Regiocup Veerse Meer
Voorspelling was erg goed, ZW 18 a 22 knopen, en heel de dag constant.
Was er op tijd, wind leek tegen te vallen. Snel een paar setje optuigen, eerst de 7.3, toen de 8.4, intussen kletsen met wat surfmaatjes. Toen snel inschrijven en skippersmeeting. Na overleg met Hans, Orion en Dave besloten om toch nog een keer silverfleet te varen.
Na de skippersmeting het water op gegaan om de baan te checken, een gevoel te krijgen voor de startlijn en de tijd nodig om goed te starten.

De goldfleet mocht eerst starten, maar al snel bleek dat de wind inzakte en eerste boei te hoog lag. Dus de goldfleet mocht nog een keer starten, dus had ik nog meer tijd om een goed gevoel te krijgen. Nog even snel langs te kant voor een hapje en een slok drinken.

1ste heat
Start was redelijk, op iets van 6 a 7 seconden als 3de over de streep, Andrea lag een board lengte voor, Orion had een goede start en was als eerste bij de eerste boei. Orions gybe was alleen slecht, ik kon binnendoor, viel ook wel stil om hem te ontwijken maar was met een paar keer pompen snel weg. Daarna lag ik eerste en geen fout meer gemaakt. Voorsprong nam alleen maar toe. Vanaf de laatste boei naar de finish was 1 heel lang rak, heel erg downwind. Dat was wel even spannend, laatste stukje was zo ruim dat ik heb uitgehaakt en rustig naar de streep ben gevaren, ik lag ver genoeg voor. Ruim 1ste

2de heat
Start een heel stuk beter, op 2 a 3 seconden als 1ste of 2de over de streep. Andrea zat naast me, iets hoger aan de wind.
Samen richting eerste boei, heb in het begin wat hoogte gelopen om Andrea zo te dwingen meer hoogte te lopen waardoor ze snelheid verloor en ik weg kon lopen. Daarna ruim naar de 1ste boei, daar was ik met misschien wel 20 meter voorsprong op Andrea en de rest. Wind was duidelijk minder dan in de vorige heat. De rest van de heat foutloos gevaren, alle gyben door geplaneerd. Keurig en ruim 1ste.

3de heat
Ik planeer richting start, probeer goed te timen, Mijn horloge piepte op de streep, maar de toeter is 1 seconden later, was ik te vroeg? Geen idee, gewoon door varen! Andrea zat weer dicht achter mij, wat kan die meid starten. Ik kwam ruim als eerst bij de eerst boei, by de gybe viel ik stil, maar met wat pompen kwam ik weer wel in plane, nog steeds eerst omdat Andrea ook stil was gevallen. Ik kwam een paar deel nemers dobberend tegen, wind was er g licht, zou de heat worden gecanceled? Nog geen vlag op de boot. Na de 3de boei richting finish zag ik wel de blauw/wit geblokte vlag op de boot. Heat gecanceled, jammer, ik lag 1ste.

Ik ben naar de start boot gegaan om te vragen hoe mijn start was: Ik was precies op tijd, wedstrijd leiding was net te laat met de toeter, dus niet vals!! Die was strak! Daarna in de buurt van de boot gewacht tot de volgende poging. Met 2 minuten zouden ze weer een nieuwe start procedure beginnen.

3de heat (2de poging)
Met nog 1 minuut op de klok was alleen Andrea er bij de start. Iets verder achterin zag ik Ko ook nog aan komen, 3 man in een heat. Das erg weining. Mijn start was weer strak, 1 seconden op de klok. Foutloze heat, makkelijk als eerste richting finish. Echter zag ik heel de tijd NED-181 al een tijdje ruim voor me varen, maar die was niet mee gestart. Bij de Finish lag hij nog een meter of 50 voor. Hij ging ook de kant op, ik ook de kant op. Je, hij was eerder! Nee dat kan niet, hij was niet gestart. Later melde de start boot dat NED-181 was gestart toen de gele vlag omhoog was gegaan (1 minuut signaal), dus 1 minuut te vroeg was gestart, sorry Harry. Dus 1ste!

4de heat
Ik stond nog op de kant te praten over het feit dat ik NED-181 een minuut te vroeg was gestart in de vorige heat en dat de wedstrijd leiding dat over het hoofd had gezien toen ik door een piep van mijn horloge wakker werd geschut, wedstrijd gaat door. Ja hoor 3 minuten vlag was al oomhoog. Drinken weg zetten en spullen pakken. Met 2 minuten op de klok het water op, snel hoogte lopen richting start: 15 a 20 seconden te laat over de start, helemaal op pin-end dus hoogte lopend naar de eerste boei, alleen Ko en natuurlijk Andrea voor me. In de heat Ko nog ingehaald bij een boei, maar Andrea was te ver weg: 2de

Na de 4de heat pauze. In de pauze nam de wind flink toe. Dus maar even met de iSonic 111 en 7.3 het water op om mijn setje goed af te stellen en even gevoel te krijgen voor de iSonic.

5de heat
Nou er was wind, start was bij iedereen minder strak dan de andere starts, ik was als eerste weg, maar wel met iets van 8 seconden te laat. Andrea natuurlijk weer dicht daar achter. Met de iSonic 111 ging het een stuk sneller, was dan ook met een ruime voorsprong bij boei 1, goeie gybe, op naar boei 2. Zet de gybe in, zeil flip, haakt mijn trapeze in. In het water. Snel water starten, hoor al een andere surfer, maar sta op de plank als hij achter me stil valt, nog steeds eerste! Ik pomp 1x, maar niet goed: Catapult en weer er in. Oei dat is stom, nu kan ik het wel vergeten wat het hele veld is al bij en om boei 2. Met veel moeite zeil er weer uit gekregen en uitgeput weer onderweg. Al snel een man of 5 voorme gok ik zo, en ja hoor Andrea zie ik voorop varen, het zal weer eens niet. Het goed uitgevaren, bij boei 3 nog iemand ingehaald en liep goed in op een paar mensen richting de finish, maar haalde het niet.

6de heat
Het was bijna back to back starten, dus snel hoogte lopen, paar keer proef gevaren richting start en toen 3 minuten signaal. Maar al bij de 2 minuten voelde ik de wind inzakken, ook in de goldfleet vielen mensen stil richting finish. Maar ja, geen tijd om setje te gaan wisselen. Bij de 30 seconden begon ik aan te planeren. Waar is Andrea? Als die deze wint wordt het wel heel spannend. Ik zie Andrea heel ver weg, opkruisend met haar 7.6. Die is wel snel haar setje gaan wisselen. Rustig blijven en focussen. Super strakke start. Echt op top speed met de iSonic binnen 1 seconden. Ko en Harry zatten er ook goed bij en kon ik achter me horen, maar ik had ruimte genoeg. Eerste boei lag ik eerste met een meter of 20 voorsprong. Maar de wind viel weg, al bij het inzetten van mijn gybe viel ik stil. dobberend om de boei, hopend op een vlaag. Alle andere vielen gelukkig ook stil, al had ik het vermoeden dat ik met het kleinste setje stond. Er kwam een vlag, pompen en weg was ik weer. Verder heel de race geplaneerd, vaak wel op mijn tenen en ook hoogte lopen richting boeien was soms lastig met de Venom, maar alles lukt. Toen het rak richting finish. Ruim voor iedereen was ik om de waterskie baan, maar toen moest ik ruimer, ik voelde al dat ik weinig druk had, voorzichting zo ruim als ik kon, maar dat ging langzaam, soms een pomp slag maar er was gewoon te weining wind. Achterom kijkend zag ik Ko en Harry en nog een paar al aan komen. Gellukkig vielen ze ook stil, alleen Harry plannerde tot naast mij, maar zat nog hoger dan ik, Harry mist stapt zich ofzo en ging er in. Dobberend richting finish, ik lig nog eerst hoor ik iemand planeren. En ja hoor, op de streep met 20cm verschil 2de

Op de kant de zie ik de jongen aan komen met zijn setje waarmee hij de laatste heat had gewonnen: 9.2! dat was ruim 2 meter meer dan ik dat hij uberhaupt zo lang nodig had gehad om me in te halen, er stond echt te weinig wind voor mijn setje, ik zat vaak echt ver van top snelheid.

Het waren niet de makkelijkste omstandigheden, maar de AHD GT85 heeft zich weer eens bewezen, wat een top board in dit soort omstandigheden.

Ik ben vandaag 1ste geworden in de Silverfleet. Dat voelt goed, ik ben duidelijk veel gegroeid dit jaar. Ik was eigenlijk een maatje te groot voor de Silverfleet, volgende keer maar Goldfleet varen al weet ik dat ik daar niet eens in de top 10 kan varen. Maar wat nog niet is kan nog komen.

Schotsman Surfspot

11:45 1 uur Wind: Z
Board: AHD GT 85 - Drake R13 Race 60cm
Zeil: North RAM F9 8.4 - North Platinum(11) 490cm - AL360 E3 Carbon 210-270
  Setje liep goed. Kon overal planeren en ook makkelijk hoogte lopen.
12:45 2 uur Wind: Z/ZW
Board: AHD GT 85 - Deboichet R10 M+ 56cm
Zeil: North RAM F9 8.4 - North Platinum(11) 490cm - AL360 E3 Carbon 210-270
  Met meer wind ging het erg lekker, soms was de wind wat minder en was het lastig hoogte lopen, maar ging nog altijd een stuk beter dan de andere surfers in de silverfleet.
15:30 1.5 uur Wind: ZW
Board: Starboard iSonic 111 - C3 Venom v2 40cm
Zeil: North RAM F9 7.3 - North Platinum(09) 460cm - Neil Pryde X9 180-230
  Eerste heat ging goed, genoeg wind en setje liep lekker, maar 2de heat met dit setje was de wind minder en was het heel de heat op het randje.