Stevige wind met lastige golven
Heel de week ZW voorspeld, maar zoals de laatste tijd altijd: wind was uiteindelijk toch zuid.
Er werden veel verschillende zeilen gevaren, van 4.0 tot 6.0. Wind varieerde blijkbaar veel, stonden veel surfers te dobberen, dus niet te klein gekozen.

FSW 102 met Ice 5.3 en Makani 26cm
Achter de dam dobberen, maar al snel wind en planeren. eenmaal verder op het water meer wind, veel meer wind. Flink meer trim, maar zeker te veel wind. Paar baantjes geprobeerd, maar viel niet heel goed in te varen. Enkele golfritjes, maar niet prettig met zoveel power in je handen. Dichterbij de kant achter de dam ging het een stuk beter, maar daar was het een stuk saaier.

Tijd voor iets kleiners, maar wordt dat 4.7 of 4.2? Als de 5.3 met meer dan max trim al veel te groot is zal de 4.7 ook wel groot zijn, dan misschien liever de 4.2 op minimum trim.

FSW 84 met Ice 4.2 en K4 Rockets 18/12cm
Achter de dam wat lastig, de 4.2 was echt te klein, ook in de open wind was de 4.2 aan de kleine kant. Met minder trim in de 4.2 kon ik achterin wel heel te tijd planeren. Met opkomend water kwamen ook de golven, en nam ook de wind flink toe. Al snel meer trim in de 4.2, Door de zuiden wind waren de golven bijna haaks op de vaarrichting, maar kort op elkaar en stijl, dus lastig overheen of tussendoor te varen. Ook springen is niet zo makkelijk omdat je je board niet goed tegen de golven kunt zetten, enige optie, ruime wind en dan net voor een stijle golf tegen de golf draaien, en met de snelheid kun je dan wel lekker hoog springen. Terug naar binnen waren er soms echt leuke golven en kon ik vaak meerdere golfen achter elkaar rijden. Door gevaren tot de 4.2 zelf met maximum trim te groot was.
Omdat de wind zo zuidelijk was, en achter de dam minder wind was de AHD 75 liter geen optie, maar die had zeker meer controle gegeven en een stuk makkelijker hebben gevaren.

Conditie is nog niet terug, en in deze omstandigheden was het zwaar varen.
Lekker om weer eens met veel wind te hebben gevaren, hopelijk snel weer eens een goeie ZW ipv Z.

Blokkendam

14:00 0.5 uur Wind: Z 18/28 kts
Board: JP Freestyle Wave 102 Pro - Makani Kaku 26cm
Zeil: North Ice 5.3 - North Platinum 400cm - AL360 E3 Carbon 160-220
  Te groot, alleen bij de kant achter de dam was het redelijk te doen, maar in de open wind was het echt te groot. Nog even met meer dan maximum trim geprobeerd, dat werkt alleen in de windgaten.
14:45 1.5 uur Wind: Z 28/42 kts
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - MFC Freewave (06) 21cm/Makani Walu 2x10cm
Zeil: North Ice 4.2 - North Platinum 370cm - AL360 E3 Carbon 140-200
  In het begin, achter de dam: te klein. In de open wind met minimum trim goed. Wind nam snel toe, uiteindelijk met max trim was zelfse de 4.2 te groot. Golven waren kort, stijl en bijna haaks op de vaarrichting, lastig tegen in varen. Daar in tegen was terug richting de kant heerlijk golfrijden. Zeker toen de wind niet zo extreme was werkte setje erg fijn. Soms lekker springen.