NK Brouwersdam: Raceboard
De voorspelling voor vandaag was ongeveer gelijk aan die van gisteren, aangezien

1ste heat
Gemist: Ik was nog bezig met mijn setje trimmen en hoogte lopen en was daardoor VEEEL te laat bij de start. Ach, moet toch eerst eens wennen aan het board, ga me gelijk tijd om wat meer te wennen en af te stellen. Het ging met de 9.5 een stuk beter, golven waren duidelijk lager dan gisteren.

2de heat
Geen goeie start, lag achter het veld met Techno's en had daardoor nauwelijks wind. Ik liep redelijk goed hoogte maar moest toch een keer extra overstag om de boven boei te halen, wind werd steeds minder. Bij de boven boei kon ik een sail 360 doen met mijn 9.5 wind weg. Na even dobberen en pompen toch weer wat beweging en kon ik recht downwind naar de downwind boei. Intussen zag ik de Formula vloot starten, waarom? Er is geen wind. En ja hoor, nog geen minuut naar de start heeft de wedstrijd leiding het ook door en mogen de formulas naar de kant. Na de beneden boei weer rustig hoogte lopen, CAT proberen te laten railen om meer hoogte te pakken, Saskia was al heel ver weg met haar One-Design. Bij de boven boei lag een bood met wit/blauwe vlag, race ingekort. Einde race. 2de

Pauze
Wind weg, dus pauze, wachten op wind. Na een half uurtje komt de wind weer terug en worden de Techno's en Raceboards als eerste het water op gestuurd, Ton gaat dit keer ook mee het water op: 3 Raceboards.

3de heat
Problemen bij de start, vlaggen gemist, time mijn start 1 minuut tevroeg, gelukkig is het Course Race en mag ik met een rondje rond de pin-end toch weer mee doen. Wind neemt al snel toe en ik vlieg goed tegen de wind in. Downwind wil niet lekker, board ligt niet rustig op het water, lijkt wel een wilde stier. Bijna bij de beneden boei zie ik het probleem: Zwaard vergeten in te klappen: Beginners fout, en dat in deze harde wind. In de 2de upwind wordt al snel duidelijk dat de wind steeds meer toe neemt en de 9.5 begint echt groot te voelen. de 2de downwind: zwaard in ging heerlijk, kon bijna recht downwind, stond heel relaxed, liep bijna even hard als de formula's die duidelijk een heel stuk minder relaxed op hun boards stonden. Niet gek, door de inzakkende wind had bijna iederen zijn grootste formula zeil gepakt: 12.0. Dit was echt een vette race, wowu wat is dat gaaf downwind vliegen op een raceboard: 2de
Tijdens de laatste downwind had ik al verschillende formula jongens de race zien staken omdat ze het niet meer hielden, dan zijn die raceboards toch beter te controleren in heel harde wind.

4de heat
Geskipped.
Ik stond net voor de start van heat 4 op de kant te kijken naar het inkomende tij en de bijbehorende golven. Er stond 18 a 25 knopen wind, perfect om met mijn FSW84 en een wave zeiltje wat te genieten. Dus dat heb ik gedaan, keurig afgemeld bij de wedstrijdleiding en snel optuigen.

Springen
Met mijn FSW84 en Duke 5.9 even heerlijk gevaren in de golven. Samen een paar broers/broertjes van NK surfers: Rick en Sven heerlijke rakken genieten en veel springen. Bij mijn 2de rak naar buiten direct een op-je-bek-loop (en die was achteraf door veel mensen gezien). Het was lekker om na 2 dagen slalom/race met grote lappen even met klein spul te genieten.

Tijdens het aftuigen word er al gevraagd of ik mee ga doen met het WK raceboard in Medemblik.. Euh nee, dit was mijn eerste raceboard wedstrijd, een WK, no-way.

Zo, dit was mijn eerste dag wedstrijd op een raceboard, met de 9.5 vaart het board een heel stuk makkelijker dan met een Warp. Zeker als het vlak water is vaart het erg leuk, moet nog wel wennen aan de houding en zoeken naar de juiste hoek van railen etc, maar het is best leuk. Jammer dat er maar zo weinig raceboards mee doen.
Het was een koud en qua wind niet heel erg geweldig weekend. Maar het was wel weer gezellig.

De Kouse

11:00 3 uur Wind: N/NO 24 kts
Board: Fanatic Ultra Cat - Pro-Limit RS 40cm
Zeil: North R-Type 9.5 - North Platinum(11) 490cm - AL360 E3 Carbon 210-270
  Ik begin al te wennen aan de Cat. Water was nu bijna vlak en dat help zeker ook. Met de 9.5 was het ook makkelijk varen. Met het zwaard ingeklapt kon ik niet halve wind varen, maar ruim ging het erg lekker. Met het zwaard uit liep ik lekker hoog. Gijpen ging nu wel goed, waarschijnlijk omdat het water vlakker was. Tijdens de wedstrijd ging het best goed, kon met de top Technos meekomen. In de 2de heat was de wind flink toegenomen en was het wel harder werken, maar eenmaal hoogte lopend of ruim varen ging het best makkelijk. Alleen de eerst rak in 18 tot 24 knopen downwind met de 9.5 viel het tegen, board was niet rustig: Vergeten zwaard in te klappen.
16:00 1 uur Wind: N 15/20 kts
Board: JP Freestyle Wave 84 Pro - Mistral Freestyle 23cm
Zeil: North Duke 5.9 - North Gold 430cm - Chinook Pro 1 Alloy 165-227
  Even lekker cruisen en springen, wind nam langzaam af waardoor de vin en later het zeil te klein werden. Vaarde wel even heel lekker na al dat grote race en slalom spul