NK Grevelingendam: Dag 2: Course Race
Weer wind voorspelt, stuk meer dan voor gisteren. Heel de dag 16 a 18 knopen met vlagen 22. Als ik de wedstrijdleiding was had ik voor slalom gekozen. Maar nee, weer course race. Dus nog snel een wedstrijd nummer in mijn 7.5 geplakt. Die zou wel eens nodig kunnen zijn.
Vandaag gelukkig niet alleen, Saskia was er ook weer bij en ook tn wilde weer wat heats mee varen. Kijkend naar de schuimkoppen op het water waaide het duidelijk stevig. Maar doordat het schuin aflandig was was er op de kant (wind stil) niks van te merken. Het was weer lekker op de kant. Snel mijn 7.5 en 9.5 opgetuigd, overtuigd dat het 7.5 zou worden, maar mocht de wind inkakken, dan kon de 9.5 maar alvast klaar liggen.

10:00 skippersmeeting: Melding: 15 tot 19 knopen op de baan gemeten.. Dat is weinig, ik had 18 a 23 verwacht. Dus Toch maar de 9.5 pakken. Snel pak aan trekken en het water op, eerste start: 10:30.

Wind was meer west, dus vanaf de kant kon nu in 1 rak naar de start (en terug) worden gevaren, stuk fijner. Onderweg naar de startboot merk ik dat ik mijn start horloge niet bij heb.. Niet slim, maar ook weer niet zo erg als bij een slalom wedstrijd. Op de startboot stond de uitstel vlag, oke, dus snel heen en weer naar de kant voor mijn Horloge. Waaide flink, halve wind was nauwlijks te varen. Ruim ging heel goed.

Heat 1
Als enige weer gestart over pin-end, wat duidelijk gunstiger was. Het waaide een stuk harder dan gisteren. Het was zwaar, zeil maximaal getrimmed en zwaart niet eens helemaal uit en dan tegen de golven in hoogte lopen. Ik was als 4de bij de 1ste boei. Waar kwamen die technos zo snel vandaag? Naar de 2de boei haalde ik er 1 in, ik liep echt veeel harder ruime wind dan de technos. Onderweg naar de 3de boei kwam we dicht onder de kant en daar was de wind wat minder, Ik gybe-te vroeg in de hoop op meer wind op het water. Ik probeerde ruim naar de 3de boei, maar daarvoor was de wind net iets te weinig en de Technos waren al weg bij de boei voor ik er was, en die heb ik ook niet meer terug gezien. Spannender, waar was Saskia, die had ik helemaal niet gezien, die lag zeker niet voor mij. De race uitgevaren, eindigde ergens achter een stuk of 4 a 5 technos, maar 1ste bij de raceboards.

Heat 2
Weer een pin-end start, wind leek gedraaid en ik kon maar net voor de startboot langs, zwaard raakte zelfs de anker lijn, foute keus. De Meeste technos waren dan ook ruim eerder bij de 1ste boei. Downwind kon ik een aantal langzamere technos inhalen, maar de toppers heb ik echt niet meer gezien. Vanaf boei 3 hoogte lopen en eens zoeken waar Saskia is, was ze me voor? Nee, die was pas net bij boei 1, oke, die heeft het duidelijk zwaar in deze harde wind en golven, want andere keer was ze toch echt te snel.
Terug richting boei 2 wilde niet echt lukken, hoogte lopen ging niet, wind was minder en iets gedraait, en samen met een stuk of 5 technos gingen we midden door de start van de Formulas, ik ging 5 seconden voor hun start over de lijn en lag dus behoorlijk in de weg, maar het ging gelukkig goed. Ik snap echt niet dat ze de start niet even hebben uitgesteld. Ik eindig, ik gok, achter dezelfde 4 a 5 technos als de eerste heat. Maar weer 1ste bij de raceboards, Saksia heeft de heat niet eens uitgevaren, ging gewoon niet.

Pauze
En weer kwam tijdens de pauze de bewolking en nam de wind af, herhaling van gisteren?

Heat 3
Tijdens het varen naar de start was de wind al duidelijk minder. Ik starte weer over pin-end, niet slim, had moeite met hoogte lopen, leer ik het dan nooit? Richting 1ste boei was ik 4de ofzo, Sakia was ruim 1ste en een paar technos er tussen. Wind was echt heel weinig en mijn zeil stond nog op Max trim.. Dat werkte niet echt. Reace best goed gevaren, maar niemand in kunnen halen. Was denk ik als 6de binnen, en als 2de raceboard.

En toen begon het wachten, wachten tot alle Technos en Formulas binnen waren. Er waren steeds meer Formulas die stil vielen en ja hoor, heat voor de Formulas werd afgeblazen. Toen alle formulas weg waren was het nog steeds wachten. Komt een bootje aan, met Roel er in, en toen nog de baan draaien, ik denk dat we bijna 30 a 40 minuten hebben zitten wachten op het water, en het was best koud. (Grrr)

Heat 4
We mochten eindelijk weer. Beetje stram en moe van de kou gestart, bij de boot, samen met Saskia. We liepen samen hoogte richting de 1ste boei. Ze liep langzaam uit. Hoe doet ze dat? Ik vond haar een beetje vroeg overstag gaan, ik vaarde iets ver door. Ik zag dat Saskia de boei niet ging halen en dus nog 1x overstag moest. Ik haalde de boei met 1x overstag, liep daarmee wel in op Saskia, maar ze was nog steeds voor. Naar boei 2 en daarna 3 liep ze steeds verder uit. De Technos konden niet mee komen, raceboards zijn echt sneller als er niet wordt geplaneerd. Toen ik weer bijna bij boei 2 terug was zie ik Saskia gewoon even stil staan en kletsen met iemand in een van de boten. Ik denk nog, dat is arrogant.. Maar is zag al snel dat er 2 boten lagen met een vlag voor ingekorte race er op. Dus de finish was verplaatst. 2de.

Het was ruime wind, en met weinig wind terug naar de kant. Ik zag dat de Formulas aan het verzamelen waren voor een start, tuurlijk, in deze wind. Dat gaat echt niet lukken. Ik stap op de kans en hoog een heel laag en lang gerommel, onweer? Dat zal toch niet. Ja wel, onweer. Iedereen wordt van het water gehaald en iedereen is nog maar net aan de kant als het onweer bijna boven ons hangt. Gelukkig goed gedaan. Het begint te gieten. Organisatie geeft de melding einde wedstrijden, dus opruimen.

Een bijzondere dag. In het begin de wind die ik verwachte, maar volgens de wedstrijdleiding niet zou komen en in de middag buien en nauwelijks wind. De Technos en Raceboards hebben weer 4 heats kunnen varen tov van de 2 voor de Formulas. Dus met totaal 8 heats dit weekend hebben we veel gevaren en zoals logisch ben ik vandaag 1ste geworden, meer het geeft niet echt een overwinnings gevoel omdat ik op zaterdag alleen was en vandaag met Saksia samen, ton had wel ingeschreven, maar uit eindelijk niet gevaren. Het was een leuk weekend, sfeer was weer erg relaxed en gezellig, in de ochtenden was het echt super weer en wind, middagen waren duidelijk minder.

En nu? Voorbereiden op mijn eerste WK?

Grevelingendam

10:15 4.5 uur Wind: W/ZW 6/22 kts
Board: Fanatic Ultra Cat - Pro-Limit RS 40cm
Zeil: North R-Type 9.5 - North Platinum(11) 490cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  In het begin ging het maar net, zeil op max trim, hoogte lopen was echt zwaar en hard werken. Maar downwind was nog steeds relaxed en makkelijk. Later was de wind minder en was het met minimale wind en pompen de baan varen.