NK Grevelingendam: Dag 1: Course Race
Er was voor het hele weekend wind voorspelt, niet heel veel, maar genoeg voor mooie wedstrijden. Daarnaast zou het ook nog wel eens lekker warm kunnen worden. Voor vandaag was er Course Race afgeroepen, lijkt verstandig, dus voor mij Raceboard op de CAT.
Onderweg scheen de zon al heerlijk, en iedereen liep dan ook al in T-Shirts en korte broeken, wat een verschil met de vorige 2 NKs waarbij het vaak nog geen of net 8 graden was. De stemming bij iedereen was dan ook opperbest.
Snel inschrijven en mijn 9.5 optuigen. Ik was best vroeg, dus lekker rustig aan kunnen doen. Bij de skippersmeeting bleek dat ik de enige Raceboard was, dus vandaag heb ik al gewonnen, wel jammer. Met wat andere erbij is leuker en veel leerzamer. Zoals gewoonlijk starten de raceboards met de Technos mee, en die kids kennende moet ik nog flink werken om die bij te houden en/of voor te blijven.
Ik heb er vandaag maar een wedstrijd tegen de Technos van gemaakt, niet dat het zo telde, maar dat maakte het wel leuker.

1ste Heat
Pin-end start, helaas lag de lijn best vol met technos zodat ik ergens in het midden er pas door kon. Start niet slecht, 3de bij de 1ste boei, boei overvaren, jammer. Halve wind naar de 2de boei liep ik goed in. Downwind naar de 3de boei was ik 1ste. Nu beter gevaren terug naar de 2de boei. Daar was ik nog steeds 1ste. Vanaf daar ruim weer terug naar de 3de boei en daarna naar de finish. De formulas waren zo snel dat ik nog een klein wedstrijdje met Dennis Standhardt gedaan, ik denk dat ik net eerder was, niet dat het telt: 1ste

2de Heat
Briljant te start, dit keer met de technos mee gestart bij de boot, maar dan als laatste. Die Technos gaan meestal stil op de lijn liggen. Ik kwam halve wind achter de boot langs en dan tussen de boot en de eerste techno door steken. Liep goed hoogte, geen fouten gemaakt. Kende de baan nu een beetje, vooral proberen om zoveel mogelijk aan de kant van Herkingen te varen, daar was duidelijk minder wind. De Technos gingen zo ongeveer via het Restaurant op de Grevelingendam, en daar was echt minder wind. Heel ruim als 1ste bij de 1ste boei. Je zou toch verwachten dat die technos beter zouden zijn in het lezen van het water, of is het het voordeel van op thuis water varen? Heel de race 1ste gelegen. Kwam weer tussen de eerste Formulas over de finish.: 1ste

Pauze
Ne voor de pauze kwam de eerste bewolking en werd het direct iets kouder, en dan mocht ook wel, in mijn short-arm had ik het behoorlijk warm gehad. Er waren jongsn in zwembroek het water op gegaan, die gingen nu toch ook maar pakken aan trekken.

3de Heat
Wind was duidelijk minder dan voor de pauze, bij de start ging het nog net, maar al snel zakte de wind in. Ik had een goede start vanaf pin-end. 1 Techno (Ian Versluis NED-402) ging overstag en kwam achter mij aan. We liepen redelijk goed hoogte in de inzakkende wind richting de 1ste boei. Ik kwam daar met een redelijk voorsprong aan. Samen hebben we de race uit gevaren, ik lag steeds een flink stuk voor, maar het gat tussen hem en de 2de techno was erg groot, we hadden op het eerste rak geluk met de wind gehad waardoor we ver voor waren komen te liggen. Downwind planeren zat er al snel niet meer in en werd het varend recht downwind. De Formula zag ik al richting de kant varen, daar was te weinig wind voor (mietjes) Race keurig uitgevaren: 1ste (Ian was duidelijk ook erg blij met zijn heat overwinning)

4de Heat
Wind bleef zwak, start ging niet slecht, weer 1ste bij de 1ste boei. Daarna halve wind naar de 2de en dan downwind naar de 3de. Technos waren niet ver weg, en die getrainde kids waren aan het pompen, en liepen in, dus laat ik dat dan ook maar doen. Wow, dat helpt, rustig downwind een beetje pompen, niet te hard en die CAT liep echt weg van de Technos. Helaas was ik te fanatiek en ging ik te water. Toen ik weer stond lagen de eerste technos op een paar meter achter mij, pompend als een gek om me voorbij te komen. Gelukkig waren we bij de 3de boei en mochten we weer hoogte lopen. De Technos pompte wel, maar die CAT met een 9.5 loopt gewoon beter hoogte en sneller in deze wind, voorsprong liep weer een beetje uit, maar niet veel. In het downwind rak weer pompen om de technos voor te blijven. Helaas tot 2x toe zeil in het water en waren er dus 3 me voorbij. Die heb ik niet meer ingehaald: 4de

Leuk dagje, vooral in de ochtend heerlijk weer, 4 heats gevaren, eerste 3 gingen erg goed, 4de heat wat foutjes, maar niet slecht, jammer dat er geen andere raceboards waren, want dan hand ik pas goed kunnen zien hoe goed het echt ging.
Na ruim 5 uur op de plank vandaag wel erg moe. Zal morgenochtend al wel spierpijn zijn, moergen dag 2 van deze ronde van het NK.

Grevelingendam

11:15 5.25 uur Wind: ZW 6/18 kts
Board: Fanatic Ultra Cat - Pro-Limit RS 40cm
Zeil: North R-Type 9.5 - North Platinum(11) 490cm - Unifiber Freerace/Slalom 220-280
  Setje liep lekker, zeil voelde lekker licht. Vooral ruime wind is echt genieten.