Eerste storm van het jaar
15 graden voorspeld en tot 40 a 45 knopen ZW. In de ochtend waren de metingen lager: 25 a 35 knopen.
Bij aankomst waren er mensen die stopte met 3.0 en 3.5 omdat het te hard waaide. Kijkend naar het water begreep ik het niet. Ik zag geen witte waas boven het water. Dan heb ik mijn 3.7 toch niet nodig? Dus eigenwijs: 4.2 gepakt. De wind zou na 14:00 ook wat gaan afnemen, dus dan liever iets te groot beginnen.

Banzai 4.2 met Goya 81 en 21/10 vinnen
Zeil te groot: meer trim. Zeil te groot: over max trim. Oeps, verkeerde keuze. In de vlagen was het nauwelijks vaar baar. Alleen in de windgaten was het goed te doen. Setje liep ook veel te makkelijk hoogte.
Dan toch maar de 3.7 optuigen en gelijk een kleinere center vin pakken.

Banzai 3.7 met Goya 81 en 19/10 vinnen
Met de 3.7 op maximum trim was het goed varen. Hardste vlagen waren pittig, maar nog wel te doen. Nooit echt stil staan. Soms waren de golven heel goed, 2 back-side hits waren vaak mogelijk. Enkele keren zelfs 3 en een keer zelfs 4 hits: heel tof. Maar ene paar pogingen tot front-side rijden gedaan: 1 keer lukte heel goed. Later kwam het water op en werd het water meer choppy en werd goed golfrijden lastiger. Springen werd dan weer wel iets beter, zeker met rechts voor. Na een tijdje nam de wind een beetje af. Iets minder trim in het zeil, dat hielp kort, wind nam verder af: tijd om te stoppen.

Helaas had ik mijn oude AHD niet meegenomen, anders had ik de AHD heel goed tegen de Thruster 81 kunnen testen. Dat zal moeten wachten op een volgende storm.
Foute keus om met 4.2 te beginnen, ik had echt gelijk de 3.7 moeten pakken. Met de 3.7 was het goed varen. Strak blauwe lucht, 15 graden. Helemaal niet koud, maar het water was wel nog erg koud. Dat viel elke keer tegen als ik er in viel.
Heerlijk om weer eens met 3.7 in een storm te hebben gevaren.

Blokkendam

Aanwezig: Ronny

12:45 0.5 uur Wind: ZW
Board: Goya Custom Thruster 81 - Select X1 21cm/MFC TF 2x10cm
Zeil: Goya Banzai X Pro 4.2 - Goya Ninety Pro 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
  Eerste keer echt storm met de Thruster 81. Gekozen voor 21/10cm vinnen: iets langere center met wat kleinere thrusters, ik geloof dat in heel choppy water een iets langere center fijner is omdat je dan meer kans heb om je vin in het water te houden: minder kans op spinouts.
4.2 was te groot. Zelf over maximum trim hielp niet in de harde vlagen. Zelfs golfrijden was bijna niet mogelijk: te veel kracht op zeil en mast. De 21cm center vin leek ook te groot, ik liep te makkelijk hoogte.
13:30 2.25 uur Wind: ZW
Board: Goya Custom Thruster 81 - MFC TF RTM 19cm/MFC TF 2x10cm
Zeil: Goya Banzai X Pro 3.7 - Goya Ninety Pro 370 - AL360 E3 Carbon 140-200
  De 3.7 en 19cm center vin waren een veel beter keus. Alleen de aller hardste vlagen waren nog wat lastig, maar kon ik nog wel hebben. Daar buiten was het heerlijk varen. In het begin waren de golven nog mooier, soms lange lijnen. Een heel mooie met 3 heel goeie back-side hits. Enkele front-side pogingen gedaan, dat lukt een keer, heel leuk. De Goya 81 lijkt goeie controle te hebben, ook in de hardste vlagen. Door de wat bredere tail blijft het boord ook rustig planeren als je er de rem op zet. Het board kan langzaam planeren, en dat is in een storm echt fijn. Springen, zeker op de weg terug naar het strand ging heel goed. Naar buiten was ik door de storm wel wat voorzichtiger, dus niet heel vaak geprobeerd.