NK Slalom - dag 1
Stevig wind voorspeld, maar koud, heel koud voor Mei: 6 tot 10 graden: brrrr.
Ik was er op tijd, skippers-meeting was uur verlaat wegens de kou, eerste start werd uiteindelijk 1 uur.
Voor de zekerheid maar veel spullen optuigen: 7.0 lijkt de juiste maat. 8.0 voor de zekerheid als de wind tegenvalt.
Iedereen heeft ook nog kleiner opgetuigd, en waait ook wel stevig, dus ook 6.3 maar optuigen.

Eliminatie 1 - voorronde:
Viel 3x in het start gebied voor de race, niet handig, veel last van de golven in het start gebied, vertrok als laatste. Nog wel iemand ingehaald die aan het zwemmen was, zelf niet gevallen in de race.
Maar zeker geen top 4, dus naar de C finale.

Eliminatie 1 - C finale:
Ik vertrok tijdens de start procedure van de B Finale, normaal tijd zat, niet dus. Kwam laat in plane, dus kon gijpen en achter het start veld aan, snelheid was niet geweldig, nam weinig risico, ruim om boeien en andere surfers. Redelijk wat surfers nog ingehaald: 8ste binnen: 24ste deze eliminatie.

Eliminatie 2 - voorronde:
Aangezien ik met de 7.0 niet vol gepowered stond, de 8.0 gepakt. Vaar naar het start gebied, gijp, zeil los van board. Kon het zeil nog net te pakken krijgen voor het zonk. Board op zijn kant, en proberen zeil weer vast te maken. Wat is dat knopje van de Neil Pryde UXT verlenger klein en op een onhandige plaats! Na wat proberen eindelijk weer vast, board weer plat, zeil weer los. Oke, die blijft dus niet meer zitten. Op board gaan zitten en zwaaien. Marc de Jong had me al snel gezien, die heb ik gevraagd na zijn race even een boot te sturen. Het duurde even 10 minuten? Maar uiteindelijk heeft de boot me terug naar de kant gebracht. Daar de verlenger nog eens geprobeerd: ja, die kan de kliko in.

Eliminatie 2- C finale:
Ik stond op de kant, C finale moest nog beginnen, 7.0 lag nog klaar, maar was aan de kleine kant, maar beter proberen dan niet mee varen. Dus toch maar met de 7.0 het water op gegaan.
Was keurig op tijd in het start gebied. Horloge ge-synced. op 50 seconden rustig aan richting startlijn. Dichter bij de startlijn zie ik iets op de startlijn in de golven. Nog dichterbij, er licht iemand te waterstarten. Dat zal wel afblazen worden. Ik zat het hoogste van alle deelnemers: 18 man, dus iets hoogte lopen zodat ik tussen boot en de surfer door kon, ongeveer 4m ruimte, niet veel. Niemand naast me. Bijna bij de streep, blik op mijn horloge: 6 seconden: GAS. Ik ga de startlijn over, geen signaal: te vroeg? Ik hoor de toeter, kijk op mijn horloge: 8 seconden. Ik was dus echt veel te vroeg, niks aan te doen, voor de oefening de race uitgevaren. Ik was niet eens als eerste bij de boei, pin-end had duidelijk voordeel. Veel surfers, dus ruim om de boei, er valt vast wel iemand, dat werden er 6. Ik ben om allemaal heen gegaan, dat betekende wel dat er ook nog binnendoor mij weer voorbij gingen. Bij boei 2 beetje zelfde verhaal, maar nu met 2 surfers. Daar haalde ik Vincent in. Richting boei 3 Vincent in mijn nek, ik moest hoogte lopen om de boei te halen. Weinig snelheid. Er was met gijpen nog iemand gevallen ook. Dus ik ging voor een korte snap-gijp om de boei, die had Vincent niet verwacht, dus die kwam volle snelheid achter me langs, gelukkig niet raak, strakke gijp van hem. Naar boei 4 geen probleem. Van boei 4 naar de finish? Onmogelijk, ik zag het al snel, dus gelijk hoogte lopen. Maar dat wil die Venom nooit echt goed. Uiteindelijk zelfs een keer moeten opkruizen om de finish te halen. En de snelste dames, heat na ons, water nog eerder over de finish dan ik. Maar ach, ik was toch vals.

Het was koud, zeker als je stil stond niet lekker. De wind was rond de buien erg varierend. Ik mis duidelijk wedstrijd ritme en uren op slalom spullen, zeker in golven.
Vooral in het start gebied had ik het zwaar. Ik durfde ook niet echt te pushen in de drukte. Duidelijk, ik moet meer trainen om terug om op het niveau van 5 jaar geleden te komen.
Ik moet mijn spullen ook beter controleren voor ik er mee ga varen.


Stavoren

12:30 1.5 uur Wind: N/NW
Board: Starboard iSonic 101 - C3 Venom v2 36cm
Zeil: North Warp F2009 7.0 - North Platinum(11) 460 - AL360 E3 Carbon 180-230
  Setje werkte redelijk goed, genoeg controle, maar zeker niet heel snel. Stond er door de kou misschien ook niet relaxed op, misschien wat verkrampt.
16:00 0.5 uur Wind: N/NW
Board: Starboard iSonic 117 - Sonntag SL-P 9° 42cm
Zeil: North Warp F2010 8.0 - North Platinum(13) 490cm - HPL Carbon Race 200-285
  Nauwelijks gevaren, leek best goed te staan, Neil Pryde UXT liet me in de steek (achteraf vuil er tussen), wilde niet meer vast, met de boot naar de kant gebracht.
16:45 1 uur Wind: N/NW
Board: Starboard iSonic 101 - C3 Venom v2 36cm
Zeil: North Warp F2009 7.0 - North Platinum(11) 460 - AL360 E3 Carbon 180-230
  Setje stond redelijk goed, maar durft hem niet los te laten lopen over de golven bij de startboot. Verder op de baan was het vlakker en durfde ik het board wel te laten lopen, maar nooit volledig gepowered, soms zelfs te weinig, dus kon niet goed hoogte lopen.