Regiocup Zuid
Mijn eerste regiocup wedstrijd.. Er was wind voorspeld, niet veel maar genoeg om te varen. Slalom was onzeker, maar ben toch gegaan. Was erg leuk, eerste 2 heats Formula (Courserace) en daarna 4 heats Slalom.
Bij aankomst werd gemeld dat er Formula zou worden gevaren en als het voor 14:00 genoeg zou waaien er gewisseld zou worden naar Slalom. Ik twijfelde kort of ik wel met Formula mee zou varen, heb er niet echt de spullen voor, maar had ook niet te verliezen, anders zou ik vrij gaan varen. Ook van het varen van een Formula wedstrijd kun je leren. Dus toch maar meegedaan ook al zou dit betekenen dat ik voor de eerste keer zou gaan surfen met mijn R-Type 9.5 en Doichet R12 64cm in een wedstrijd, niet ideaal, maar ja, je moet iets.

1ste heat: Formula
Gestart met GT85, R-Type 9.5 en Deboichet R12 64cm.
Bij Formula wordt tegen wind in gestart. Dat is nieuw. Bij de eerste start ben ik Wolfgang Draschner GER-3333 maar gevolgd, die heeft ervaring, dus die zal het wel weten. Wolfgang starte vanaf links, maar daar waren bijna geen surfers, waren ze te laat voor de start? Nee hoor, bij de startlijn kwamen we alle andere surfers tegen die vanaf rechts starte, die hadden voorrang, voor mij geen probleem, toen ik bij de streep kwam was de grootste groep al over de streep. Wolfgang echter moest uitwijken en kwam naast de startboot terug waardoor hij overstag moest om over de streep te kunnen gaan. Ik liep redelijk goed hoogte. Ging veel te vroeg overstag: Beginners fout! Moest nog een keer extra steken, dus 2x extra overstag om de boven boei te halen. Daarna het downwind rak zo ruim mogelijk. Nam ook de gybe erg vroeg, en moest super ruim naar de beneden boei, eigenlijk erg goed. Na de beneden boei weer upwind. Weer te vroeg overstag, maar dit keer minder erg dan de eerste keer. Bij de boven boei was alleen iedereen aan het dobberen, ook ik. Net voor de boei was ik weer in plane en kon volle snelheid downwind. Gybe later, maar wel confortabeler. Na de benedenboei kleinstukje opkruisen naar de finish. Was vroeg over de finish. 2de in de silverfleet.

2de heat: Formula
2de start voor zelfde richting gekozen, hoefde ik maar 1x overstag. Dit keer wel een goede overstag, met wat moeite haalde ik de bovenboei planerend. Daarna ruim, erg ruim terug naar de beneden boei, kreeg een vlaag, ging er bijna voorover af. Door de correctie vloog meer richting de wind, en moest veel moeite doen om het board weer downwind te krijgen. Gybe was vroeg, daardoor erg ruim naar de beneden boei, geen pretje in de dikke vlagen en chop. Na de beneden boei liep ik erg hoog naar de bovenboei, vaarde zelfs te lang door en kon toen halve wind naar de bovenboei. Ik moet nog veel leren. Daarna ruim naar de beneden boei, met mijn achterste voet tussen de voetbanden om enig sinds controle te houden. Gybe ging totaal ongecontroleerd, richting de beneden boei kwam Jeffrey van Hoe (BEL 6) snel dichterbij, aangezien hij in de Goldfleet vaart en ik geen controle had heb ik hem ruim voor laten gaan bij de gybe. Mijn overstag richting finish was goed en eindigde erg dicht achter Jeffrey. Weer 2de in de Silverfleet.

3de heat: Slalom
Zeil en vin gewisseld en dus gestart met GT85, Daytona 8.3 en Drake R13 56cm.
Ik was nog richting de start aan het gaan toen ik iedereen ruim 300 meter voor me zag versnellen. Te laat dus. Bij de eerste boei viel het hele veld stil, boei lag een beetje achter het eiland en de wind was daar dus minder. Gelukkig had ik de GT85 en er dus niet veel last van. Sommige moesten zelfs steken om om de stijger te komen die daar lag. Richting de 2de boei was duidelijk dat mijn zeil te groot was en mijn snelheid lager dan van veel andere, ik werd een paar keer ingehaald. De laatste 2 rakken waaran vooral zwaar overpowered. Het rak richting finish was zo erg ruime wind dat het meer op speedsurfen leek. Niet fijn met de GT85 (volgende heat de HTS maar pakken). Omdat bijna alle andere surfers moeite hadden om hoogte te lopen en te planeren was ik 1ste in de silverfleet.

4de heat: Slalom
Board gewisseld en dus gestart met HTS, Daytona 8.3 en Hurricane 44cm.
Ik kon vanaf de kant maar met moeite genoeg hoogte lopen om langs de waterski baan te komen. En was dus weer laat bij de start. Dit keer alleen minder laat dan de eerste keer. Weer viel het hele veld stil bij de eerste boei. Na de boei voelde ik een vlaag, 2x pompen, op mijn tenen planeerde ik het hele veld, op 2 man na voorbij. Planeerde langs de autos, keek om, was iedereen nog steeds aan het dobberen. Ik kon erchter niet genoeg hoogte lopen, anders zou ik uit plane vallen. Ik moest dus 2x overstag om de 2de boei te halen. De andere 2 rakken ging ongeveer hetzelfde, moest weer steken om de 2de boei te halen. Kwam toch nog als 2de over de streep, erg laat.

5de heat: Slalom
De eerste boei werd hoger gelegd waardoor de baan beter te varen zou moeten zijn.
Start ging redelijk goed. Lag iets achter de topper, druk bij de eerste boei, gybe ging niet goed, maar viel er niet in. Verloor wel wat plaatsen, richting 2de boei nog ingehaald door een paar man. Boei was nu goed te halen. 8.3 voelde echt te groot aan, moetje om controle te houden. Toen ik richting de finish ging werd ik gevolgd door iemand uit de Goldfleet en die ging achter mij over de finish terwijl hij nog een rondje moest: DNF. Ik werd 3de, had gewoon te weinig controle om goed rond te komen.

6de heat: Slalom
Ik verwacht dat we zouden stoppen, komt er een melding dat we toch nog een heat gingen varen, en wel direct. Dus geen tijd voor een kleiner zeil. Ik was snel het water op waardoor ik als 5de over de streep ging, veel surfers moesten nog opkruizen richting de start. Bij de eerste boei moest ik uitwijken voor Marco B, kon er omheen, maakt een fout en maakte een mooie katapult. Moest 2x waterstarten om weg te komen, slecht! Rest van de heat was vooral overleven. Laaste gybe ging ook niet goed, zeil ging half het water in. Al met al 2de, maar daarmee in deze heat ook laatste in de Silverfleet.

Al met al een zeer leerzame en leuke dag, volgende keer meer zeilen opgetuigd klaar leggen op de kant!
Ik werd 2de in de eindstand, met een gelijk aantal punten als de nummer 1, dus trots.

Dank aan ZW7 voor de organisatie.

Schotsman Surfspot

11:45 1.75 uur Wind: Z 8/24 kts
Board: AHD GT 85 - Deboichet R12 M 64cm
Zeil: North R-Type 9.5 - North Viper Race 510cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Eerste wedstrijd course race/Formula. 2 heats, erg tof, maar erg zwaar. Meestal 10 a 15 knopen met uitschieters naar windstil maar ook over de 20 knopen.. Onmogelijk! Eerste keer surfen met mijn R-Type 9.5, Deboichet R12 64cm en dan gelijk in mijn eerste Formula wedstrijd en dan gelijk zulke moeilijke wind. Afzien, maar moet zeggen dat ik erg tevreden ben met de spullen. Al zou de R-Type misschien wat meer Loose-leech mogen hebben zodat hij meer wind kan lozen. De R12 werkt goed, voorspelbare lift, geen spin-outs en controle in de hard vlagen.
14:15 0.5 uur Wind: Z/ZW 8/20 kts
Board: AHD GT 85 - Drake R13 Race 56cm
Zeil: North Daytona 8.3 - North Viper Race 510cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Eerste slalom heat van de Regio Cup zuid.
Eerste keer met de Drake R13 56cm. Vin deed het goed, geen spinouts, liep goed hoogte, alleen controle was niet super. De 8.3 was ook gewoon te groot voor het goede.
14:45 1.75 uur Wind: Z/ZW 10/24 kts
Board: HTS Super Fast M - Hurricane SRA 44cm
Zeil: North Daytona 8.3 - North Viper Race 510cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Setje liep halve wind best goed, downwind was de snelheid goed. Alleen in de chop was het niet prettig varen, al ben ik er niet af gevlogen.
Wind was in de vlagen te hard voor de 8.3, maar soms ook te zacht om uberhaupt hoogte kunnen lopen.