Regiocup Zuid, te weinig wind: Geen officiele races
Voorspelling zag er redelijk goed uit 14 tot 18 knopen: NNW. Niet de beste richting, zeker niet voor Kabbelaarsbank. Maar wie weet.
Bij aankomst zag het er zeker goed uit. Snel melden bij de race-office en spullen optuigen. Ik was goed op tijd en had dus alle tijd om mijn 9.0 en 8.0 klaar te leggen.
Zeker bij de 8.0 had ik meer tijd nodig dan gepland. XT verlenger ga de geest, veer kapot. Bleek nog geen wedstrijd nummer in te zitten: Goed dat ik op tijd was.

Long-distance
Het plan was om een long-distance te varen om daarmee te bepalen wie in welke vloot kwam.
Tot zo ver het plan. Eenmaal met 40 surfers op het water bleef er geen wind over. En als de boei dan ook nog in de luwte achter het surfcentrum ligt lukt dat niet.
Man of 10 was bij redelijk goed weg bij pin-end en haalde de eerste boei, 2 man vanaf de boot kwamen later in plane, maar moesten wel heel ver downwind in te lichte wind, ik starte in het midden van het veld en volgde na wat pompen. Bij de boei zag ik wat mensen stil staan en iemand zwemmen. De 2 man vanaf de boot waren stil gevallen, dus ik gijp ruim om snelheid te houden, maar kom niet meer in plane, voor me een man of 5 stil staand en nog een man of 3 of 4 in plane ver weg. Ik hoor een vluitje en zie een boot varen, afgeblazen... duh te weinig wind.

Na wat overleg op de kant werd besloten om fun race te gaan varen. Wind draaide te veel en was te vlagerig om echte races te varen, maar we konden nog wel trainen.
Er werd een 8 uit gelegd, veel makkelijker voor de organisatie met de draaiende wind: kwestie van boei 1 verlegen om de baan halve wind te houden.
Ik werd in vloot B ingedeeld, dat lijk me momenteel ook wel mijn plek. Zeker met het Waddenteam aanwezig.
We zouden in vloot volgorde A-B-C varen, en dat dan 3 keer.
Ik ging gelijk met Adriaan het water op, die ging heel ruim, dus die maar gevolgd, en was dus heel snel bij de start.

Heat 1
Het was vrij druk in het start gebied en ik had wat moeite om te bepalen wat een tactische positie was om te starten. Ik koos er voor bij de boot te starten, daar was het druk, ik was best vroeg, beetje snelheid minderen, maar voor me gingen ze nog hard door. Ik was niet te vroeg, dat wist ik, maar over de andere twijfelde ik. Bij de 1ste boei was het heel druk, beetje ruimer gijpen, stil vallen met redelijk wat andere. Peter dobberde net hoger aan de wind voor mij waardoor ik niet weg wist te komen, pas na vele meters dobberen wist ik een vlaag te pakken en onder hem door de pompen. Maar intussen waren er al redelijk wat weg. Rest van de race was het planeren en pompen bij de boeien. Niet mijn race.
Achteraf bleken er 3 te vroeg over de lijn te zijn: dus 3 plaatsen naar voren: 4de.

Pauze
Na de heat was het wachten op mijn volgende heat. Dat duurde lang en ik moest naar de WC, dus hoogte lopen naar de kant. Bleek de A vloot een general recall te krijgen.. Dus alle tijd om mijn start te halen.
Maar tegen de tijd dat ik bij de start was werd iedereen naar de kant geroepen. Door alle surfers op het water was de wind zo verstoord dat planeren erg tegen viel. Dat heb ik ook gemerkt, ik was als bijna de laatste van het water, hoe minder surfers op het water, hoe beter de wind.
Dus kwam er een nieuw plan, alleen de vloot die een heat moet varen gaat het water op, rest blijft op de kant. Elke vloot doet

2de Heat
Dit was duidelijk beter, meer wind om te varen. Met invaren merkte ik dat het eerst rak best ruim was, dus voor pin-end gekozen zodat ik niet al te ruim naar de eerste boei moest.
Redelijk dicht bij de startlijn gewacht, was bang voor windgaten. Wind zat wel heel erg mee, was te vroeg, hield nog in, maar was ruim 2 seconden te vroeg. Het was een fun-race dus wel gewoon mee gevaren.
Voor de eerste boei werd ik nog ingehaald, en kwam in de vuile wind en verloor daardoor enkele plekken. Verder goed gevaren, niet gevallen: Valse start

3de Heat
Weer een poging voor een pin-end start, dom, pin-end lag duidelijk ongunstig. Keer zo man of 8 over me heen. Gelukkig was mijn snelheid niet slechter dan bij de rest, dus kon ze bij houden toen ik eindelijk vrije wind had. Als er dan nog een paar vallen bij de boeien en mensen tegenhouden, dan kun je makkelijk wat plaatsen goed maken: 4de

4de Heat
Als pin-end niet werkt, dan maar in de drukte bij de start boot. Ik dacht goed te zitten bij de start, zeil dicht, iedereen achter me, timing controleren. Nee, ik ben zelfs laat. 2 seconden te laat over de streep, maar nog steeds eerste en de rest echt 1 a 2 seconden later. Snelheid naar de eerste boei leek niet hoog, maar de rest leek ook niet dichterbij te komen. Eerste boei ging de gijp niet heel goed, ik viel stil, de rest gelukkig ook, en ik was wel als eerste weg. Daarna geen fouten meer gemaakt. Max zat steeds een meter of 5 achter me. 1ste, die ouwe kan het nog.

Onze 3 heats zaten er op, naar de kant en afwachten. Daar kregen we al snel te horen dat het er voor ons op zat.

Helaas geen officiele resultaten, maar de strijd op de baan was er niet minder om.
Heel blij met dit resultaat, ik kon heel goed mee komen in de B vloot, ongeveer het niveau dat ik altijd heb gehad.

Kabbelaarsbank

10:30 0.75 uur Wind: N
Board: Starboard iSonic 127 - Boss 6.0 S- 49cm
Zeil: North Daytona 9.0 - Epic Race 520cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Als een van de eerst op het water, makkelijk planeren, maar toen er 40 man op het water was voor een massa start werd het lastig, wind leek weg, water heel choppy. Echt met moeite kon ik nog in plane komen.
11:15 0.5 uur Wind: N/NW
Board: JP Super Lightwind 90 - Select S11 61cm
Zeil: North Daytona 9.0 - Epic Race 520cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Kon zeker makkelijker in plane komen, liep ook echt beter hoogte, misschien was de 61cm zelfs aan de grote kant. Maar de SLW versnelt gewoon niet zo goed als de iSonic 127 en voor gijpen heb je echt veel meer ruimte nodig. Geen probleem als je voor de fun aan het varen bent, maar voor wedstrijden niet handig. En het gewin aan aanplaneren heeft geen nu als de races toch niet door gaan met zo weinig wind. Besluit genomen, de JP gaat weg, de iSonic blijft.
12:15 1.25 uur Wind: N/NW
Board: Starboard iSonic 127 - Boss 6.0 S- 49cm
Zeil: North Daytona 9.0 - Epic Race 520cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Wind was minimaal, water door alle surfers een klotsbak. Had je een goeie vlaag dan kon je planeren. Hoogte lopen viel soms tegen, kon met moeite de 2de boei halen. Voor dit soort minimale omstandigheden nog eens een van de langere vinnen testen.
14:30 1.25 uur Wind: N/NW 8/14 kts
Board: Starboard iSonic 127 - Boss 6.0 S- 49cm
Zeil: North Daytona 9.0 - Epic Race 520cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Mooie wind voor de 9.0, zeker niet max. Baan was een 8, en hoogte lopen ging makkelijk. Als het niet te druk was bij de boeien was door geplaneerd gijpen zeker te doen. Snelheid leek niet hoog, maar de rest ging even hard, wind was dan ook niet heel hard. Alleen in de wind gaten soms lastig hoogte lopen. Meet een paar keer pompen kon ik eigenlijk altijd wel planeren.