al snel maximaal getrimd, vlagen waren soms echt extreem. In de hardste 40+ knopen was het niet te doen, maar verder was het heerlijk. Golven werden nog hoger, nog leuker golfrijden en springen. Controle van de AHD was weer geweldig.